Home Blogi 1. Milloin tarvitaan sisäpeittoverkkoja?

1. Milloin tarvitaan sisäpeittoverkkoja?

30.09.2014

bandercom_seminaariSeminaarissa 26.8.2014 vierasluennot aloitti toimitusjohtaja Pete Peltola Bandercom Oy:stä. Hänen selkeä esityksensä antoi kattavan käsityksen perusasioista.

Bandercomin visio on, että ihmisten on pystyttävä kommunikoimaan häiriöttömästi missä vain ja missä tahansa. Sähköinen viestintä alkaa kokonaan olla langaton, ja tarpeemme kasvavat kovaa vauhtia. Toimivat yhteydet ovat tärkeät myös turvallisuudelle, ja niinpä uusi pelastuslaki vuodelta 2011 edellyttää VIRVE-verkon hyvää kuuluvuutta sisätiloissa.

Sisäpeittoverkkoja tarvitaan kaikissa paikoissa, jonne maanpäälliset radiosignaalit ei kulje tarpeeksi voimakkaina, laadukkaina tai monipuolisina. Tällaisia ovat esimerkiksi maanalaiset tilat, massiiviset rakennuskompleksit, matalaenergiatalot ja kulkuneuvot. Yksinkertaisimmillaan ratkaisu on passiivinen toistin, joka kuitenkin sopii vain pieniin tiloihin ja vahvan lähetysverkon alueelle. Yleisimmin käytetään aktiivista toistinta, johon liitetään haluttujen verkkojen sieppausantennit ja sisäpeittoantennit. Isoihin kohteisiin voidaan rakentaa soluratkaisu, jossa signaali tuotetaan tuotetaan kiinteistöön sijoitettavalla tukiasemalla. Tämä vaatii tietoliikenneyhteyden operaattorilta kohteeseen.

Kaikilla tekniikoilla on mahdollista rakentaa erilaisia verkkoja, joiden radiorajapintoja voivat olla VIRVE, radiopuhelin, GSM/3G ja WLAN. Suodinjärjestelmän kautta signaali siirtyy antenniverkostoon. Sen komponentteja ovat antennit, kytkentäkaapelit, liittimet, koaksiaalikaapelit, säteilevät koaksiaalikaapelit, tehojakajat ja valikoima muita komponentteja, kuten suotimia, eristimiä, yhdistimiä ja päätevastuksia. Komponenttien keskeisiä laatumääreitä ovat taajuuskaista, säteilyominaisuudet, vaimennusarvot, tehonkesto sekä passiivinen keskeismodulaatiosärö eli PIM.

Toimivan toteutuksen kulmakiviä ovat laadukas hankesuunnittelu ja tekninen suunnittelu, oikea-aikaisuus, hyvät materiaalit, ammattitaitoinen asennus ja käyttöönotto, testaus ja toteaminen sekä huolto ja ylläpito.

Lisätietoa: pete.peltola( at )bander.com, www.bandercom.fi

Tämä kooste on puheenvuorosta Orbis Oy:n  järjestämästä seminaarista 26.08.2014.

Teksti: Pentti Niemi

Muut seminaarikoosteet >>

Blogin avainsanat: