Home Blogi Mitä eroja on erilaisissa valokuituliittimen puhdistamisvälineissä?

Mitä eroja on erilaisissa valokuituliittimen puhdistamisvälineissä?

16.03.2015

Valokuituliittimen puhdistaminen on ensiarvoisen tärkeää joka kerta ennen liitoksen tekemistä. Puhdistusmenetelmiä ja -tarvikkeita on erilaisia ja niitä käytetään eri tarkoituksiin. Yleisimmin käytetyt puhdistustarvikkeet ovat puhdistusliinat, -puikot, -kasetit ja apuna käytettävät puhdistusnesteet.

Puhdistamisen tarkoitus on poistaa kuidun päästä rasva, sormenjäljet ja muut epäpuhtaudet. Liittimissä ja adaptereissa oleva lika ja pienetkin naarmut heikentävät huomattavasti yhteyden laatua ja pahimmassa tapauksessa voivat aiheuttaa tietoliikenteen katkeamisen kokonaan. Kokemuspohjaisesti  voidaan sanoa, että suuri osa järjestelmävioista aiheutuu kytkennöissä käytetyistä likaisista tai huonokuntoisista kuituliittimistä.

Puhdistuskasetit ovat vaihtoehdoista kaikkein suosituimmat  käytännön kytkentätilanteissa puhdistetaessa kytkentä- ja mittajohtojen tai häntäkuitujen liittimiä. Nauha ei naarmuta eikä nukkaa liittimen päätä. Puhdistuskaseteissa on vaihdettava erikoiskankaasta valmistettu nauha, johon on imeytetty mikrokuplina puhdistusnestettä. Liittimen pää puhdistetaan painamalla liitintä nauhaa vasten. Nauhaan jää rasva ja muu irtolika, jolloin saadaan täysin puhdas kuituliitin asennusta varten. Puhdistuskasetin etuina ovat helppokäyttöisyys, käyttövarmuus, vaihdettavat nauhat, soveltuvuus lähes kaikille liitintyypeille ja kasetin kohtalaisen pieni koko.

Tilaa Puhdistuskasetit Worbis.fi-verkkokaupasta>>


Kertakäyttöinen puhdistusliina on pölyämätön ja sen etuna on sen käytön helppous ja nopeus. Puhdistusliina kastetaan nesteeseen jossa on alkoholia. Puhdistettavan kuidun pää pyyhkäistään liinaa vasten, jolloin lika jää kiinni liinaan. Puhdistusliinoja on eri kokoisia ja erilaisissa rasioissa, joista voi valita itselle mieleisimmän. Orbiksen valikoimasta löytyvät Kim Wipes-puhdistusliinat eivät nukkaannu ja pitävät muotonsa. Valmiiksi kostutetut puhdistusliinat ovat myös kätevä valinta puhdistusta tehtäessä. Riskinä on kuitenkin puhdistuspyyhkeen kuivuminen, jos pakkaus on ollut liian pitkään auki.

Tilaa Kim Wipes Puhdistusliinat Worbis.fi-verkkokaupasta>>


Puhdistuspuikot eivät naarmuta ferrulen pintaa ja soveltuvat myös liittimien sisäpuolten, siirtolaitteiden ja optisten mittalaitteiden kuituliitäntöjen puhdistukseen. Puhdistuspuikoissa on samaa erikoiskangasta kuin puhdistuskaseteissa. Kullakin puikolla voidaan puhdistaa muutamia liittimiä, minkä jälkeen niitä ei voi enää käyttää. Puikkoja on niin uros- kuin naarasliittimien puhdistukseen. Näistä naarasliittimien, eli adaptereiden ja laitteiden optisten liitäntöjen puhdistukseen tarkoitetut puhdistuspuikot ovat yleisempiä. Puhdistuspuikot ovat turvallinen valinta valokuituliittimiä ja –adaptereita puhdistettaessa. 1.25mm puhdistuspuikko soveltuu muun muassa LC ja MU-liittimille ja  2.5mm puhdistuspuikko soveltuu muun muassa SC, ST, FC, ASC ja AFC-liittimille.

Tilaa Puhdistuspuikot 1,25 mm ja 2,5mm Worbis.fi-verkkokaupasta!


Puhdistuskynällä voidaan puhdistaa paneelissa kiinni olevia liittimiä. Yhdellä kynällä voi puhdistaa naaras- ja uros- sekä eri hionnan liittimiä. Puhdistuskynän kärjessä on leveä, valkoinen ja pölyämätön puhdistusliinapää, joka riittää yli 700 puhdistuskertaan.

Tilaa LC-liittimien puhdistuskynä, SC-liittimien tai MPO-liittimien kynä Worbis.fi-verkkokaupasta>>


Puhdistusaine Sprayta käytetään useimmiten pumppupullon sijaan, kun tarvitaan puhdistusta pienempien epäpuhtauksien karkoittamiseksi, esimerkiksi liittimen sisäpintoihin. Spraypullon suuttimesta voi suihkauttaa puhdistusnestettä myös suoraan tuotteen puhdistettavaan kohtaan, liinalle tai vaihtoehtoisesti spraypullon korkin voi irroittaa ja käyttää sprayta pumppupullon tapaan. Pienikokoinen spraypullo on monikäyttöinen ja helppo kantaa mukana. Spraypullon sisältö on syttymätöntä nestettä.  


Tilaa Puhdistusaine Spray Worbis.fi-verkkokaupasta>>

Orbiksen valikoimasta löytyy Sticklers puhdistustarvikelaukku, joka sisältää kaiken, mitä tarvitset täydelliseen optisten liitäntöjen puhdistukseen. Kätevästi olalla kannettava puhdistustarvikelaukku sisältää

  • 2 puhdistusnestepulloa
  • 2 pakettia CleanWipes™-puhdistusliinoja
  • 25 kpl yksittäispakattua CleanWipes™-liinaa       ulkokäyttöön
  • 30 kpl S25 puhdistuspuikkoa
  • 20 kpl S12 puhdistuspuikkoa
  •  LED-taskulamppu

Tilaa Sticklers puhdistustarvikelaukku Worbis.fi-verkkokaupasta>>

Lähteet:
Onninen Oy 2008, 138.
Harri Mutanen, Orbis Oy
Sami Lehto, Orbis Oy

Lisätietoja