Home Blogi Kuituyhteys asuntoon

Kuituyhteys asuntoon

15.08.2013

Valokuitu on verrattoman tehokas bittivirtojen välittäjä ja kuuluu nykyaikaisen tietoyhteiskunnan avainkomponentteihin. Kävimme Lahdessa tutustumassa, miten valokuitu tuodaan uusiin asuntoihin. Kuitujen yhdistämisessä käytettiin Orbis Oy:n toimittamaa hitsauslaitetta.

Vielä muutama vuosi sitten asuntokohtainen valokuituyhteys tuntui kaukaiselta ajatukselta. Matkallamme Lahteen Orbis Oy:n Harri Mutasen mukaan tilanne on muuttunut nopeasti valokuidun eduksi, koska verkkoliikenteen nopeudelle on tullut suuria haasteita varsinkin räjähdysmäisesti kasvavien video- ja televisiopalveluiden vuoksi.  – Valokuidun suuria etuja kuparikaapelointiin  verrattuna ovat sen valtava kapasiteetti, tunteettomuus sähköisille häiriöille sekä viiveettömyys, joka on tärkeä ominaisuus kaksisuuntaisessa viestinnässä. Myös valokuitukomponenttien hinnanlasku on vauhdittanut kehitystä.

Tutustumiskohteemme sähköurakoinnista vastasi Hämeen Sähköasennus Oy. Kyseessä on neljän kerrostalon ja niiden välissä olevan palvelutalon kokonaisuus, jossa on otettu huomioon liikuntavammaisten ja ikääntyvien ihmisten tarpeet. Ovet avautuvat automaattisesti ja sähkökäyttöisille pyörätuoleille on valmiit latausasemat. Asuntoyhtiön pääurakoitsijana toimii  YIT. Jokaisessa asuintalossa on 20 pinta-alaltaan 40-75-neliöistä asuntoa. Palvelutalo tarjoaa erilaisia palveluja yhteisistä tiloista ruokailuun ja siivoukseen.

Sähköurakan työjohtaja Tarmo Virtanen Padasjoelta kertoo, että neljää asuintaloa yhdistää 96-kuituinen valokaapeli. Jokaisesta talon jakamosta on vedetty kaksi paria valokuituja jokaisen asunnon sähkökaappiin, ja kuidut on päätetty pieneen liitinboksiin. Valokuitujen valmis kytkentä mahdollistaa sen, että verkon virheettömyys voidaan tarkistaa asennustyön päätteeksi ja tulokset kirjata mittauspöytäkirjaan. Asukas tilaa sitten aktiivilaitteeksi vaikka Wi-Fi-toiminnolla varustetun DSL-modeemin haluamallaan siirtonopeudella, joka voi olla jopa 100 megabittiä sekunnissa.

Nopea kuituyhteys ei riipu niinkään tulevista asukkaista vaan siitä, että se on luonteva ratkaisu Viestintäviraston vuonna 2010 julkistamaan vaatimukseen jokaisen asunnon ja työpaikan nopeasta laajakaistaliittymästä. Perinteisen verkkoliikenteen ohella valokuitu lisää mahdollisuuksia myös uusien vanhuksille suunnattujen uusien turva- ja muiden palveluiden välittämiseen sekä talokohtaisen infojärjestelmän toteuttamiseen.

Ajanmukaisilla työkaluilla asentaminen ei ole vaikeaa

Tarmo Virtasen mukaan valokuidun asennus ei ole erityisen vaikeaa. Materiaali ja asennustapa ovat toki erilaisia kuin ennen, joten asentajilta vaaditaan erikoiskoulutusta ja oikeaa asennetta. Esimerkiksi oikean taivutussäteen noudattaminen on pidettävä aina mielessä. Työkalujen on oltava ajanmukaiset, jotta työ voidaan tehdä tarkasti ja samalla kustannustehokkaasti. Valokuituhitsauksen erityisluonteen vuoksi työ on Hämeen Sähköasennuksessa keskitetty muutamalle nimetylle asentajalle, esimerkiksi Lahden kohteen jakamossa työskentelevälle Harri Koivistolle. Koivisto sanoo oppineensa nopeasti Orbiksen toimittaman hitsauslaitteen toiminnan ja näyttää malliksi, miten työ sujuu. Laite palkitsee Koiviston työn ilmoittamalla, että juuri tehdyn liitoksen vaimennus on 0,00 desibeliä eli valo siirtyy täysin esteettömästi liitoksen läpi.

Hämeen Sähköasennus Oy on työskennellyt valokuitutekniikan kanssa siitä lähtien, kun kuitu tuli markkinoille . Virtasen mukaan valokuitu nostaa hieman asennuskustannuksia, mutta paljon merkittävämpiä ovat kuidun tuomat edut ensin asuntojen haluttavuudessa markkinoinnin aikana ja sitten asukkaiden sujuvissa verkkopalveluissa.

Kuitu asuntoon hitsaus

Hitsauslaitteella varma jatkos

Valokuituja joudutaan liittämään toisiinsa monessa eri pisteessä. Liittäminen voi tapahtua mekaanisesti tai sitten hitsaamalla, joka on ehdottomasti paras keino. Tähän tarvitaan erityinen kuitujatkoskone, jollaisia tekee Orbiksen edustama Ilsintech. Laite on nykyaikainen ja tämän päivän tekniset vaatimuksin täyttävä kokonaisuus, joka sisältää tarkkuusoptiikkaa, kuusi kuitua eri tavoin liikuttavaa moottoria, valokaarihitsaajan (lämpötila 120-200 astetta), suojahylsyn kutistamiseen tarvittavan uunin sekä analysointiprosessorin, joka mittaa hitsauksesta aiheutuneen vaimennuksen. Toimintaa ohjataan ja tuloksia tarkkaillaan LCD-kosketusnäytöllä, jonka tekstit ovat suomenkieliset. Laite käy sekä verkkovirralla että sisäisellä akulla eikä se säikähdä muutamaa vesipisaraakaan. Työ alkaa siitä, että valokuidut kuoritaan auki, katkaistaan ja puhdistetaan alkoholilla. Liitosta suojaava metallivahvisteinen sukka pujotetaan toiseen yhteenliitettävistä kuitujohtimista. Päät asennetaan hitsauslaitteen pidikkeisiin, ja kone kohdistaa kuidut automaattisesti.  Hitsauksen jälkeen kone tekee vetotestin, jonka jälkeen käyttäjä työntää kutistemuovihylsyn liitoksen päälle ja asettaa jatkoksen koneen päällä olevaan pieneen uuniin. Hetken kuluttua liitos on valmis.

 

Teksti ja kuvat: Pentti Niemi