Home Blogi 8. Case Rakennuttaja: Näkökulma matalaenergiatalojen toteutusongelmiin

8. Case Rakennuttaja: Näkökulma matalaenergiatalojen toteutusongelmiin

01.10.2014

seminaari_conect

Perheyhtiö Conect Oy toimii rakennusprojektien hankesuunnittelijana ja projektinjohtajana. Seminaarissa 26.8.2014 toimitusjohtaja Jukka Lauri toi esiin uudisrakennusten kuuluvuusongelmia havainnollisesti käytännön esimerkeillä.

Suuri kysymys on viime aikoina ollut tämä: uudella asuinalueella muutama hassu kilometri Helsingin ydinkeskustasta kännykkäverkkoa ei välttämättä ole talojen sisällä lainkaan tai se on hyvin heikko. Asukkaat joutuvat menemään ulos pakkaseen puhumaan kännykkään. Asuntorakennuttajien on vaikeata myydä miljoonan maksavaa asuntoa ja sanoa, että täällä ei sitten muuten kännykät toimi! Kannattaa myös muistaa, että tilanne on nyt vielä leikintekoa, koska pian siirrytään energiataloista passiivitaloihin ja tilanne pahenee edelleen.

Kuka vastaa, jos vanhus kaatuu senioritalon asunnossa eikä turvaranneke toimi? Tai jos hissin hälytys ei mene hälytyskeskukseen? Tai jos vanhemmat eivät saa yhteyttä kotona sairastavaan lapseen työpäivän aikana? Entä yritykset sitten?

Me kaikki tiedämme, miten tähän on tultu. Perinteisesti radiosignaalit ovat kulkeutuneet talojen sisälle ikkunoiden kautta. Seinät ovat olleet kevytrakenteisempia, taajuudet matalampia ja puhelimet yksinkertaisempia. Nyt eristemateriaalit sisältävät metallia, on paljon teräsbetonia ja metallirakenteita käytetään muutenkin rakenteissa ja julkisivuissa. Ikkunalasien pintaan asennetut selektiivikalvot vaimentavat voimakkaasti radiosignaaleja.

Mikään taho ei tunnu juttelevan toistensa kanssa. EU:ssa päätetään energiansäästömääräyksistä, toiset laittavat niitä täällä voimaan. Minkäänlaista yhteistoimintaa rakennuttajien, rakentajien ja viranomaisten kanssa ennakolta ei ole. Kukaan ei tee koetaloa ja tutki, miten määräykset vaikuttavat. Ongelmat kasautuvat, eikä ratkaisuja näy. Mikä taho markkinoi asioita rakentajille, että "hei, uusia säännöksiä tulossa, jotka eivät ainoastaan vaikuta energiankulutukseen, vaan myös kännyköiden kuuluvuuteen ja langattomiin verkkoihin. Varautukaa näihin ongelmiin suunnitteluvaiheessa". Ei rakennuttajat eivätkä rakentajat noita tiedä, eivätkä suunnittelijat. Teidän asiantuntijoiden täytyy lähestyä suunnittelijoiden lisäksi rakennuttajia ja rakentajia.

Rakennusviranomaiset edellyttävät parempaa energiatehokkuutta ja pelastuslaitos edellyttävät parempia yhteyksiä, mutta operaattorit eivät lisää tukiasemia eivätkä anna käyttää vahvistimia. Eräässä kohteessamme hissin tarkastaja suositteli antennivahvistinta hissikorin hätäpuhelimeen, mutta sellaistahan ei ole lupa asentaa. Kohta matalaenergiatalo ei enää riitä, seuraavassa vaiheessa talo saa kuluttaa enää noin puolet siitä mitä matalaenergiatalo. Passiivitalossa ei enää ole käytännössä lainkaan varsinaista lämmitysjärjestelmää eli rakennuksen vaipan tulee olla erittäin tiivis. Mitä tällöin tapahtuu kuuluvuudelle, kuka valmistelee ratkaisuja, kuka vastaa vahingoista?

Miten kuuluvuus sitten paranee? Tukiasemaverkko pitäisi saada tiheämmäksi. Se on kuitenkin kallis ratkaisu operaattoreille ja parantaa vain kyseisen operaattorin kuuluvuutta. Kalasatamassa Elisa paransi tuolla tavoin kuuluvuutta. Taloihin tai kortteleihin pitäisi saada vahvistimia, mutta operaattorit eivät anna rakentaa omia. Sisäverkko on hyvä ja me varaudumme jatkossa aina sellaisen  rakentamiseen, vaikka tukiasemia olisi ehkä jatkossa tulossa lähemmäs asuntoja.

Sisäverkon rakentaminen ei mielestäni ole mikään kustannuskysymys, kunhan kyse on massamaisesta ratkaisusta. Menkää myymään niitä rakennuttajille ja arkkitehdeille, kyllä he tietävät ongelmasta ja ottavat asiasta kiinni! Ja lisää yhteistyötä viranomaisten ja kaikkien muidenkin osapuolten kanssa.

 

Lisätietoa: jukka.lauri( at )conect.fi, www.conect.fi

Tämä kooste on puheenvuorosta Orbis Oy:n  järjestämästä seminaarista 26.08.2014.

Teksti: Pentti Niemi

Muut seminaarikoosteet >>

Blogin avainsanat: