Home Blogi 5G-verkon sisäkuuluvuuden varmistaminen kiinteistöissä

5G-verkon sisäkuuluvuuden varmistaminen kiinteistöissä

11.10.2018

Orbis 5GSyyskuussa 2018 huutokaupattiin Suomessa ensimmäiset 5G-mobiiliverkon taajuusluvat. Uuden teknologian sovellusten ja päätelaitteiden kehitystyö on käynnistynyt ja näillä näkymin verkon rakentaminen lähtee liikkeelle todennäköisesti kesän 2019 jälkeen. Kiinteistöjen rakentamisessa uusiin taajuuksiin kannattaa valmistautua jo nyt.

Teknisesti 5G mahdollistaa langattomassa tiedonsiirrossa suuremmat datan määrät pienemmällä viiveellä - eli silloin pystyään tarvittaessa reagoimaan reaaliajassa saatuun tarkkaan informaatioon. Verkossa olevien laitteiden määrä lisääntyy myös huomattavasti, koska monenlaiset anturit keräävät ja lähettävät tietoa. 5G:tä hyödyntävinä sovelluksina ovatkin tulossa itseohjautuvat liikennevälineet ja taloautomaation sekä teollisuuden sovellukset. Tämän hetkisen käsityksen mukaan 5G ei tule koskaan käyttöön kaikkialle, vaan sen tarjoamat palvelut keskittyvät kaupunkialueille.

Korkeampi taajuus tuo uusia haasteita

Sisäkuuluvuusverkko

  • Mobiiliverkon signaalin kantomatka lyhenee
  • Signaali läpäisee heikommin materiaaleja
  • Energiatehokkaat rakennusmateriaalit heikentävät kuuluvuutta

Nyt jaetut 5G-luvat ovat 3,5 gigahertsin taajuusalueelle ja myöhemmin tulee käyttöön vielä korkeampia taajuuksia. Aiempia teknologioita korkeampaa taajuutta tarvitaan, jotta saadaan tiedonsiirtoon enemmän kaistanleveyttä. Signaalin kantomatka on silloin kuitenkin lyhyempi kuin aiemmin käytetyillä taajuuksilla. Tästä seuraa se, että tukiasema-antenneja pitää olla 5G-verkossa nykyistä tiheämmin.

Toinen tekninen haaste on 5G-signaalin heikompi materiaalien läpäisykyky, mikä tarkoittaa, että esimerkiksi kiinteistöissä riittävä kuuluvuus edellyttää sisäkuuluvuutta parantavia ratkaisuja.

Jo nykyään julkisissa tiloissa mobiili- ja viranomaisverkon kuuluvuus varmistetaan rakentamalla erikseen mobiiliverkolle kiinteä sisäverkko – eli nk. passiivinen antenniverkko. Enenevissä määrin sisäkuuluvuusverkkoja rakennetaan myös asuinkerrostaloihin, koska energiatehokkaat rakennusmateriaalit estävät langattomien signaalien kuuluvutta sisätiloissa.

Yksi sisäkuuluvuusverkko palvelee useita taajuuksia

  • Kuuluvuus sisätiloissa on lain mukaan rakennuttajan vastuulla
  • Monioperaattoriverkossa on useampi teleoperaattori samassa fyysisessä verkossa
  • Teleoperaattorit toimittavat verkkoon aktiivilaitteet
  • Yli 3,5 GHz taajuudella toimivat verkkokomponentit mahdollistavat 5G-verkon kuuluvuuden

Kuuluvuusantenni katossaKuuluvuus sisätiloissa on nykyään Suomessa määritelty maankäyttö- ja rakennuslain mukaan rakennuttajan vastuulle. Asuinkerrostaloissa on useiden teleoperaattorien asiakkaita, mutta kiinteistöön ei tarvitse rakentaa jokaiselle operaattorille omaa verkkoa, sillä yhteen sisäverkkoon voidaan kytkeä usean operaattorin taajuudet. Verkonrakentamiseen tarvitaan aina mukaan teleoperaattorit, sillä heidän toimestaan tuodaan sisäverkkoon signaali toistimella tai tukiasemalla.

Tuleva 5G-teknologia voidaan huomioida jo nyt kiinteistöjä suunniteltaessa ja rakennettaessa. Verkon materiaaleista kaapelit toimivat korkeammilla taajuuksillakin, mutta muissa komponenteissa, kuten esimerkiksi antenneissa tai jakajissa, on teknisiä rajoituksia. Kun verkkoon valitaan komponentit, joiden tekniset ominaisuudet mahdollistavat yli 3,5 gigahertsin taajuudet, voidaan olla varmoja, että tuleva 5G-verkko toimii myös kiinteistön sisällä.

Verkon rakentamisen ohjeisiin voi perehtyä lukemalla Sähkötiedon ST-korttiin kootut teleoperaattorien vaatimukset sekä Rakennustiedon RT-kortin kuvauksen mobiilisisäverkon rakentamisesta yleisesti. Orbikselta saat kattavat ratkaisut ja alan osaamista aina suunnittelusta asennukseen yhteistyössä kumppaniverkostomme kanssa.

Teksti: Paula Meuronen, Orbis Oy

Lue lisää

  • Maankäyttö- ja rakennuslaki 5.2.1999/132
  • ST 625.10 Matkaviestinjärjestelmien sisäantenniverkot
  • RT 80-11252 Matkaviestinkuuluvuus rakennuksissa

Kiinnostaako 5G ja älykaupungit?

Tilaamalla uutiskirjeemme, lähetämme sähköpostiisi uusimmat uutiset ja blogikirjoitukset aiheesta.

LisätietojaLisätietoja