Home Blogi 6. Case: Joensuun sairaalan VIRVE-verkon hankinta

6. Case: Joensuun sairaalan VIRVE-verkon hankinta

01.10.2014

seminaari_joensuuSeminaarissa 26.8.2014 sähköinsinööri Hannu Tuomainen Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymästä valotti projektia, jossa Joensuun sairaalaan rakennettiin kattava sisäpeittoantenniverkko.

Joensuun sairaala aloitti VIRVE-verkon tehokkaan käytön hoitotyössä vuonna 2011. Hoitohenkilökunnan pikaista tavoitettavuutta piti lisätä, ja yleisten mobiiliverkkojen luotettavuus ei riittänyt. VIRVE tarjosi monipuolisen ja luotettava ratkaisun. Sitä käyttäen sairaalan kaikkiin osiin voidaan heti tiedottaa ulkopuolelta tulevien hätätapausten lisäksi myös sairaalan sisällä uhkaavista tilanteista, joista tulipalo on erityisen vaarallinen.

Sairaalan suuressa kiinteistössä oli kuitenkin paljon VIRVEn katvealueita. Niitä esiintyi varsinkin uusissa energiatehokkaissa rakennuksissa, apteekin puhdastilojen tyyppisissä erikoistiloissa sekä putkitunneleissa ja muissa maanalaisissa tuloissa. VIRVE-sisäpeittoverkon lakisääteisyys keskussairaalan tasoisissa rakennuskokonaisuuksissa astui voimaan 1.7.2011, mikä sekin vaikutti päätökseen rakentaa VIRVElle kattava sisäpeittoverkko.

Uuden verkon rakennusprojekti kesti vajaat kolme vuotta. Päätökset tehtiin 2011, hankesuunnittelu ja rahoitus 2012, suunnittelu, urakkalaskenta, urakoitsijavalinta ja rakennustyöt 2013, käyttöön 2014. Erillisverkkoa konsultoitiin suunnitteluun ja rakentamiseen, operaattoreiden kanssa neuvoteltiin. Suunnittelun teki Granlund Kuopio Oy. Päätettiin rakentaa verkko VIRVElle, mutta sellaisella taajuusalueella, että operaattorit voivat liittyä mukaan myöhemmin. Tarjouspyyntö toimitettiin suunnittelijan tekemien työselitysten ja piirustusten kera seitsemälle urakoitsijalle. Verkon toteuttajaksi valittiin Browacom Oy, Orbiksen yhteistyökumppani.

Urakkaan kuului lopullisten toteutuskuvien ja mitoituslaskelmien laadinta, työn toteutus ja verkon käyttöönotto vaiheittain, taajuuksien käyttöoikeushakemus, verkon lopputarkastus sekä loppudokumentointi tilaajaa ja Erillisverkkoja varten. Rakennuttaja huolehti erilaisista rakennusaputöistä, kuten alakattojen aukaisusta, seinien uusista lävistyksistä ja palokatkoista.

Joensuun sairaalassa on nyt 99 VIRVE-päätelaitetta, joita käyttää noin 1000 henkilöä. Sairaanhoitopiirissä on kaikkiaan 170 VIRVE-puhelinta.

Lisätietoa: hannu.tuomainen( at )pkssk.fi, www.pkssk.fi

Joensuun sairaalan sisäpeittoverkosta on artikkeli Orbiksen verkkosivuilla osoitteessa www.orbis.fi/virve-tehokayttoon-uudella-antenniverkolla

Tämä kooste on puheenvuorosta Orbis Oy:n  järjestämästä seminaarista 26.08.2014.

Teksti: Pentti Niemi

Muut seminaarikoosteet >>

Blogin avainsanat: