Home Blogi Orbiksen matka jatkuu LuxTurrim5G-kumppanien kanssa

Orbiksen matka jatkuu LuxTurrim5G-kumppanien kanssa

12.08.2021

Orbis liittyi LuxTurrim5G-hankkeeseen syksyllä 2019. Tämä Nokian vetämä hanke koostui useista eri yrityksistä ja tutkimuslaitoksista, jotka yhdessä kehittivät älypylväitä. Kahden vuoden työn tuloksena on nyt syntynyt esikaupallinen älypylväsperhe, jonka mahdollistaman verkon tuottamaa tietoa ja palveluita voidaan hyödyntää yhteisellä sovellusalustalla.

Orbiksen osaamisalaa ovat tiedonsiirtoratkaisut, ja yritys toi LuxTurrim5G-hankkeeseen pitkän kokemuksensa mobiiliverkon tukiasemien valokuitu- ja sähkönsyöttökaapeloinnista. ”Olemme Orbiksella vahvasti panostaneet tuotekehitykseen ja älykaupunkien vaatimiin tiedonsiirtoratkaisuihin, joten koimme, että LuxTurrim5G-hankkeessa kehitettävä älypylväsratkaisu tuki hyvin Orbiksen strategiaa”, perustelee toimitusjohtaja Jani Linna-Aro yrityksen päätöstä lähteä mukaan. Kehityshankkeen odotettiin myös tarjoavan Orbikselle mahdollisuuksia laajentaa nykyistä liiketoimintaa uusille markkina-alueille.

LuxTurrim5G Kera

Kaapeloinnista uusi innovaatio

Orbiksen projektipäällikön Tero Laitisen mukaan Orbiksen rooli LuxTurrim5G-ekosysteemissä on ollut keskeinen älypylvään kytkentöjen, tiedonsiirron ja sähkönsyöttöratkaisujen toteuttamisessa. Hankkeen aikana on tehty kolme erilaista älypylväsversiota. ”Ensimmäiset Espoon Keraan pystytetyistä älypylväspiloteista perustuivat kiinteään asennukseen”, Laitinen kertoo ja tarkentaa: ”Eli niissä laitteet ja kaapelointi ovat kiinteästi määrätyissä kohdissa.”

LuxTurrim5G Smart Pole evolution

Piloteissa saatujen kokemusten perusteella älypylvästä haluttiin kehittää niin, että se soveltuisi joustavammin erilaisiin tarpeisiin. Älypylvään rakenne muutettiin modulaariseksi, jolloin älypylväs kootaan yhteensopivista moduulivaihtoehdoista, jotka sisältävät halutut palvelut. Muutos edellytti Orbiksen tuotekehitykseltä innovaatiota, jossa pylvään kaapeloinnit ja kytkennät suunniteltiin uudelleen laiteriippumattomiksi.”Käytännössä kaikki laitteiden kytkentäpaikat ovat saatavilla kaikkialla pylväässä, tarvittava kaapelointi on jokaisessa moduulissa mukana”, kuvailee Laitinen. Orbiksen oman tuotannon ansiosta älypylvääseen räätälöidyt kaapelointituotteet pystytään valmistamaan helposti.

Orbis Tero Laitinen

Hyvä yhteistyö vie eteenpäin

”Täysin uudenlainen ratkaisu syntyi hyvässä ja tiiviissä yhteistyössä hankkeen osapuolten kesken”, kehuu Orbiksen kehitysjohtaja Suvi Ahlajärvi. Eri alojen asiantuntijoiden näkemykset selkeyttivät, millaisia vaatimuksia uudet innovatiiviset palvelut sekä korkean taajuuden 5G-verkko asettavat älykaupungin infralle.

Vaikka LuxTurrim5G-hanke päättyikin Orbiksen osalta virallisesti kesäkuussa 2021, jatkuu yhteistyö ekosysteemissä toimineiden yritysten kanssa älypylväiden kaupallistamisen merkeissä. Ahlajärvi kertoo, että maailmallekin ollaan jo menossa: ”LuxTurrim5G-konsortion osana osallistumme lokakuussa aukeavaan Dubain maailmannäyttelyyn, jossa kansainvälinen yleisö pääsee tutustumaan kahteen modulaariseen älypylvääseen Suomen Paviljongissa”.

Katso video

Lue lisää

Lisätietoja

Blogin avainsanat: