Home Blogi Älypylväiden toimintojen taustalla on Orbiksen kaapelointi- ja integrointiosaaminen

Älypylväiden toimintojen taustalla on Orbiksen kaapelointi- ja integrointiosaaminen

23.04.2020

LuxTurrim5G-ekosysteemissä kehitetään kahden vuoden aikana älypylväskonseptista kaupallista ratkaisua. Usean yrityksen ja tutkimuslaitoksen yhteinen hanke etenee hyvin, ja toukokuussa 2020 Espoon Keraan valmistuu 15 älypylvään pilotti. Orbis Oy on vastuussa pylväiden kaapeloinnista, kytkennöistä ja kokoonpanosta, mikä tarkoittaa aktiivista kevättä Orbiksen tiimille.

Suomalainen perheomisteinen Orbis Oy on jo vuodesta 1949 alkaen toiminut teknologian kehitystrendien kärjessä. Tänä päivänä yritys kehittää digitaaliselle yhteiskunnalle ratkaisuja uuden sukupolven mobiiliverkkoihin sekä älykaupunkeihin.  

Tietoliikenteen alusta digitaalisille palveluille

Valopylväästä tulee älypylväs, kun siihen asennetaan muitakin tietoliikenneyhteydellä varustettuja laitteita kuin valot. Pylväiden tuotekehitys on lähtenyt voimakkaasti liikkeelle Nokian ja ekosysteemikumppaneiden toimesta 5G -mobiiliverkon tarpeista, vaikka kaikissa älypylväissä ei suinkaan tarvitse olla mobiiliverkon tukiasemaa.

Espoon Keran reitille tulevassa LuxTurrim5G+ -hankkeen pylväässä voi olla jopa 20 erilaista laitetta. Yhdessä reitin pilottipylväät muodostavat monialaisen testiverkon. "Tiedonsiirtoa tarvitaan luomaan alusta, jonka päälle uusia digitaalisia palveluita voidaan rakentaa", kuvaa toimitusjohtaja Jani Linna-Aro Orbiksen roolia.

Orbis LuxTurrim5G+ pylväiden asennus

Kuva: Orbiksen kokoonpaneman LuxTurrim-älypylvään asennus Espoossa 27.4.2020.

Tavoitteena pitkä elinkaari

Orbis on suunnitellut LuxTurrim5G+ -hankkeessa pylväskuoren sisälle tulevan tiedonsiirron ja sähkönsyötön kaapelointi- ja kytkentäratkaisun. Yritys vastaa myös pylväiden kokoonpanosta. Toimiva pylväs valmistuu Orbiksen tiloissa Vantaalla.

Orbiksen projektipäällikkö Tero Laitinen kertoo suunnittelun tavoitteesta: "Olemme pyrkineet tuotteistamaan ratkaisumme niin, että älypylvään elinkaaren aikana pylvään laitteita voidaan joustavasti lisätä ja vaihtaa. Ettei tarpeiden kehittyessä koko pylvästä tarvitse vaihtaa tai kaupungin tarvitse kaivaa uusia runkokaapeleita katuun." Orbiksen älypylväisiin kehittämiä ratkaisuja voidaan käyttää myös muualla älykaupunkien tarpeissa, esimerkiksi bussipysäkkiin integroitujen laitteiden tietoliikenneyhteyksissä ja sähkönsyötössä.

Orbis LuxTurrim5G+ pylväsaihiot saapuvat

Kuva: Orbiksen Jari Koskinen ja Tero Laitinen vastaanottamassa pylväsaihioita Orbikselle.

Räätälöityjä ratkaisuja omasta tuotannosta

Rajallinen tila älypylvään sisällä tekee siitä haastavan asennusympäristön. Laitteilla on myös erilaisia rajapintoja, jotka on saatava yhdistettyä samaan kaapelointikokonaisuuteen. Älypylväiden kehitystyö pohjaa Orbiksen omaan tuotekehitykseen ja tuotantoon, jossa pystytään valmistamaan pylvästä varten räätälöityjä valmiskaapeleita ja useampia teknologioita yhdistäviä hybridiratkaisuja.

Orbiksen Viron tehdas muutti vuoden 2020 alussa uusiin tiloihin, mikä mahdollistaa entistä tehokkaamman ja monipuolisemman tuotannon. "Orbis on aktiivisesti vaikuttamassa tuleviin älykaupunkiratkaisuihin. Olemme tehneet viime vuosina merkittäviä investointeja, jotta voimme tulevaisuudessa palvella asiakkaitamme mahdollisimman hyvin uusien teknologioiden tarpeissa", kertoo Jani Linna-Aro yrityksen tavoitteista. 

Orbis LuxTurrim5G+ pylväiden asennus

Kuva: Orbiksella rakennetaan älypylväiden kaapelointi ja kytkennät.

Lisätietoja aiheeseen liittyen

Lisätietoja

Orbis Oy lyhyesti

Suomalainen perheomisteinen Orbis Oy on jo vuodesta 1949 alkaen toiminut teknologian kehitystrendien kärjessä. Tänä päivänä kehitämme digitaaliselle yhteiskunnalle uuden sukupolven mobiiliverkkojen sekä älykaupunkien ratkaisuja. Tarjoamme tiedonsiirtoverkkoihin RF- ja valokuituteknologioiden osaamista, jota tarvitaan varmistamaan datan luotettava liikkuminen kiinteistöissä, datakeskuksissa, laitteissa ja teollisuudessa sekä kaupunkien ja tietoliikenneoperaattoreiden infrassa. Pääkonttorimme sijaitsee Vantaalla, jonka lisäksi toimimme myös Baltiassa ja Venäjällä.  www.orbis.fi