Home Blogi Älykäs kaupunki on tiedonsiirron kokonaisuus

Älykäs kaupunki on tiedonsiirron kokonaisuus

02.04.2019

Elämme keskellä suurta murrosta, jossa olemme siirtymässä yhä vahvemmin digitaaliseen maailmaan. Tiedonsiirron rooli muuttuu kriittiseksi, kun kokonaisia tehtaita automatisoidaan robotiikkaa ja tekoälyä hyödyntäen, lääkärit operoivat potilaita etänä toiselta paikkakunnalta tai liikenteessä kulkee itseohjautuvia autoja. 5G-teknologia on kehitetty vastaamaan tiedonsiirron uusiin vaatimuksiin, joita ovat kapasiteetti, luotettavuus, tietoturva ja pieni latenssi (viive).

Tiedonsiirtoverkkojen rakentaminen muuttuu, jolloin tarvitaan uudenlaisia ratkaisuja sekä eri alojen yhteistyötä.

5G tiedonsiirron tarpeet muuttuvat

Smart City älypylväsKaapelointi häivytetään näkyvistä

Verrattuna aiempiin mobiiliteknologioihin 5G toimii korkeammalla taajuudella ja välimatka, jonka signaali kulkee, on paljon lyhyempi. Tämä tarkoittaa sitä, että tarvitsemme verkon tukiasemia tiheämmin.

Orbiksen oma tuotanto ja tuotekehitys pyrkii vastaamaan muuttuviin tarpeisiin. Orbis valmistaa itse valokuitu- ja sähkökaapelointiratkaisuja, minkä osaamisen pohjalle kehitämme nyt uusia helppokäyttöisiä tuotteita. Esimerkkinä uudenlaisesta ratkaisusta on älyvalopylvään kaapelointi. Lue lisää blogistamme: Millainen on 5G-tukiasema valopylväässä?

Kaupunkiympäristössä tekniikka halutaan häivyttää näkyvistä esteettisistä syistä sekä ilkivallan ehkäisyn vuoksi. Pylvään juureen voidaan laittaa penkki, jonka alle tekniikka piilotetaan. Älypylväs on vain yksi esimerkki, sillä teknologiaa voidaan yhtä hyvin häivyttää bussipysäkkeihin, kiinteistöjen julkisivuihin tai kadunvarsien kyltteihin. Aika näyttää, millaisia ratkaisuja tullaan kehittämään.

Datakeskuksia kadunvarsille

Jos Helsingin kaduilla ajaa itseohjautuva auto, jonka palvelin sijaitsee Oulussa, tuo tämä jo kymmenen millisekuntia lisää viivettä tiedonsiirtoon. Merkittävä asia digitaalisessa tiedonsiirrossa on se, missä tieto sijaitsee ja missä se prosessoidaan.

Olemme tottuneet, että datakeskukset ovat suuria tuhannen neliön halleja, joissa on räkkejä räkin vieressä. Pienet älykaupungin datakeskukset tulevat olemaan esimerkiksi etänä hallittavia katukaappeja. Jotta teknologian kehityksessä päästään näihin katukaappeihin, tarvitaan uudenlaisia tuotteita ja palveluita.

Automaattinen optinen kytkin on viiveetön

Valokuitukaapelien määrä lisääntyy tietoliikenteessä ja verkkoja rakennettaessa tehdään paljon ristikytkentöjä. Verkon manuaalinen ylläpito ja muutostyö on hidasta, kallista ja inhimilliset virheet ovat mahdollisia.

Orbiksen edustamista valmistajista Huber+Suhner valmistaa täysin optisia Polatis-kytkimiä. Valokuitukaapelit kytketään kytkimeen kerran, jonka jälkeen kaikki operointi tapahtuu verkon yli etänä. Etähallinnan lisäksi optisella kytkimellä voidaan myös varmentaa kriittisiä palveluita. Jos linja on menossa poikki, kytkin vaihtaa silloin automaattisesti ennalta ohjelmoituun vaihtoehtoiseen reittiin. Kun laite on täysin automaattinen ja optinen, on laite myös täysin viiveetön, mikä on 5G-teknologiassa erittäin tärkeää.

Kumppanuusverkostolla toimiva kokonaisuus

Pelkkä infra ei tee kaupunkia älykkääksi, vaan tarvitaan kumppanuusverkostoja, jotka yhdessä saavat kokonaisuuden rakennettua joustavasti. Useampien osa-alueiden on toimittava yhteen, jotta loppukäyttäjä hyötyy uusista digitaalisista palveluista. Vain yhden alueen optimoiminen ei riitä.

Kuulemme mielellämme uuden teknologian eteen tuomia tarpeita ja ideoita. Ratkaistaan ne yhdessä!

 Teksti: Paula Meuronen

Katso video

Blogiteksti on lyhennelmä Verkosto 2019-näyttelyssä pidetystä Orbiksen tietoiskusta. Voit katsoa 20 minuutin esityksen videotallenteelta.

LisätietojaLisätietoja

Blogin avainsanat: