Home Blogi Ammattilainen huomioi säteilyriskin

Ammattilainen huomioi säteilyriskin

05.06.2012

Monet ammattiryhmät saattavat työssään altistua niin voimakkaalle sähkömagneettiselle säteilylle, että terveyshaitat ovat mahdollisia. Suosituksia raja-arvoiksi valmistellaan parhaillaan EU:ssa, mutta vastuullinen työnantaja varmistaa jo nyt riskialttiiden työntekijöidensä turvallisuuden Narda Safety -säteilyhälyttimillä.

Sähkömagneettinen säteily on hajutonta, mautonta ja näkymätöntä. Sitä ei voi ihminen aistia ennen kuin vahinko on jo tapahtunut. Voimakkaan säteilyn terveyshaitoista on puhuttu pitkään, mutta otsikoihin ne nousivat Suomessa viimeksi syyskuussa 2011, kun työkyvyttömäksi joutunut teleasentaja kertoi tarinansa TV2:n Silminnäkijä-ohjelmassa.  Nelikymppinen mies kärsi jatkuvasta rajusta päänsärystä, pahoinvoinnista, muistihäiriöistä ja voimattomuudesta, jotka kaikki ovat tyypillisiä säteilysairauden oireita.

Toistaiseksi selvin Suomessa havaittu säteilyvaurio on kuitenkin ollut harmaakaihin kehittyminen silmiin voimakkaassa mikroaaltosäteilyssä.

    

Monenlaista säteilyä

Säteily ylipäätään on erittäin monimutkainen aihe. Pelottavimpana pidetään ionisoivaa säteilyä, jota esiintyy esimerkiksi röntgenlaitteissa ja ydinvoimaprosesseissa. Myös maaperässä syntyvä radonsäteily kuuluu tähän ryhmään.

Radiotaajuinen säteily on ionisoimatonta sähkömagneettista säteilyä taajuusalueella 30 kHz-300 GHz. Suurilla tehoilla se aiheuttaa kudosten lämpenemistä ja on terveydelle haitallista. Riskit kasvavat varsinkin radio- ja tv-antennien, tutkien ja voimakkaiden matkaviestinantennien läheisyydessä sekä radiolinkeissä käytettyjen lautasantennien edessä.

Voimakasta sähkömagneettista säteilyä esiintyy toki monessa muussakin paikassa kuin radiolähettimien antenneissa. Arkinen tilanne on esimerkiksi tilojen kuivatus vesivahingon jälkeen. Tavaksi on tullut hyödyntää siinä voimakasta mikroaaltosäteilyä, jonka rajoittuminen itse kohteeseen on varmistettava mittaamalla. Naapuritiloissa liikkuvia ei saa altistaa säteilylle.

Sähkölaitosten isot muuntajat kehittävät ympärilleen voimakkaan magneettikentän, joka on huomioitava työsuojelussa. Metalliteollisuudessa voimakkaita magneettisia kenttiä syntyy esimerkiksi metallien rikastuksessa ja elektrolyysiprosesseissa.

Mittari takaa turvallisuuden

Työnantajan on varmistettava, että sähkömagneettisten kenttien läheisyydessä liikkuvat työntekijät saavat riskeistä tiedon ja koulutuksen. Esimerkiksi tukiasemien antennien lähellä turvaetäisyyden ilmoittaa varoitusmerkki. Antennihuoltoryhmän on varmistettava, että kaikki lähettimet on sammutettu ja että kentän voimakkuus on turvallinen.

Koska kehossa on sähköisiltä ominaisuuksiltaan hyvin erilaisia kudoksia, altistumisen raja vaihtelee kehon eri osien välillä. Koko kehon kannalta vaarallisin taajuusalue on 30-300 MHz, pään osalta 0,3-2 GHz ja silmien 0,9-3 GHz. Taajuuksista voi päätellä, että koko keho altistuu erityisen helposti radio- ja tv-lähetysten taajuuksille. Pää ja silmät ovat suurimmassa vaarassa matkapuhelinten käyttämillä taajuuksilla, kun säteily ylittää turvarajat.               

Vain tosiaikainen kenttämittaus on luotettava tapa todentaa kulloinkin vallitseva säteilytaso. Mittaus on tärkeää sekä työntekijöiden turvallisuuden että suuren yleisön suojelemisen kannalta. Mukana kannettava henkilökohtainen säteilyhälytin antaa näkyvän ja kuuluvan varoituksen, jos kentän voimakkuus lähestyy vaarallisen säteilyn raja-arvoa.
 

Teksti: Pentti Niemi
Kuvat: Narda Safety

 

Lue lisää

 

Blogin avainsanat: