Home Blogi Kuuluvuutta sisätiloihin

Kuuluvuutta sisätiloihin

05.06.2013

Viestintä perustuu yhä enemmän langattomiin tekniikoihin. Suomessa on totuttu siihen, että kännykän pitää kuulua kaikkialla ja internetin toimia jopa junissa. Moniin tiloihin radioaallot eivät kuitenkaan pääse. Tämä ongelma korjataan niin sanotulla DAS-tekniikalla, joka Orbis Oy:n kielenkäytössä tarkoittaa sisäpeittoverkkoa (Distributed Antenna System).

Sairaalat, parkkiluolat, ostoskeskukset, toimistohotellit, uudet asuintalot – siinä muutamia tiloja, joissa matkapuhelimen kuuluvuus on usein heikko. Syitä radiosignaalien heikkoon läpäisyyn on monia, esimerkiksi metallilla vahvistettu seinärakenne tai selektiivilasit, joilla tavoitellaan tehokasta lämmöneristystä.

Ongelma ei koske vain tavallisia matkapuhelimia. Viranomaisilla on korkealuokkainen Virve-verkko, jonka pitäisi toimia kaikkialla maan päällä ja alla. Myös Yleisradiolla on lakisääteinen velvollisuus varmistaa viranomaistiedotteiden kuuluvuus radioteitse vaikka maantietunneleissa.

Ratkaisuna sisäverkko

Radiotaajuuksien kulku hankaliin sisätiloihin varmistetaan periaatteessa yksinkertaisella tavalla: napataan halutut taajuudet eri tukiasemilta, syötetään ne toistimiin ja välitetään sitten edelleen sisäantenneilla. Järjestelmän käytännön toteutus vaatii kuitenkin kalliita erikoiskomponentteja ja huolellista suunnittelua, koska välitettäviä taajuuksia on paljon ja tehot suuria.

Taajuusalueet eivät saa häiritä toisiaan, ja takaisin tukiasemiin palaavan signaalin tason tulee olla sopiva, jotta tukiasema ei tukkeudu. Yksityinen puuhastelu saattaisi aiheuttaa paljon vahinkoa, joten asennuksia saavat tehdä vain valtuutetut alan yritykset.

Orbis Oy:n pääedustuksiin kuuluvat Huber+Suhnerja Microlab, jotka ovat erikoistuneet sisäpeittoverkkojen teknologiaan. Orbis pystyy tarjoamaan kaikki sisäpeittoverkkoon tarvittavat komponentit,  sillä  Sovelluskohtaisesti räätälöidyt valmiskaapelit  Orbis valmistaa omalla tehtaallaan.

Verkkojen suunnittelusta ja asennuksesta vastaavat alan johtavat yritykset, kuten Haukiputaalla sijaitseva Browacom Oy. Toimitusjohtaja Tero Lepistön harteilla on ollut esimerkiksi Turun moottoritien tunneleiden monimutkaisen radioverkkotekniikan suunnittelu.

Signaali monesta lähteestä

Täydellisen sisäpeittoverkon saamiseksi kiinteistöön asennetaan useita antenneja, koska eri puhelinoperaattoreilla ja viranomaisilla on kullakin omat tukiasemansa ties missä. Antennit ovat tehokkaasti suuntaavia, jotta kahteen suuntaan kulkeva signaali olisi mahdollisimman laadukas. Signaali voidaan tuoda myös kiinteistöön kaapeleilla, jotka nykyään ovat pääsääntöisesti valokuitua.       

Sisätilojen antenniverkko on erittäin laajakaistainen ja kattaa esimerkiksi Virven, 450MHz-verkon  ja kaikkien matkapuhelinoperaattoreiden taajuusalueet. Mukana on yhä useammin myös kiinteistön WLAN.

Antennit ovat yleensä pistemäisiä, muotoilultaan palohälyttimen näköisiä pieniä laatikoita. Käytävämäisissä tiloissa ja tunneleissa antenneiksi asennetaan mielellään niin sanottuja säteileviä kaapeleita, jotka voidaan usein sijoittaa näkymättömiin välikaton alle.           

Verkkojen komponentit ovat parantuneet niin, että sisäpeittoverkkoa voidaan turvallisesti käyttää jopa sairaaloissa, joissa matkapuhelimet perinteisesti ovat olleet kiellettyjä. Vahvan sisäverkon etu on siinä, että matkapuhelimien tarvitsee käyttää hyvin pientä tehoa. Tällöin ne säteilevät vähemmän, ja myös akun kestoikä pitenee.

Ongelma tuli kuin puskista

Matkaviestimien huono kuuluvuus uusissa taloissa on ollut jo pitkään hiljaisen ihmettelyn aihe, mutta vähältä-piti-tilanteitakin tunnetaan. Eräässä uudessa hoitolaitoksessa vanhus sai yöllä kohtauksen ja painoi rannehälytintä. Hälytys ei toiminut, koska GSM-signaali vaimeni rakenteisiin. Onneksi rutiinikierroksella ollut hoitaja sattui paikalle ajoissa.

Uusissa asuinrakennuksissa painotetaan ennen muuta ekologisuutta, jonka tuomat selektiivilasit vaimentavat tehokkaasti radioaaltoja. Toinen radioaaltojen kannalta ongelmallinen materiaali on alumiinipohjaisella höyrysululla vuorattu uretaanieriste. Hyvästä lämmöneristyksestä kukaan ei halua tinkiä, joten talosuunnittelijat joutuvat jo miettimään valmiutta sisäpeittoverkolle.

Lainsäätäjälläkin on matkaviestimien kuuluvuudesta omat vaatimuksensa, joiden täyttämiseksi esimerkiksi sairaanhoitopiirien ja kauppakeskusten on otettava selvää sisäpeittoverkkojen tarpeellisuudesta kaikissa kiinteistöissään. Koko asia on noussut julkisuuteen kuin varkain, mutta onneksi tilanteeseen on toimivia ja kustannustehokkaita ratkaisuja.          

Lue lisää

 

Teksti: Pentti Niemi

Kuvat

Browacomin Tero Lepistö suunnittelee kuuluvuutta sisätiloissa. Kuvaaja Pentti Niemi.

Tero Lepistö Browacom

 

Turun moottoritien tunneleissa antennina toimii tunnelin mittainen säteilevä kaapeli. Kuvaaja Matti Rautanen.

Turun moottoritien tunnelin sisäpeittoverkko