Home Blogi Kannattaako kaapeloida konesali yksi- vai monimuotokuidulla?

Kannattaako kaapeloida konesali yksi- vai monimuotokuidulla?

04.06.2018

Yksimuoto ja monimuoto

Konesaleja suunniteltaessa ja päivitettäessä on huomioitava koko datakeskuksen elinkaari, mukaan lukien mahdollisuus myöhempiin laajennuksiin ja muutoksiin.
Jos elinkaareksi on määritelty esimerkiksi useita kymmeniä vuosia, on varmaa, että näin pitkällä aikavälillä joudutaan myöhemmin tekemään muutoksia ja suunnittelemaan toimintoja uudelleen. Laitteiden ja palvelinten elinkaari on yleensä 3-5 vuotta, mutta runkokaapelointi sen sijaan voidaan tehdä kestämään vuosikymmeniä.

KaapelointisuunnitelmaKaapelointisuunnitelma nopeuttaa käyttöönottoa

Hyvin suunniteltu sali on otettavissa käyttöön nopeammin ja ilman yllätyksiä, kun tarvittavat materiaalit pystytään hankkimaan ajoissa ja esikytkettyinä. Suunnittelu lähtee datakeskuksen pohjapiirustuksesta, josta nähdään räkkien määrä ja niiden kalustus. Tämän perusteella pystymme laskemaan suuntaa antavasti kaapeleiden mitat ja tekemään kaapelointisuunnitelman.

Kaapelointisuunnitelmaan voidaan lisätä kourutussuunnitelma ylimääräisen kaapelin varastoimiseksi asianmukaisesti. Räkkien edessä roikkuvat kaapelit haittaavat asennuksia, sekä häiritsevät salin energiatehokkuutta estämällä jäähdytysvirtojen kulkua.

Kaapeloinnin kustannuksista

Konesalien kaapelointeja suunniteltaessa ja päivitettäessä Orbiksen lähtökohtana on aina asiakastarpeen tarkka kartoittaminen sekä eri ratkaisuvaihtoehtojen arviointi. Projektikohtaisesti on pohdittava, halutaanko keskittyä tämän hetken haasteisiin kustannustehokkaasti, vai tarkastellaanko ratkaisuja ja kustannuksia koko elinkaaren näkökulmasta.

Valokuitukaapeloinnissa yksimuotokuituun investoitaessa ei tarvitse miettiä tiedonsiirtonopeuksia ja etäisyysrajoituksia. Monimuotokuidussakin kaapelointisuuunnitelma on päivitettävissä 100 gigan nopeuteen asti. 

Teimme aiheesta White paperin, jossa havainnollistamme yksi- ja monimuotokaapelointien eroja sekä kustannuksia. Dokumentin avulla voi miettiä, lähteekö tekemään kaapelointia yksi- vai monimuodolla, ja miten konesalin suunniteltu elinkaari vaikuttaa valintaan.

Orbiksen asiantuntemus käytettävissäsi

Orbiksella on yli 25 vuoden kokemus valokuidusta. Erikoisosaamistamme on konesalien valokuitusovellutuksiin valmistetut valokaapelikuituratkaisut sekä paneeliratkaisut. Oma tuotekehityksemme ja tuotantomme Viron Sauessa mahdollistavat korkealaatuiset, asiakaskohtaisesti räätälöidyt tuotteet.

Lisätietoja

Blogin avainsanat: