Home Blogi Elisa Eestin kokemuksia mobiilikuuluvuuden parantamisesta Cel-Fillä

Elisa Eestin kokemuksia mobiilikuuluvuuden parantamisesta Cel-Fillä

23.01.2017

Virossa Elisa Eesti AS asentaa noin 5% kaikista sisäkuuluvuusverkoista käyttämällä Nextivityn Cel-Fi ratkaisua. Cel-Fi vahvistinjärjestelmä koostuu kahdesta pienestä laitteesta, jotka voi helposti ja nopeasti asentaa parantamaan mobiiliverkon signaalin kuuluvuutta sisätiloissa.

Kristo Kork, Head of Radio Access Networks, Elisa Eesti AS, kertoo, että Cel-Fi on ollut heillä käytössä noin vuoden ajan. Asennuksia tehdään yleensä pienempiin rakennuksiin ja toimistoihin, joissa ei voida tehdä kaapelointeja. Kork tiivistää tuotteen helppouden: ”Koska kaapelien asentamista ei tarvita, yksi RF-asentaja asentaa järjestelmän noin 20 minuutissa. ”

Cel-Fi Pro asennus

Cel-Fi ei häiritse

Suomessa mobiiliverkon operointi on luvanvaraista, mikä tarkoittaa, että vahvistimia voivat asentaa vain teleoperaattorit tai heidän valtuuttamansa asennusyritykset. Vahvistimissa ja toistimissa on vaarana, että ne häiritsevät omaa tai naapurin mobiiliverkkoa, jolloin lopputuloksena on, että matkapuhelinten toimivuus heikkenee entisestään.

Yhdysvaltalainen Nextivity vakuuttaa ratkaiseensa tämän haasteen niin, että Cel-Fi:stä on ohjelmoitu varsin älykäs. Se sammuttaa itsensä, jos havaitsee signaalin kiertävän. Nextivityn edustajana Suomessa toimii Orbis Oy, jonka myyntijohtaja Anu Peussa kertoo: ”Palaute operaattorien omista laboratorioista sekä suosio maailmalla on osoittanut, että Cel-Fi toimii kuten lupaa.”

Pienet asennuskustannukset

Cel-Fi:n toimintamalli on yksinkertainen ”plug and play”. Laitteet toimitetaan valmiiksi operaattorin omilla asetuksilla asennettuina. Järjestelmä koostuu laiteparista, joista toinen asetetaan esimerkiksi ikkunalaudalle, josta on paras kuuluvuus lähimpään ulkona olevaan tukiasemaan. Toinen laite sijoitetaan kauemmas sisätiloihin, jotta verkko saadaan kuulumaan mahdollisimman kattavasti. Virossa Korkin mukaan kohteeseen tarvitaan tyypillisesti yksi laitepari.

Cel-Fi:t ovat erittäin helppokäyttöisiä, sillä laite muun muassa ohjaa asentajaa parhaimman sijoituspaikan löytämiseen. ”Erikoiskoulutusta ei tarvita. Asennusohjeet tulevat mukana ja Youtubesta on mahdollista katsoa asennusvideoita”, kertoo Kork. Laite konfiguroi tarvittaessa itsensä, joten ylläpitotoimiakaan ei tarvita. Kustannuksista suurin osuus tulee asennuskuluista, joten juuri helppokäyttöisyys tekee laitteesta hyvin kilpailukykyisen pienempiin kohteisiin, joihin aiemmin sisätilojen kuuluvuusverkko on ollut aivan liian kallis ratkaisu.

Kork summaa tuotteen parhaimmat puolet: ”Ratkaisu on loppuasiakkaalle todella nopea. Ja omassa segmentissään Cel-fi on ehdottomasti hyvä tuote.” 

Tuotetiedot

Lisätietoja

 

Blogin avainsanat: