Home Blogi 5. Case: Heinolan ja Lahden pelastusasemien monitaajuusverkko

5. Case: Heinolan ja Lahden pelastusasemien monitaajuusverkko

01.10.2014

seminaari_elektroarolaSeminaarissa 26.8.2014 Elektro-Arola Oy:n toimitusjohtaja Kalle Arola kertoi kahdesta yrityksensä toteuttamasta projektista.

Tehtävänä oli rakentaa Heinolan pelastusasemalle ja Lahden Paavolan keskuspelastusasemalle monitaajuusverkko. Projektin vaiheet näissä uusiokohteissa olivat samankaltaiset:

Tarvekartoitus. Koko pelastusaseman tiloissa oli taattava VIRVEn ja yleisten mobiiliverkkojen kuuluvuus. Tulevaisuutta varten piti olla laajennusvaraa, toteutuksen tuli olla siisti ja ratkaisussa oli huomioitava viestitekniikan järjestelmien erityistarpeet (TiKe, STUK, VSS jne.).

Periaatesuunnitelma. Orbiksen monitaajuusratkaisu vastasi parhaiten tarpeisiin. Järjestelmän ydinkomponentteja olivat Microlab KM-91N Combiner, jolla eri operaattorien toistimet kytkettiin yhteiseen, monitaajuuksiseen RF-sisäkaapelointiin ja –antenneihin, Microlab-tehonjakajat ja sisätiloihinkin designiltaan hyvin sopivat Huber+Suhner Sencity -antennit. Loppukäyttäjä ja operaattorit hyväksyivät esitetyn lähestymistavan.

Sähkösuunnittelijan ja –urakoitsijan konsultointi oli tärkeä osa projektia, sillä RF-runkokaapeloinnin teko eriytettiin osaksi sähköurakkaa, mikä yleensä onkin järkevää etenkin uusiokohteissa.

Asennus ja käyttöönotto. Rakennustyömaat ovat tiukasti aikataulutettuja ja haastavia toimintaympäristöjä, joten ajoissa suoritettu etukäteissuunnittelu ja aktiivinen projektinhallinta ovat ensiarvoisen tärkeitä. Asennuksessa on varattava riittävästi aikaa esimerkiksi liitintöihin ja jumpperikaapelointeihin.

Tarkastukset ja dokumentointi. Tarkka dokumentointi ja toiminnan testaaminen kuuluvat olennaisena osana tämänkaltaisiin projekteihin. Operaattorit kävivät suorittamassa itse omat lopputarkastuksensa, kuten asiaan kuuluu.

Koko projekti onnistui hyvin ja verkon toiminnallisuus vastasi tavoitteita.

Lisätietoa: kalle.arola( at )elektro-arola.fi,  www.elektro-arola.fi

Heinolan pelastusaseman sisäpeittoverkosta on artikkeli Orbiksen verkkosivuilla osoitteessa www.orbis.fi/pelastusasema-hankki-sisapeittoantenniverkon

Tämä kooste on puheenvuorosta Orbis Oy:n  järjestämästä seminaarista 26.08.2014.

Teksti: Pentti Niemi

Muut seminaarikoosteet >>

Blogin avainsanat: