Home Blogi Kolme syytä valita takaovijäähdytys datakeskukseen

Kolme syytä valita takaovijäähdytys datakeskukseen

08.08.2019

Datakeskusten jäähdyttämiseen tuli 2000-luvun alkupuolella kaksi uudenlaista järjestelmää: rivijäähdytys ja takaovijäähdytys. Kummassakin jäähdytys pyritään tuomaan lähemmäksi lämmönlähdettä, jotta ratkaisu saadaan mahdollisimman energiatehokkaaksi. Molemmissa tavoissa on luonnollisesti omat vahvuutensa ja molempia käytetään markkinoilla. Takaovijäähdyttimien osuus kuitenkin kasvaa ja selvitimme kolme tärkeintä tekijää, mistä suosio johtuu.

1. Vähemmän tilaa - enemmän räkkejä

Takaovijäähdytyksessä räkkien määrä pystytään maksimoimaan ja samoista komponenteista saadaan enemmän jäähdytystehoa. Räkin taakse tuleva jäähdytinosa vie huomattavasti vähemmän tilaa räkkirivissä kuin rivijäähdytys.

Rivijäähdyttimet sijaitsevat datakeskuksessa räkkien välissä ja osana ratkaisua ovat usein kuuma/kylmäkäytävät. Rivijäähdyttimet vievät tilaa räkkirivistä, jolloin räkkejä mahtuu konesaliin selkeästi vähemmän kuin takaovijäähdytyksellä. Lisäksi kuuma/kylmäkäytävärakenteet aiheuttavat monenlaisia haasteita käytettävyyteen.

Takaovijäähdyttimiä

2. Lämmin vesi – ei kondensoitumista

Kun lämmin ilma ajetaan kylmän patterin läpi, saavuttaa ilma helposti kastepisteen ja patteri alkaa kondensoimaan. Takaovijäähdytyksen kompaktin rakenteen vuoksi tätä kondenssivettä on ollut vaikea poistaa.

Nykyisin datakeskuksen jäähdytyksessä voidaan käyttää yli 20 asteista vettä. Tämä mahdollistaa lämmön energiatehokkaamman kierrätyksen tai vapaajäähdytyksen paljon korkeammilla ulkolämpötiloilla. Lämpimämmän jäähdytysveden ansiosta kastepisteen alla pysyminen on helppo hallita ja myös takaovijäähdytyksessä on näin päästy eroon kondenssivesiongelmista. Datakeskuksen jäähdyttämiseen käytettävän veden lämpötilalla on myös suora vaikutus koko datakeskuksen energiatehokkuuteen.

Takaovijäähdytyksen toiminta

3. Edullisemmat kustannukset

Takaovijäähdytyksessä ei tarvita kuuma/kylmäkäytävärakenteita, joiden asennus ja mahdolliset lisärakenteet muutostilanteissa aiheuttavat lisäkustannuksia. Siksi takaovijäähdytysratkaisut ovat yleensä kokonaiskustannuksiltaan edullisempia kuin rivijäähdyttimet.

Esimerkki takaovijäähdytyksestä

Takaovijäähdyttimiä

Lue juttu:
Yliopisto rakensi datakeskuksen parkkihalliin>>

 

Blogin avainsanat: