Home Blogi Optiset transceiverit – mikä määrittää yhteensopivuuden?

Optiset transceiverit – mikä määrittää yhteensopivuuden?

21.09.2021

Kun tietoa siirretään valokuitukaapelissa, aktiivilaitteen sähköinen signaali muunnetaan siirron ajaksi LED- tai laser-valoksi. Tätä toimenpidettä varten tarvitaan muunnin, joka tunnetaan usealla eri nimellä: transceiver, optiikka, linssi, laser, SFP. Mitkä ovat vaihtoehdot, joista sopivan optisen transceiverin voi valita?

Tiedonsiirtoverkkoja on erilaisia runkoverkoista datakeskuksiin. Optisen transceiverin perusominaisuudet määrittyvätkin ensisijaisesti verkossa tarvittavasta tiedonsiirtonopeudesta ja signaalin kaapelissa kulkemasta matkasta. Lisäksi verkon aktiivilaitteissa mahdollisten optiikoiden määrä voi olla hyvinkin rajattu, esimerkiksi vain yhden valmistajan tyyppeihin. Tässä blogissamme käymme läpi muutamia optiikoiden perusominaisuuksia, joilla voi hankintaa tehdessä arvioida tuotevalikoimaa.

Form-factor eli fyysinen koko

Optisia transceivereitaOptisen transceiverin valintaan vaikuttaa pakkaustyyppi eli form-factor. Form-factor määrittää transceiverin fyysisen koon sekä laitteeseen päin tulevan liittimen muodon. Mikä form-factor soveltuu mihinkin aktiivilaitteeseen, riippuu laitevalmistajasta. Ostajan onkin oltava tarkkana transceiverin mallia valitessaan.  

Yleisimmät käytössä olevat pakkaustyypit, eli form-factorit:  

  • 1G-10G siirtonopeuden XFP, SFP ja SFP+ 
  • 40G siirtonopeuden QSFP+ 
  • 100G siirtonopeuden CFP4 ja QSFP28 
  • 400G siirtonopeuden OSFP ja QSFP-DD 

Standardit erityisesti 100G nopeuksille

Optisille transceivereille on käytössä standardeja, joista tärkeimmät ovat IEEE ja MSA. Standardeista tänä päivänä käytetyimmät koskevat 100G siirtonopeuksia eri etäisyyksille: SR (Short Range), LR (Long Range) ja ER (Extended Range).

Standardi Liitin Kuitu Aallonpituus TX/RX Etäisyys
100GBASE-SR10 MPO Monimuoto 850nm 10/10 kuitua 100 m
100GBASE-SR4 MPO Monimuoto 850nm 4/4 kuitua 100 m
100GBASE-LR4 LC Duplex OS2 1310nm 1/1 10 km
100GBASE-ER4 LC Duplex OS2 1310nm 1/1 40 km

Taulukon esimerkeistä voidaan nähdä, että 100GBASE-SR10 standardissa käytetään MPO-liitintä ja siinä on 10 kuitua vastaanottimelle ja 10 kuitua lähettimelle. Signaali välitetään 850nm aallonpituudella monimuotokuidussa enintään 100 m etäisyydelle.

Valmistajakoodaamattomat vs. valmistajakoodatut  

Transceiver moduulissa on uudelleenkirjoitettava muisti, EEPROM (Electronically Erasable Programmable Read-Only Memory), johon voidaan tallentaa valmistajakohtainen asetustieto.  

Valmistajakoodatussa aktiivilaitteessa asetustiedot toimivat eräänlaisena pakollisena avaimena, joka tarvitaan, että tiedonsiirto toimii. Valmistajakoodaamattomissa laitteissa voidaan käyttää valmistajakoodaamattomia transceivereitä. 

Valmistajakohtainen asetustiedosto on mahdollista lisätä jälkeenpäin valmistajakoodaamattomaan optiseen transceiveriin. Pääsääntöisesti koodaus kannattaa kuitenkin pyytää suoraan toimittajalta, sillä transceivereita valmistavat tehtaat voivat lisätä tuotteisiinsa eri valmistajien asetustietoja.

Mitä muita optiikoiden ominaisuuksia on?

Edellä tarkasteltiin optisten transceivereiden perusominaisuuksia. Muitakin teknisiä ominaisuuksia toki on, esimerkiksi eri laser-tekniikoita sekä samassa kuidussa voidaan käyttää eri aallonpituuksia lähetykseen ja vastaanottoon. Oma lukunsa ovat erikoiset käyttöympäristöt, kuten teollisuussovelluksien edellyttämät käyttölämpötilat. Sopivien mallien kartoittamisessa kannattaakin käyttää apuna myyntiämme.

Tilaa perusmallit Worbiksesta

Lataa esite

Lisätietoja