Home Blogi LiSA-valokuidunhallintajärjestelmä selvittää konesalien kaapelikaaoksen

LiSA-valokuidunhallintajärjestelmä selvittää konesalien kaapelikaaoksen

31.05.2011

"LiSAn, valokuidunhallintajärjestelmän, kehittäminen alkoi Etelä-Amerikan vierailultamme. Todistin omin silmin konesalin lattia-alan peittävää kaapelikaaosta. Ajattelin, että tähän täytyy olla jokin ratkaisu", toteaa Philip Ward, HUBER+SUHNERin, sveitsiläisen tietoliikennekomponenttien ja -järjestelmien toimittajan markkinointipäällikkkö. Ward vieraili Helsingissä IT-tapahtumissa 2011 HUBER+SUHNERin suomalaisedustajan, Orbiksen, osastolla.

Kaapelikaaoksen järjestäminen aloitettiin yksinkertaisesti lyhentämällä johtoja. Sitten ryhdyttiin organisoimaan värikoodauksella kaapeleita, jotta oikean johdon löytyminen helpottuisi. Ensimmäiset askeleet kohti LiSA-hallintajärjestelmää oli otettu.

Johtojen lyhentäminen ja vetäminen loi kuitenkin uusia ongelmia: yksikin virhe asennusvaiheessa ja koko työ oli tehtävä kokonaan alusta uudelleen. Myös kaapeleiden hauras ja hankala liitintekniikka kaipasi kehittämistä.

HUBER+SUHNER vastasi haasteisiin kehittämällä markkinoiden kätevimmän MPO-konesaliliittimen 12 kuidulle. Käteen hyvin istuvan MTPTM:ksi nimetyn liittimen push-pull -tekniikka on kaikessa yksinkertaisuudessaan suorastaan nerokas: "Kehittämämme liitin on helppokäyttöinen suuremman kokonsa ja joustavan kiinnitysmekanisminsa ansiosta. Tämä lisää sen käyttömukavuutta ja turvallisuutta sekä vähentää liitäntätyöhön tarvittavaa aikaa. Lisäksi uusi liitäntätekniikka sallii pääsyn liittimelle, miltä suunnalta tahansa. Tämä helpottaa huoltotyötä huomattavasti", Ward sanoo ja näyttää, kuinka notkeasti liitin toimii.

Mikä sitten tekee LiSA-hallintajärjestelmästä ainutlaatuisen?

"LiSAn vahvuuksia ovat ennen kaikkea selkeys ja käyttömukavuus", Ward kertoo. "LiSA-tuoteperhe on kokonaisratkaisu, joka vähentää merkittävästi kaapelikaaosta sekä helpottaa asennus- ja ylläpitotyötä", Ward summaa.

Kapasiteetiltaan LiSA on ylivoimainen kilpailijoihin verrattuna. Siinä missä tavalliseen valokuidun ristikytkentäkaappiin mahtuu 500-1000 kytkentää, LiSA:n NGR-kaappiin mahtuu jopa 2000 kytkentää. Järjestelmällisesti toteutetun kuidunhallinnan vuoksi LiSA on kooltaan kompakti, mikä vähentää konesalin kallista tilantarvetta.

LiSAn kohdalla on puhuttu myös sen ympäristöystävällisyydestä: "Nopeuttamalla eri työvaiheita ja keventämällä hallintatekniikkaa, pienennämme sekä kustannuksia että aiheuttamaamme hiilijalanjälkeä", Ward kertoo. "Ekologisuus on meille tavattoman tärkeää. Tahdomme ehdottomasti toimia vihreitä arvoja kunnioittaen", hän korostaa. LiSAn ekologisuus yhdessä sen turvallisuuden ja kestävyyden kanssa tekevätkin siitä halutun ratkaisun kaapelikaaokseen.

Teksti: Saija Holm

 

Blogin avainsanat: