Etusivu Blogi

Blogi

Kannattaako kaapeloida konesali yksi- vai monimuotokuidulla?

04.06.2018

Yksimuoto ja monimuoto

Konesaleja suunniteltaessa ja päivitettäessä on huomioitava koko datakeskuksen elinkaari, mukaan lukien mahdollisuus myöhempiin laajennuksiin ja muutoksiin.
Jos elinkaareksi on määritelty esimerkiksi useita kymmeniä vuosia, on varmaa, että näin pitkällä aikavälillä joudutaan myöhemmin tekemään muutoksia ja suunnittelemaan toimintoja uudelleen. Laitteiden ja palvelinten elinkaari on yleensä 3-5 vuotta, mutta runkokaapelointi sen sijaan voidaan tehdä kestämään vuosikymmeniä.

KaapelointisuunnitelmaKaapelointisuunnitelma nopeuttaa käyttöönottoa

Hyvin suunniteltu sali on otettavissa käyttöön nopeammin ja ilman yllätyksiä, kun tarvittavat materiaalit pystytään hankkimaan ajoissa ja esikytkettyinä. Suunnittelu lähtee datakeskuksen pohjapiirustuksesta, josta nähdään räkkien määrä ja niiden kalustus. Tämän perusteella pystymme laskemaan suuntaa antavasti kaapeleiden mitat ja tekemään kaapelointisuunnitelman.

Kaapelointisuunnitelmaan voidaan lisätä kourutussuunnitelma ylimääräisen kaapelin varastoimiseksi asianmukaisesti. Räkkien edessä roikkuvat kaapelit haittaavat asennuksia, sekä häiritsevät salin energiatehokkuutta estämällä jäähdytysvirtojen kulkua.

Kaapeloinnin kustannuksista

Konesalien kaapelointeja suunniteltaessa ja päivitettäessä Orbiksen lähtökohtana on aina asiakastarpeen tarkka kartoittaminen sekä eri ratkaisuvaihtoehtojen arviointi. Projektikohtaisesti on pohdittava, halutaanko keskittyä tämän hetken haasteisiin kustannustehokkaasti, vai tarkastellaanko ratkaisuja ja kustannuksia koko elinkaaren näkökulmasta.

Konesali White Paper MM ja SMValokuitukaapeloinnissa yksimuotokuituun investoitaessa ei tarvitse miettiä tiedonsiirtonopeuksia ja etäisyysrajoituksia. Monimuotokuidussakin kaapelointisuuunnitelma on päivitettävissä 100 gigan nopeuteen asti. 

Teimme aiheesta White paperin, jossa havainnollistamme yksi- ja monimuotokaapelointien eroja sekä kustannuksia. Dokumentin avulla voi miettiä, lähteekö tekemään kaapelointia yksi- vai monimuodolla, ja miten konesalin suunniteltu elinkaari vaikuttaa valintaan.

Orbiksen asiantuntemus käytettävissäsi

Orbiksella on yli 25 vuoden kokemus valokuidusta. Erikoisosaamistamme on konesalien valokuitusovellutuksiin valmistetut valokaapelikuituratkaisut sekä paneeliratkaisut. Oma tuotekehityksemme ja tuotantomme Viron Sauessa mahdollistavat korkealaatuiset, asiakaskohtaisesti räätälöidyt tuotteet.

Lisätietoja

Blogin avainsanat: 

Asenna valokuidut nopeammin konesaliisi

20.04.2018

Tiedonsiirron määrä kasvaa jatkuvasti ja kehittyvä konesaliympäristö tarvitsee helposti ylläpidettävää tekniikkaa. Valokuitu on kapasiteetiltaan suurin, luotettavin ja skaalautuvin väline nykyaikaisten konesalien tiedonsiirtotarpeisiin.

Konesaleja rakennettaessa ja päivitettäessä jokainen kiireellisessä projektiaikataulussa säästetty minuutti nopeuttaa konesalin käyttöönottoa. Erilaisten valokuidusta valmistettujen valmiskaapeleiden käyttö onkin yleistynyt konesaleissa. Valmiskaapeli on määrämittaan katkaistu kaapeli, jonka molemmissa tai toisessa päässä ovat kuituliittimet valmiina.

96 OM4 LCValmiskaapeleiden käytöllä on monia etuja: saat juuri tarpeeseesi sopivat kaapelit, vältät aikaa vievän jatkosten tekemisen (hitsaus) ja säästät testaamiseen kuluvassa ajassa. Mahdolliset viallisista komponenteista johtuvat korjaukset vähenevät, kun kaapeleiden toimivuus on jo valmiiksi testattu.

Orbiksen valmiskaapelituotteet ovat nykyaikainen ratkaisu konesalien tarpeisiin. Konesaliasennuksiin käytetään tyypillisesti 48- tai 96-kuituisia paneeleja, jotka on varustettu SM-, OM3- tai OM4-monimuotokuidun kaapeleilla ja liittimillä. Liitinvaihtoehtoja ovat: LC-, MPO ja MTP. Orbiksella on valmius toimittaa myös uutta OM5 -kaapelointia.

Kaapelointi kerralla oikein

Orbiksen omassa tuotannossa Viron Sauessa lähellä Tallinnaa valmistetaan asiakaskohtaisia valmiskaapeleita nopealla toimitusajalla.

Ennen toimitusta valmiskaapeleiden toimivuus varmistetaan huolellisesti testaamalla. Kaapelin läpimeno- ja heijastusvaimennus testataan mittalaitteella ja mittaustulokset tallennetaan tietokantaan. Halutessasi nämä mittaustulokset voidaan liittää kaapelin mukana lähtevään raporttiin.

Orbis valmistaa valokuidun lisäksi myös Cat6 ja Cat6A -runkokaapeleita. Korkealaatuiset tuotteet varmistavat toimivan kokonaisuuden. Orbikselta saat konesalin kaapelointituotteet käyttövalmiina ja tarvittaessa valmiiksi asennettuna. Lisäksi tarjolla on asiantuntijoidemme tukea tuotteiden ominaisuuksien ja päivitettävyyden arviointiin.

Lisätietoja

Blogin avainsanat: 

Vertailu vaihtoehdoista sisäkuuluvuuden parantamiseen

05.04.2018

Ei kuuluKeväällä 2018 mobiiliverkon sisäkuuluvuuden ongelmat ovat vihdoin nousseet yleiseen keskusteluun. Energiatehokkaat rakennusmateriaalit estävät lämmön karkaamisen, mutta myös langattoman signaalin pääsyn sisälle. Helppoa, kaiken korjaavaa ratkaisua ei ole olemassa, mutta useita vaihtoehtoja on saatavilla.

Mobiiliverkon RF-signaalia ei ole yhtä yksinkertaista toimittaa kuin sähköä tai vettä, koska on olemassa useita operaattoreita ja eri verkkoteknologioita. Myös ympäristö vaikuttaa kuuluvuuteen. Jos tänään kuuluu, huomenna uusi naapuritalo voi estää yhteyden. Mahdollisuuksia häiriöihin on monia. Tulossa olevan uuden 5G-verkon korkeat taajuudet kantavat vain lyhyitä matkoja ja läpäisevät heikosti rakennusmateriaaleja, joten sisäkuuluvuus pysyy haasteena vielä huomennakin.

Mitä on tehtävissä, kun ei kuulu?

Alan toimijana seuraamme Orbiksella kehitystä tiiviisti ja kokosimme yhteen markkinoilla nyt olevat ratkaisut. Vaihtoehtoja 1 ja 4 lukuunottamatta ratkaisut ovat riippuvaisia rakennuksen ulkona olevan mobiiliverkon peitosta. Jos kuuluvuutta ei ole ulkona, ei sitä tällöin voida saada sisätiloihinkaan. 

1. SisäpeittoantenniverkkoSisäpeittoantenniverkko

Varmasti toimiva ratkaisu, koska signaalin teho on hallussa, suunniteltavissa ja mitattavissa. Verkko saa signaalin omalta tukiasemalta tai toistimelta. Kustannustehokkuus edellyttää isompia käyttäjämääriä. Lue lisää antenniverkosta>>

2. Signaalia läpäisevät rakennusmateriaalitSignaalia läpäisevä materiaali

Kuuluvuus laajemmin rakennuksen sisällä riippuu rakennuksen koosta ja rakennusmateriaaleista. Markkinoille on juuri tullut signaalia läpäiseviä ikkunoita, ikkunankarmeja ja eristemateriaalia.

3. Laillinen pieni toistinToistin

Suomen lain mukaan signaalia vahvistavien aktiivilaitteiden on oltava teleoperaattorin hallinnassa, jonka vuoksi toistinratkaisu kannattaa kustannuksiltaan vain kohteissa, joissa on enemmän käyttäjiä. Pienyrityksille on saatavilla järkevän hintainen ratkaisu yhdeltä operaattorilta. Lue lisää Cel-Fi PRO:sta>>

4. VoLTE/WoWiFi-puhelutVoLTE puhelin

Soveltuu paikkaan, jossa on tiettyjä kyseisen teknologian mahdollistavia puhelinmalleja. Edellyttää myös tätä teknologiaa tukevaa liittymää operaattorilta. Signaali välitetään internetin kautta.

