Home Blogi Fuselin sähköasentaja kytkee myös valokuitukaapelit

Fuselin sähköasentaja kytkee myös valokuitukaapelit

08.10.2020

Vuoden 2018 alussa sähköasennusliike Fusel Oy:ssä pohdittiin kiireisten urakoiden keskellä, miten uudisrakennuksen kaapelointityötä voisi kehittää. Orbiksen tekninen myyjä Tero Hopponen saapui paikalle sopivalla hetkellä kertomaan valokuidun valmiskaapeleista.

Kerrostalossa vedetään sähkö-, Cat-, antenni- ja valokuiturunkokaapelit nousukuiluja eli linjoja pitkin talojakamosta huoneistoihin. Vedon jälkeen asentaja viimeistelee kaapeleihin liittimet ja kytkee ne paikoilleen. Valokaapeli tehdään yleensä erikseen, sillä siinä valokuituasentaja hitsaa jatkoskoneella runkokaapelin päihin häntäkuidut.

Huoneistossa vain kytketään

Tero Hopponen esitteli Fuselille Orbiksen tehtaalla valmistetun tuotteen: ”Valmiskaapelissa on asennettu valokuituun valmiiksi huoneistopään liittimet. Liittimet ovat suojaputken sisällä, jotta ne eivät vahingoitu kuljetuksen ja nousukuilussa vetämisen aikana.” Valmiskuidut herättivät heti työnjohtaja Olli-Pekka Savolaisen kiinnostuksen ja niitä päätettiin kokeilla seuraavalla työmaalla. 

Worbis.fi-verkkokauppa

Fusel Oy:n työnjohtaja Olli-Pekka SavolainenKuva: Fusel Oy:n Olli-Pekka Savolainen vastaa rakennustyömaan kaapelien asentamisesta.

Kokeilu aloitettiin kiinnittämällä kuitukaapelin vetosuoja samaan nippuun muiden runkokaapelien kanssa, minkä jälkeen nippu vedettiin ylös huoneistoon. Vedon jälkeen huoneistossa yksi asentaja teki kaikkien kaapelien kytkennät, myös valokuidun. Olli-Pekka oli tyytyväinen näkemäänsä: ”Kun yksi kaveri tekee koko homman, urakat valmistuvat nopeammin ja päästään tekemään seuraavaa.” 

”Valmiskuitujen käyttöönotto on kannattanut”, kertoo Olli-Pekka nyt pari vuotta myöhemmin. Hän haluaa myös korostaa, että Orbiksen toimitusajat ovat pitäneet. ”Ja se, että Orbiksella on varasto pääkaupunkiseudulla. Sieltä voi vaikka itse hakea nopeasti, jos on kiire.”
Orbis Oy:n valmistama valokuidun valmiskaapeliKuva: Orbiksen valokuidun valmiskaapelissa on liittimet valmiina.

Kaapelointi suunnitellaan etukäteen

Uudiskohteen rakennuspiirustuksista voidaan laskea tarvittavien kaapelien pituudet, minkä mukaan valmiskaapelit valmistetaan Orbiksen tehtaalla. Kaapelit merkitään ja pakataan selkeästi asuntonumeroilla. Saneerauskohteissa näin tarkka suunnittelu ei onnistu, koska vanhan rakennuksen kaapelireittien mittoja on mahdotonta tietää ennakkoon. 

Olli-Pekka kertoo, että heidän asentajansa opettelivat myös valokuidun jatkoskoneen ja mittalaitteiden käytön. Kun Fuselin sähköasentaja on kytkenyt kaikki kaapelit huoneistoissa, hitsaa hän valokuitukaapelit talojakamon kytkentäpaneeliin. Välillä tulee eteen tilanteita, jolloin rakennuspiirustuksen mitat eivät pitäneetkään paikkaansa. Silloin valmiskaapelista puuttuvat metrit täytyy myös osata paikata. ”Nyt koko asennus vedoista mittaukseen tehdään omin voimin. Se helpottaa urakoiden hallintaa, kun kaikki on omissa käsissä.” 

Olli-Pekka tiivistää Fusel Oy:n tavan toimia: ”Tarkoitus on koko ajan kehittää ja löytää ratkaisuja, joilla työt voi tehdä helpommin ja nopeammin.” Terolla on mielessä seuraava idea: ”Mitäs sanoisit, jos kelataan Orbiksen tehtaalla kuitukaapelit linjoittain valmiiksi yhdelle kelalle?” Olli-Pekka ymmärtää heti, että kaapelit voisi silloin vetää nousukuiluun nopeammin. Ideaa päätetään kokeilla.

Orbiksen valokaapeliaKuva: Orbiksen valokaapeli matkalla huoneistoon numero C20.

Katso video, jossa Fuselin sähköasentaja Ville Saarnio vetää runkokaapelit nousukuilusta huoneistoon.

Fusel Oy lyhyesti
Fusel on sähköurakointiliike, joka tekee hyvin johdettua urakointia yrityksille ja yksityisille – suunnittelusta loppumittaukseen. Toiminta-alueena on koko Uusimaa. https://www.fusel.fi 

Orbis Oy lyhyesti
Suomalainen perheomisteinen Orbis Oy on jo vuodesta 1949 alkaen toiminut teknologian kehitystrendien kärjessä. Tänä päivänä kehitämme digitaaliselle yhteiskunnalle uuden sukupolven mobiiliverkkojen sekä älykaupunkien ratkaisuja. Tarjoamme tiedonsiirtoverkkoihin RF- ja valokuituteknologioiden tuotteita ja osaamista, jota tarvitaan varmistamaan datan luotettava liikkuminen kiinteistöissä, datakeskuksissa, laitteissa ja teollisuudessa sekä kaupunkien ja tietoliikenneoperaattoreiden infrassa. Pääkonttorimme sijaitsee Vantaalla, jonka lisäksi toimimme myös Baltiassa. https://www.orbis.fi 


Lue lisää FTTH-valmiskaapeleista >>


Worbis.fi-verkkokauppa

Blogin avainsanat: