Home Ajankohtaista Orbis julkaisee OptoMastin, uuden sukupolven tiedonsiirtoratkaisun tukiasemille

Orbis julkaisee OptoMastin, uuden sukupolven tiedonsiirtoratkaisun tukiasemille

03.02.2010

Orbis OptoMast™ tuoteperheeseen kuuluvat valokuitusiirtotie sekä sähkönsyöttö tukiaseman antennille moni- tai yksisoluisena toteutuksena

Orbis OptoMast 2009

Orbis Oy:n verkkokomponenttien maahantuontia tukevat oma valmistus ja tuotekehitys. Tältä pohjalta Orbis kehittää uusia tuotteita ja mittatilausratkaisuja vastaamaan täsmälleen asiakkaan tarpeita. Valokuitukaapelien ja -komponenttien kehitys on edennyt nyt siihen, että aiemmin erittäin haastavat olosuhteet eivät enää ole este valokuidun käyttämiselle.

Tiedonsiirtomäärien kasvaessa RF-kaapelit muuttuvat paksummiksi, painavammiksi ja kalliimmiksi. Painavan kuparikaapelin vetäminen esimerkiksi 80 metriä korkeaan tukiasemamastoon on hankala operaatio. Tämän vuoksi Orbis on kehittänyt asiakastarpeiden pohjalta uuden Kuitu antenniin eli Fiber To The Antenna (FTTA) -tuotteen, jolla voidaan saavuttaa hajautettuun tukiasemaratkaisuun helppokäyttöisempi ja tehokkaampi tiedonsiirto.

Säänkestävä valokuitukaapeli on kevyt ja pienikokoinen, minkä vuoksi sen asentaminen on helpompaa. Valokuidun tiedonsiirtokapasiteetti on omaa luokkaansa niin, että sillä voidaan varautua tulevaisuudenkin kasvaviin tarpeisiin. Masto-olosuhteissa ukkosten aiheuttamat ongelmat vähenevät, koska valokuitu ei johda sähköä. Valokuituteknologian paremmuus ilmenee myös alhaisessa tiedonsiirtohäviössä.

Tuotekehityksen aikana ilmeni, että tukiaseman aktiivilaitteet tarvitsevat lisäksi tuotteistetun ratkaisun sähkönsyöttöön, joten OptoMast-tuoteperhettä laajennettiin optisten tuotteiden lisäksi Orbis OptoMast™ -sähkönsyöttöratkaisuilla.

OptoMast-tuotteilla sähkö tai tieto voidaan kuljettaa monisoluratkaisuna yhtä syöttökaapelia pitkin ylös mastoon kytkentäkotelolle, joka jakaa tiedon tai sähkön eri sektoreille. Yksisoluratkaisussa kaapeli kuljettaa sähkön tai tiedon suoraan sektorille.

Tuotepäällikkö Pasi Hopponen Orbikselta kommentoi OptoMast-projektia: "Aloite tuotteen kehittämiseen tuli asiakkaalta. Lähdimme sen jälkeen tutkimaan kontaktiemme tarjoamia komponentteja ja selvitimme, että tällaisen tuotteen kehittäminen oli teknisesti ja taloudellisesti mahdollista. Hyvät ideat ovat usein yksinkertaisia, mikä pätee tähänkin projektiin."

OptoMasteja on asennettu jo kymmeniin tukiasemiin Suomessa.