Home Blogi Älypylvästä pilotoidaan Tampereen Hiedanrannassa

Älypylvästä pilotoidaan Tampereen Hiedanrannassa

18.06.2019

Tampere kehittää Hiedanrannan kaupunginosaa uusien ideoiden, kokeilujen ja kaupunkikulttuurin lähtökohdista. Kestävät ja älykkäät ratkaisut helpottavat alueen tulevien 25 000 asukkaan ja 10 000 työntekijän arkea. Orbis Oy osallistuu Hiedanrannan rakentamiseen älypylväspilotilla kesän 2019 aikana yhteistyössä Tehomet Oy:n ja DNA Oyj:n kanssa.

Digitaaliset palvelut asettavat uusia vaatimuksia tiedonsiirron luotettavuudelle, nopeudelle ja viiveettömyydelle, minkä vuoksi tarvitaan uudenlaista verkkoinfrastruktuuria. Älypylväs toimii alustana innovatiivisille palveluille, ja se sisältää valmiuden myös tulevaisuuden tiedonsiirtotarpeiden täyttämiseen. Näin Hiedanrantaan asennettava modulaarinen älypylväsratkaisu tukee osaltaan kestävää kehitystä.

Alusta innovaatioille

Tehometin 3D-visualisointi kahdesta eri mallista älypylväälle huhtikuussa 2019.

Hiedanranta on kaupunkikehittämishankkeiden ja -kokeilujen ympäristö Tampereella. Kaupunki on rakentanut valokuituverkon, mikä toimii koko alueen tiedonsiirron runkona. Parhaillaan käyttöönotettava 5G-mobiiliverkko puolestaan mahdollistaa palvelut, jotka perustuvat suurien datamäärien viiveettömälle langattomalle tietoliikenteelle. Älypylväs tarjoaa paikallisesti uuden sukupolven tietoliikenneyhteydet ja runkoverkon kytkentäpisteen. 

Pilottihankkeessa älypylväs sijoitetaan puistoalueelle ja se sisältää myös moduuleja valaistukseen, turvallisuuteen sekä puiston käyttäjille. ”Älypylväs ei siis ole pelkästään mobiiliverkon tukiasema, vaan se toimii alustana muillekin palveluille ja kaupunkitekniikan tarpeille”, kertoo Anu Peussa, hankkeen vetäjä Orbikselta. Tekniikka tullaan häivyttämään pylvään rakenteisiin, mikä osaltaan parantaa kaupunkikuvaa ja suojaa kriittistä infrastruktuuria ulkoisilta vahingoilta sekä mahdolliselta ilkivallalta.

Uusia toimintamalleja

Tampereen kaupungin tarjoamassa kohteessa pilottihankkeen yritykset pääsevät kehittämään omaa erikoisosaamistaan. Toimivan kokonaisuuden toteuttaminen edellyttää yritysten osaamisalueiden yhdistämistä. Kumppanuuksien kautta luodaan uusia toimintamalleja, joihin tulevaisuuden kaupalliset ratkaisut pohjautuvat. Hanketta vetävä Orbis Oy vastaa pylvään kaapelointi- ja kytkentäratkaisuista, DNA Oyj tuo mukaan tarvittavan tukiasemalaitteiston ja Tehomet Oy suunnittelee ja rakentaa pylvään.

Hankkeen tavoitteena on toteuttaa ensimmäinen konsepti, jonka kokemuksien pohjalta voidaan kehittää kokonaisratkaisuja älykaupunkien tarpeisiin. Pilottihankkeen suunnittelu aloitettiin kesäkuussa 2018 ja älypylväs tullaan asentamaan Hiedanrantaan kesän 2019 aikana. Tulemme kertomaan lisää hankkeesta sen edetessä.

Pilottihankkeen osanottajat tutustuivat tulevan älypylvään ympäristöön Hiedanrannassa tammikuussa 2019

Kuva: Pilottihankkeen osanottajat tutustuivat tulevan älypylvään ympäristöön Hiedanrannassa tammikuussa 2019

Orbis 5GLinkit

Kiinnostaako 5G ja älykaupungit?

Tilaamalla uutiskirjeemme, lähetämme sähköpostiisi uusimmat uutiset ja blogikirjoitukset aiheesta.

Lisätietoja