Home Blogi 3D-tulostus mahdollistaa Orbiksen 48-96 kuidun valmiskaapelit

3D-tulostus mahdollistaa Orbiksen 48-96 kuidun valmiskaapelit

24.02.2016

Kun monikuituiseen optiseen kaapeliin lisätään teollisesti liittimet, tarvitaan rakenne, joka erottelee kuidut toisistaan sekä muodostaa vedonpoiston. Tätä jakajakomponenttia kutsutaan usein sen englanninkielisellä nimellä Fan-outiksi. Orbis on aloittanut 48 ja 96 kuituisten kaapeleiden jakajien valmistuksen hankkimallaan 3D-tulostimella.

Runkokaapelista kuoritut ja erotellut 250 um kuidut suojataan putkittamalla, mikä tarkoittaa, että niihin lisätään pujottamalla päälle tarvittavan paksuinen vaippa. Esimerkiksi 2 mm halkaisijaltaan oleva putki suojaa kuitua käsittelyltä ja soveltuu kohteessa asennettaviin kuituihin, kun taas 0,9 mm putkitusta käytetään valmiiksi tehtaalla kytkettyihin valokuitupaneeleihin.

Kun kuituja on yli 48 kappaletta ja putkitus halkaisijaltaan 2 mm, on jakajasta tullut kömpelö ja raskas eikä sopivia ratkaisuja ole ollut saatavilla markkinoilta. Uudella 3D-tulostimellaan Orbis voi suunnitella jakajarakenteen juuri sellaiseksi kuin halutaan ja tarvitaan. Kestomuovista tulostettuja jakajia on kehitelty useamman pilotin verran ja niitä voidaan nyt valmistaa sarjatuotantona.

Orbiksen tuotekehityksestä vastaava Heikki Saukko kommentoi: ”3D-tulostamisen mahdollisuudet ovat meidänkin alallamme rajattomat, tarvitsee vain keksiä missä sitä hyödyntäisi.” Saukko jatkaa: ”Esimerkiksi SähköTeleValoAV-messuilla helmikuun alussa ennakkomarkkinoinnissa olleeseen Monimittakuituun teemme myös osia 3D-tulostamalla.”

Kuvateksti: Orbiksen monikuituisella valmiskaapelilla varustetut valokuitupaneelit ovat sisäkäyttöön soveltuvia eli halogeenittomia ja paloa kestävää materiaalia.

Kuvateksti: Tulostimella voidaan tulostaa eri värisiä komponentteja enintään A4 paperin kokoisina.

Lisätietoja