Älykaupunki
LuxTurrim5G-ratkaisut valmiita maailmanlaajuisille älykaupunkimarkkinoille
Nokian vetämä LuxTurrim5G-hanke on saavuttanut tärkeän välietapin saatuaan päätökseen älypylväiden, data-alustan ja siihen liittyvien älykaupunkipalveluiden tutkimus- ja kehitysvaiheen. Monialainen 26 yhteistyökumppanin konsortio on saavuttanut lupaavia tuloksia.
Uusi esite älypylväistä
Orbis on vuodesta 2019 ollut mukana LuxTurrim5G-hankkeessa. Sen monialaisen asiantuntijayhteistyön tuloksena on esikaupallinen modulaarinen älypylväsperhe.
Tällä hetkellä pylväitä esitellään Dubain maailmannäyttelyssä, joka on avoinna maaliskuun 2022 loppuun saakka. Orbis vastaa pylväiden modulaarisen kaapeloinnin ja kytkennän tuotekehityksestä ja toteutuksesta.
Orbiksen matka jatkuu LuxTurrim5G-kumppanien kanssa
Orbis liittyi LuxTurrim5G-hankkeeseen syksyllä 2019. Tämä Nokian vetämä hanke koostui useista eri yrityksistä ja tutkimuslaitoksista, jotka yhdessä kehittivät älypylväitä. Kahden vuoden työn tuloksena on nyt syntynyt esikaupallinen älypylväsperhe, jonka mahdollistaman verkon tuottamaa tietoa ja palveluita voidaan hyödyntää yhteisellä sovellusalustalla.
LuxTurrim5G osallistuu Dubain maailmannäyttelyyn
Orbis osallistuu Expo 2020 Dubai -maailmannäyttelyyn Suomen paviljongissa osana LuxTurrim5G-konsortiota.
Näyttely on avoinna 1.10.2021- 31.3.2022.
Älypylväiden toimintojen taustalla on Orbiksen kaapelointi- ja integrointiosaaminen
LuxTurrim5G-ekosysteemissä kehitetään kahden vuoden aikana älypylväskonseptista kaupallista ratkaisua. Usean yrityksen ja tutkimuslaitoksen yhteinen hanke etenee hyvin, ja toukokuussa 2020 Espoon Keraan valmistuu 15 älypylvään pilotti. Orbis Oy on vastuussa pylväiden kaapeloinnista, kytkennöistä ja kokoonpanosta, mikä tarkoittaa aktiivista kevättä Orbiksen tiimille.
Jyväskylästä kehitysehdotuksia kuuluvuushaasteisiin
Videoklippi Hiedanrannan älypylvään yltä
Orbis Oy on yhdessä DNA Oyj:n ja Tehomet Oy:n kanssa rakentanut älypylväspilotin Tampereen Hiedanrannan kaupunginosaan. Pilottihankkeessa yhdistettiin kunkin yrityksen erityisosaamista sekä hankittiin arvokasta kokemusta uusien älykaupunkiratkaisujen kehittämiseen.
Lähde kanssamme lennolle älypylvään ylle!
Tiedonsiirto älykaupungissa -seminaari 14.11.2019
Orbiksen 70-vuotisjuhlavuosi huipentuu Vantaalla torstaina 14.11.2019 järjestettävään seminaariin, johon olemme kutsuneet verkostostamme puhujia kertomaan seuraavasta teknologian kehitysaskeleesta, jossa olemme mukana.
Katso seminaarin ohjelma>>
Älypylväs valmistuu monialaisella yhteistyöllä
Orbis Oy on yhdessä DNA Oyj:n ja Tehomet Oy:n kanssa rakentanut älypylvään Tampereelle Hiedanrannan kaupunginosaan. Pilottihankkeessa yhdistettiin kunkin yrityksen erityisosaamista ja hankittiin arvokasta kokemusta uusien älykaupunkiratkaisujen kehittämiseen.
Nokia-vetoinen LuxTurrim5G-älykaupunkihanke laajenee
Nokian vetämä monialainen yritys- ja tutkimusryhmä luo älykaupungin digitaalista selkärankaa ja uusia datapohjaisia palveluita.
Älypylväiden ja tukiasemamastojen perusteita
Orbis Oy kehittää uusia kaapelointi- ja kytkentäratkaisuja 5G-mobiiliverkkoon ja älykaupunkeihin. Käynnissä olevissa piloteissa kehitetään älypylväitä, jotka poikkeavat huomattavasti perinteisistä tukiasemamastoista.
Tässä artikkelissa pyrimme tiivistämään oleellisimmat asiat, mitkä on hyvä muistaa älypylväistä puhuttaessa.
Termejä ja perusteita
Olemme tähän vertailuun yksinkertaistaneet mobiiliverkon toimintoja. Osa variaatioista on tarkoituksella jätetty pois, jotta perusteet saadaan esitettyä selkeämmin.
Orbis on valittu mukaan LuxTurrim5G+ -projektiin
LuxTurrim5G on Nokia Bell Labsin vetämä projektiekosysteemi, joka aloitti vuonna 2017. Projektissa kehitetään ja pilotoidaan nopeaa 5G-verkkoa älykkäillä valopylväillä, joissa on myös muita laitteita. Nyt tämä projekti jatkuu toiseen vaiheeseen, joka koostuu kahdesta tiiviisti toisiinsa liittyvästä projektista: LuxTurrim5G+ ja Neutral Host Pilot.
Älypylvästä pilotoidaan Tampereen Hiedanrannassa
Tampere kehittää Hiedanrannan kaupunginosaa uusien ideoiden, kokeilujen ja kaupunkikulttuurin lähtökohdista. Kestävät ja älykkäät ratkaisut helpottavat alueen tulevien 25 000 asukkaan ja 10 000 työntekijän arkea. Orbis Oy osallistuu Hiedanrannan rakentamiseen älypylväspilotilla kesän 2019 aikana yhteistyössä Tehomet Oy:n ja DNA Oyj:n kanssa.
Älykäs kaupunki on tiedonsiirron kokonaisuus
Elämme keskellä suurta murrosta, jossa olemme siirtymässä yhä vahvemmin digitaaliseen maailmaan. Tiedonsiirron rooli muuttuu kriittiseksi, kun kokonaisia tehtaita automatisoidaan robotiikkaa ja tekoälyä hyödyntäen, lääkärit operoivat potilaita etänä toiselta paikkakunnalta tai liikenteessä kulkee itseohjautuvia autoja. 5G-teknologia on kehitetty vastaamaan tiedonsiirron uusiin vaatimuksiin, joita ovat kapasiteetti, luotettavuus, tietoturva ja pieni latenssi (viive).
Tiedonsiirtoverkkojen rakentaminen muuttuu, jolloin tarvitaan uudenlaisia ratkaisuja sekä eri alojen yhteistyötä.
Millainen on 5G-tukiasema valopylväässä?
Tuleva 5G-mobiiliverkkoteknologia lupaa enemmän dataa nopeammin sekä kommunikointia erittäin pienillä viiveillä. Olemme Orbiksella seuranneet teknologian kehitystä ja pohtineet yhdessä kumppaniemme kanssa, millaisia ovat tulevaisuuden mobiiliverkon tukiasemat ja verkonrakentaminen.
5G-verkon sisäkuuluvuuden varmistaminen kiinteistöissä
Syyskuussa 2018 huutokaupattiin Suomessa ensimmäiset 5G-mobiiliverkon taajuusluvat. Uuden teknologian sovellusten ja päätelaitteiden kehitystyö on käynnistynyt ja näillä näkymin verkon rakentaminen lähtee liikkeelle todennäköisesti kesän 2019 jälkeen. Kiinteistöjen rakentamisessa uusiin taajuuksiin kannattaa valmistautua jo nyt.
OptoMast™ sähkönsyöttö
OptoMast™ valokuitu
Tukiasematuotteet - OptoMast™
Mitä vähemmän mobiiliverkon rakentaminen vaatii kaapelien vetämistä, sitä parempi – oli sitten kyseessä yksinäinen masto korpimaastossa tai korkea rakennus tiheään rakennetussa kaupungissa. OptoMast™ on aina helppo ratkaisu, kun rakennat, päivität tai huollat mobiiliverkkoja.