Home Blogi 7. Case: Asuinkerrostalon sisäantennijärjestelmän suunnittelu ja hankinta

7. Case: Asuinkerrostalon sisäantennijärjestelmän suunnittelu ja hankinta

01.10.2014

Seminaarissa 26.8.2014 esiteltiin Espoon Tapiolassa rakennettavia neljää suurta kerrostaloa. Kaikkien operaattoreiden mobiiliverkkojen kuuluvuuden parantamiseksi koko kiinteistöön päätettiin rakentaa sisäantennijärjestelmä. Verkon suunnittelun ja rakennuttamisen teki vantaalainen Orbion Consulting Oy, jonka konsulttijohtaja Seppo Seitsonen valotti projektia.

Kiinteistö koostuu neljästä 13-kerroksisesta talosta, joissa on yhteensä 256 asuntoa ja suuri yhteinen autohalli. Kokonaispinta-ala on 32 000 + 16 000 neliötä. Ensimmäisen talon rakennusvaiheessa havaittiin matkapuhelimien kuuluvuusongelmia, jotka todennettiin operaattorin tekemillä mittauksilla. Kiinteistön omistava MELA tilasi sisäantennnijärjestelmän suunnittelun Orbion Consultingilta, joka vastasi myös järjestelmän rakennuttamisesta. Projektin ensi vaihe toteutettiin vajaassa neljässä kuukaudessa ykköstalon rakennustöiden aikana. Talo ja autohalli valmistuivat kesäkuun lopussa.

Lähtökohtana oli tulevaisuudenkin tarpeet kattava antennijärjestelmä. Kaikki kolme johtavaa operaattoria lähtivät mukaan ja toivat omat tukiasemalaitteensa taloyhtiöön. Laitetiloja on neljän kiinteistöyhtiön valmistuessa kaksi, joissa molemmissa on kaikkien operaattoreiden tukiasemat. Antennijärjestelmä on passiivinen, ja jokaiseen kerrokseen sijoitettiin antenni. Parkkihalliin tuli omat antennit.

Antenniverkon rahoitus kuului kiinteistön omistajalle, aktiivilaitteet ja kuituyhteydet operaattoreille. Toteutukseen osallistui kiinteistön rakennuttaja (Haahtela), antenniverkon suunnittelija sekä rakennuttaja (Orbion) ja antenniverkon urakoitsija (Relacom).  Käyttökustannusten osalta omistaja vastaa antennijärjestelmästä, laitetilasta ja sähköstä, operaattorit tukiasemien ylläpidosta.

Antennien asennus oli helppoa, koska kohteessa pystyttiin hyödyntämään olemassa olevia kaapelihyllyjä ja -reittejä. Runkokaapelit oli helppo vetää ennen alakattojen asennusta. Antennien malli ja asennuspaikat hyväksytettiin arkkitehdillä, jolla oli asiaan omat vaatimuksensa.

Antennijärjestelmän urakoitsija valittiin tarjouskilpailussa. Urakan sisältö oli järjestelmän osien ja materiaalien hankinta, toimitus, asennus ja testaus. Järjestelmästä oli tehty toteutussuunnitelma, jossa määriteltiin materiaalien laatuvaatimukset, ei niiden valmistajia. Ennen töiden aloittamista tehtiin yhden antennin malliasennus, jonka kaikki osapuolet arvioivat.

Projekti jatkuu talo kerrallaan rakennustöiden edistyessä. Ensimmäisessä talossa toteutus onnistui erittäin hyvin. Toimivan sisäverkon kustannuksia suhteessa asuntojen hintaan voidaan pitää hyvin kohtuullisina: "Maksaa vain kalliin kahvinkeittimen verran asuntoa kohden."

Lisätietoa: seppo.seitsonen( at )orbionconsulting.fi, www.orbionconsulting.fi , www.metsatapiola.fi

Tämä kooste on puheenvuorosta Orbis Oy:n  järjestämästä seminaarista 26.08.2014.

Teksti: Pentti Niemi

Muut seminaarikoosteet >>