Home Blogi OptoMast™ – 10 vuotta valokuitua antenneille

OptoMast™ – 10 vuotta valokuitua antenneille

11.09.2017

Menestynyt OptoMast™-tuote on syntynyt melkein vahingossa, kun asiakas tiedusteli eräästä kotelosta”, kertoo Pasi Hopponen Orbiksen myynnistä. Uusi tuote syntyi nopeasti, sillä Orbiksen tekninen osaaminen sekä tuotevalikoima kattoi jo entuudestaan kaiken tukiaseman tiedonsiirrossa tarvittavan: valokuitupaneelit, runkokuidun, kytkentäkotelon, valokuitujumpperit radiolle sekä RF-jumpperit radiolta antenneille.

Uusi sovellusalue sai myöhemmin yleisnimen Kuitu antenniin (Fiber to the Antenna) ja Orbiksen tuotteen nimeksi rekisteröitiin OptoMast™. Tukiasemaa rakennettaessa kaapeloidaan myös sähkönsyöttö aktiivilaitteille, joten tuoteperhe kasvoi muutaman vuoden päästä OptoMast™ Power-tuotteella. Power kootaan valokuidun kanssa samalla periaatteella: runkokaapeli jaetaan kytkentäkotelosta lyhyillä jumppereilla eri aktiivilaitteille. Power-kotelossa voi olla myös lisävarusteena vikavirtasuojauksia.

Tuotekehitystä helppouden ehdoilla

Orbiksen asiantuntijat ovat mukana jokaisen uuden version asennuksessa. Siinä nähdään, mitä on hyvää, huonoa tai mitä vielä pitäisi parantaa jatkossa. Alusta asti tuote on kehittynyt tiiviissä yhteistyössä teleoperaattorien sekä asennusyritysten edustajien kanssa. Orbiksessa teknisenä osaajana sekä myyjänä toimii sama henkilö. ”Tästä on erittäin iso etu asiakkaallemme, koska kaikki asiointi tapahtuu yhden henkilön kanssa alusta loppuun”, kertoo Hopponen. Koska Orbis on riippumaton radiovalmistajista, muutokset ja liittimet pystytään tekemään juuri niin kuin asiakas haluaa.

Täydellisyyteen pyrkivässä OptoMastin tuotekehityksessä jokainen osa on mietitty asentamisen helpottamiseksi. Esimerkiksi koteloiden sisällä ruuvit ovat samanlaisia valokuitu- ja powertuotteissa, minkä vuoksi niiden asentamisen pystyy tekemään samalla työkalulla. Toisena esimerkkinä kiinnitys on suunniteltu tapahtumaan kahdessa vaiheessa: tärkeää on nopea esikiinnitys - putkiklemmari kiristetään ensin vetämällä ja lopullinen kiinnitys tehdään ruuvilla.

Teknologia syntyy käsityötaidoista

Kymmenen vuoden aikana on tuotteelle tapahtunut monta kehitysvaihetta, muun muassa kotelot ovat vaihtuneet ja kuitumäärä on muuttunut – alussa oli 8 kuitua, myöhemmin 10 ja nyt on 12 tai jopa 24 kuitua. OptoMasteja valmistetaan Orbiksen omassa tuotannossa, joka sijaitsee Viron Sauessa. ”Se, että tuotanto on lähellä ja oma, helpottaa tilausprosessia niin, että pystymme muuttamaan tuotetta nopeasti. Asiakkaan ja meidän välissä ei ole kolmatta toimijaa, joka vaikuttaa prosessiin tai tuotteistamiseen”, kertoo Hopponen.

Valmistusprosessi on tarkkaa käsityötä alusta loppuun. Orbiksen tehtaanjohtaja Asko Kaldas laskee: ”Kuitu-OptoMastin valmistukseen osallistuu eri työvaiheissa keskimäärin 6-7 eri henkilöä. Powerin tekemiseen tarvitaan 1-2 henkilöä.” Valokuitulinja alkaa raakakaapelin kelauksesta ja katkonnasta. Sen jälkeen tehdään suojaputkitus, asennetaan liittimet, hiotaan, testataan mittalaitteilla ja tehdään loppuasennus koteloon. Kaldas kertoo lisää lukuja: ”Toiminnanohjausjärjestelmän vaihdosta johtuen tarkkoja lukuja OptoMasteista ei ole saatavissa. Arvioimme toimitettuja ratkaisuja olevan Suomessa ja Virossa lähemmäs 30 000. Huippuvuosi tuotannossa oli vuonna 2014, jolloin 4G-teknologian rakentaminen Suomessa oli kiivaimmillaan. Orbikselta valmistui silloin 4227 kuitu-OptoMastia sekä 2817 Poweria.” Ja haastattelun aikana toukokuussa 2017 OptoMasteja valmistui linjalta taas muutama lisää.

Tiesitkö, että:

  • Ensimmäinen OptoMast™ asennettiin Suomessa kesäkuussa vuonna 2007
  • Orbis OptoMast™ –tuotteita on asennettu kymmeniä tuhansia
  • Orbis OptoMast™ –tuotteet kestävät vähintään 30 vuotta
  • Orbis OptoMast™ –tuotteet rakennetaan Orbiksen omassa tuotannossa Virossa
  • Orbis on riippumaton radiovalmistajista, minkä vuoksi pystytään tekemään asiakkaille räätälöityjä ratkaisuja

Lisätietoja