5. Passiivinen lisäantenniPassiiviantenni

Kuuluvuus saadaan hyvin lyhyelle etäisyydelle, koska signaalia ei vahvisteta.

Vertailutaulukko

Sopivan vaihtoehdon valintaan vaikuttaa moni tekijä. Alla olevassa taulukossa on vertailtu lueteltujen ratkaisujen eroja. Kuva suurenee klikkaamalla.

Sisäkuuluvuusratkaisujen vertailu

Teksti: Paula Meuronen

Lisätiedot

Orbis Oy
Puh. 020 478 8600
asiakaspalvelu@orbis.fi

5G voidaan jo huomioida kiinteistöjen suunnittelussa ja rakentamisessa

15.12.2017

Vuonna 2019 valmistuva 5G-verkkoteknologia kannattaa ottaa huomioon uusia rakennuksia suunniteltaessa ja rakennettaessa, jotta tulevaisuuden mobiilipalveluita voidaan käyttää sisätiloissa.

Jari Koskinen esittelee tuotevalikoiman uusinta 5G-yhteensopivaa, ympärisäteilevää antennia mobiilitaajuuksille.Jos mobiiliverkon signaali ei langattomasti pääse sisätiloihin, se voidaan tuoda perille asti RF-kaapeleilla ja antenneilla. Kiinteistöjen sisällä ja maanalaisissa tiloissa mobiiliverkon kuuluvuutta parantavaa ratkaisua kutsutaan sisäpeittoantenniverkoksi. Tarve erilliseen sisäpeittoon ei vähene, sillä tulevaisuuden tiedonsiirtomäärien ja siirtonopeuksien edellyttämät korkeat taajuudet kantavat vain lyhyitä matkoja ja läpäisevät heikosti rakennusmateriaaleja.

Tuleva 5G-verkkoteknologia käyttää 3500 MHz taajuutta, mikä on verkon komponenttienkin tekninen vaatimustaso. Tulevaisuuden mobiilipalvelujen saatavuus mahdollistuu, kun valitaan jo nyt rakennettavaan antenniverkkoon 5G-taajuuksiin kykenevät komponentit.

Huomaamaton 5G-antenni

Verkon antenneilta vaaditaan yleensä teknisen suorituskyvyn lisäksi ulkonäöllisiä seikkoja. Arkkitehdit toivovat mahdollisimman pieniä, huomaamattomia ja kauniisti muotoiltuja tuotteita.
Toiveen täyttää Orbiksen uusin 5G-yhteensopiva antennimalli (3005985), joka on mobiilitaajuuksille (698-4000 MHz) suunniteltu ympärisäteilevä antenni. ”Tämä malli on herättänyt kiinnostusta suunnittelutoimistoissa”, sanoo Jari Koskinen, Orbiksen RF-tuotteiden asiantuntija. Hän ennustaa uudelle antennille kysyntää 5G-verkkoon.

Antennien lisäksi Orbiksen valikoimasta löytyvät kaikki 3500 MHz:iin tai sitä suurempaan taajuuteen yltävät verkkokomponentit, mukaan lukien tehojakajat, hybridit ja tapperit. Koskinen näkee viisaana 5G-tuotteiden valitsemisen jo tänään: ”Pidän sitä investointina tulevaisuuteen.”

Tuotevalikoima

5G yhteensopivat tuotteet verkkokaupassa

Orbiksen 5G-tuotteet Worbis.fi verkkokaupassa>>

Lisätietoja

OptoMast – 10 vuotta valokuitua antenneille

11.09.2017

Menestynyt OptoMast-tuote on syntynyt melkein vahingossa, kun asiakas tiedusteli eräästä kotelosta”, kertoo Pasi Hopponen Orbiksen myynnistä. Uusi tuote syntyi nopeasti, sillä Orbiksen tekninen osaaminen sekä tuotevalikoima kattoi jo entuudestaan kaiken tukiaseman tiedonsiirrossa tarvittavan: valokuitupaneelit, runkokuidun, kytkentäkotelon, valokuitujumpperit radiolle sekä RF-jumpperit radiolta antenneille.

