Home Blogi Orbiksen häntäkuitujen, kytkentäkuitujen ja valokuituadapterien väristandardit

Orbiksen häntäkuitujen, kytkentäkuitujen ja valokuituadapterien väristandardit

05.06.2017

Värillä ei ole väliä - valokuidun teknisten ominaisuuksien kannalta. Värejä käytetään optisessa kaapeloinnissa ilmaisemaan kuitutyyppiä, hiontaa ja kuitujen järjestystä. Suomessa ei ole kansallista standardia valokaapeleiden värijärjestelmästä, mutta aiheesta on annettu ohjeistusta ST-kortissa 601.02. Yleisesti käytössä on kaksi värijärjestelmää: FIN2012 ja ANSI/TIA 598-D.

Orbis on päättänyt siirtyä noudattamaan toimittamissaan tuotteissa seuraavanlaisia standardeja. Siirtymäaika on tuoteriippuvainen ja uudet hankinnat toteutetaan seuraavin perustuen.
Orbis Oy haluaa tällä muutoksella helpottaa asennustöitä niin, että liittimen väristä voidaan todentaa käytettävä kuitutyyppi. Esimerkiksi monimuotokuiduissa OM1 ja OM3 on ollut mahdollista käyttää beigeä ja turkoosia, mutta jatkossa värit ovat vakiot. Orbiksen myymien kytkentäkuitujen värit perustuvat ANSI/TIA 598-D standardiin.

Yksiväriset häntäkuidut noudattavat samaa värilogiikkaa kytkentäkuitujen kanssa, mutta värisarjallisessa häntäkuitupakkauksessa on 12 kappaletta eri värisillä kaapelivaipoilla merkattua kuitua. Värit ovat Orbiksella FIN2012-standardin mukaisessa järjestyksessä: sininen, valkoinen, keltainen, vihreä, harmaa, oranssi, ruskea, turkoosi, musta, violetti, vaaleanpunainen ja punainen. Optisten liittimien ja adapterien värejä koskevia määrittelyitä on esitetty muun muassa standardissa SFS-EN 50173-1 ja ANSI/TIA 598-D. Orbiksen värit ovat:

Liittimen taivutussuoja voi olla eri värinen, ja usein se on valkoinen. OM3 ja OM4 tyypin kuiduissa kaapeli ja liitin ovat samanvärisiä.

Lisätietoja