Uusi sovellusalue sai myöhemmin yleisnimen Kuitu antenniin (Fiber to the Antenna) ja Orbiksen tuotteen nimeksi rekisteröitiin OptoMastTM. Tukiasemaa rakennettaessa kaapeloidaan myös sähkönsyöttö aktiivilaitteille, joten tuoteperhe kasvoi muutaman vuoden päästä OptoMast Power-tuotteella. Power kootaan valokuidun kanssa samalla periaatteella: runkokaapeli jaetaan kytkentäkotelosta lyhyillä jumppereilla eri aktiivilaitteille. Power-kotelossa voi olla myös lisävarusteena vikavirtasuojauksia.

Tuotekehitystä helppouden ehdoilla

Orbiksen asiantuntijat ovat mukana jokaisen uuden version asennuksessa. Siinä nähdään, mitä on hyvää, huonoa tai mitä vielä pitäisi parantaa jatkossa. Alusta asti tuote on kehittynyt tiiviissä yhteistyössä teleoperaattorien sekä asennusyritysten edustajien kanssa. Orbiksessa teknisenä osaajana sekä myyjänä toimii sama henkilö. ”Tästä on erittäin iso etu asiakkaallemme, koska kaikki asiointi tapahtuu yhden henkilön kanssa alusta loppuun”, kertoo Hopponen. Koska Orbis on riippumaton radiovalmistajista, muutokset ja liittimet pystytään tekemään juuri niin kuin asiakas haluaa.

Täydellisyyteen pyrkivässä OptoMastin tuotekehityksessä jokainen osa on mietitty asentamisen helpottamiseksi. Esimerkiksi koteloiden sisällä ruuvit ovat samanlaisia valokuitu- ja powertuotteissa, minkä vuoksi niiden asentamisen pystyy tekemään samalla työkalulla. Toisena esimerkkinä kiinnitys on suunniteltu tapahtumaan kahdessa vaiheessa: tärkeää on nopea esikiinnitys - putkiklemmari kiristetään ensin vetämällä ja lopullinen kiinnitys tehdään ruuvilla.

Teknologia syntyy käsityötaidoista

Kymmenen vuoden aikana on tuotteelle tapahtunut monta kehitysvaihetta, muun muassa kotelot ovat vaihtuneet ja kuitumäärä on muuttunut – alussa oli 8 kuitua, myöhemmin 10 ja nyt on 12 tai jopa 24 kuitua. OptoMasteja valmistetaan Orbiksen omassa tuotannossa, joka sijaitsee Viron Sauessa. ”Se, että tuotanto on lähellä ja oma, helpottaa tilausprosessia niin, että pystymme muuttamaan tuotetta nopeasti. Asiakkaan ja meidän välissä ei ole kolmatta toimijaa, joka vaikuttaa prosessiin tai tuotteistamiseen”, kertoo Hopponen.

Valmistusprosessi on tarkkaa käsityötä alusta loppuun. Orbiksen tehtaanjohtaja Asko Kaldas laskee: ”Kuitu-OptoMastin valmistukseen osallistuu eri työvaiheissa keskimäärin 6-7 eri henkilöä. Powerin tekemiseen tarvitaan 1-2 henkilöä.” Valokuitulinja alkaa raakakaapelin kelauksesta ja katkonnasta. Sen jälkeen tehdään suojaputkitus, asennetaan liittimet, hiotaan, testataan mittalaitteilla ja tehdään loppuasennus koteloon. Kaldas kertoo lisää lukuja: ”Toiminnanohjausjärjestelmän vaihdosta johtuen tarkkoja lukuja OptoMasteista ei ole saatavissa. Arvioimme toimitettuja ratkaisuja olevan Suomessa ja Virossa lähemmäs 30 000. Huippuvuosi tuotannossa oli vuonna 2014, jolloin 4G-teknologian rakentaminen Suomessa oli kiivaimmillaan. Orbikselta valmistui silloin 4227 kuitu-OptoMastia sekä 2817 Poweria.” Ja haastattelun aikana toukokuussa 2017 OptoMasteja valmistui linjalta taas muutama lisää.

Tiesitkö, että:

  • Ensimmäinen OptoMast asennettiin Suomessa kesäkuussa vuonna 2007
  • Orbis OptoMast –tuotteita on asennettu kymmeniä tuhansia
  • Orbis OptoMast –tuotteet kestävät vähintään 30 vuotta
  • OptoMastit rakennetaan Orbiksen omassa tuotannossa Virossa
  • Orbis on riippumaton radiovalmistajista, minkä vuoksi pystytään tekemään asiakkaille räätälöityjä ratkaisuja

Lisätietoja

Pages