Home Blogi Pelastusasema hankki sisäpeittoantenniverkon

Pelastusasema hankki sisäpeittoantenniverkon

28.05.2014

Heinolan uusi palolaitosEnergiaa säästävä rakennustapa heikentää radioaaltojen kulkua asuntojen lisäksi julkisissa rakennuksissa. Ongelma ratkeaa sisäpeittoantenniverkolla, joka siirtää radiotaajuudet kiinteistöjen sisätiloihin. Heinolan uuden pelastusaseman verkko syntyi Elektro-Arola Oy:n ja Orbiksen yhteistyöllä.

Elokuussa 2013 valmistunut Heinolan pelastusasema on monipuolinen yksikkö, jossa toimii kaksi palokuntaa ja Päijät-Hämeen ensihoitopalvelu. Aseman sijainti nelostien läheisyydessä on liikenteen kannalta erinomainen, ja esimerkiksi Heinolan keskustan I-riskialue tavoitetaan kuudessa minuutissa. Pelastajat pääsevät alueen suurille järville nopeasti aseman veneillä.

Heinolan pelastusasema on monipuolinen viestintäkeskus. Tärkein langattoman liikenteen työkalu on digitaalinen Virve-viranomaisverkko, joka on eurooppalaisen Tetra-verkkoteknologian suomalainen versio. Myös yleinen matkapuhelinverkko on ahkerassa ammattikäytössä ja perinteinen VHF-verkkokin on pelastuslaitoksella käytössä juuri uudistettuna, IP-liitäntäisenä varajärjestelmänä sekä pelastustoiminnan sisäisessä liikenteessä. Asemalla on myös suurtehohälytin väestönsuojelukäyttöön ja Säteilyturvakeskuksen mittausasema.

Vuosien projekti

Runsaat kuusi miljoonaa euroa maksaneen pelastusaseman sähkösuunnittelussa huomioitiin sisäpeittoverkko jo alusta alkaen. Virven ja matkapuhelimien hyvä kuuluvuus oli varmistettava yli 3000 neliömetrin kokoisen kiinteistön joka kolkassa.

Aseman sisäpeittoverkon toimituksesta vastasi Turengissa sijaitseva Elektro-Arola Oy, projektipäällikkönä Pasi Hiilasvirta. Orbiksen yhteyshenkilönä oli Matti Rautanen.
Hiilasvirran mukaan tällainen projekti kestää vuosia. Rakennustyön ollessa pitkällä muutoksia ei hevillä tehdä, joten suunnittelussa on katsottava pitkälle tulevaisuuteen. – Haastavinta on löytää oikeat ratkaisut ja tuotteet annettuihin vaatimuksiin. Toimitukset on pidettävä eri työvaiheiden aikataulussa.

– Laitteiden testaus rakennuksen käyttöönotossa on aina jännittävä hetki. Monitaajuustekniikassa pieni virhe komponenttivalinnassa tai asennuksessa voi  häiritä verkon toimintaa. Koko ketjun pitää olla tasalaatuinen.

Varma ja huoltovapaa

Kiinteistöön valittiin varmatoiminen passiivinen sisäpeittoverkko, johon eri taajuuksien signaalit syötetään ulkoantennien ja aktiivitoistimien kautta. Verkon keskusyksikkönä toimii amerikkalaisen Microlab-yhtiön valmistama liityntäyksikkö, ns combiner box, jossa on kaikkiaan 12 antennituloa ja neljä lähtöä. Monien tuloliitäntöjen ansiosta siihen voi kytkeä samanaikaisesti vaikka useita mobiiliverkkoja.

– Passiivinen verkko on täysin huoltovapaa ja teoriassa yhtä pitkäikäinen kuin itse rakennus. Rikkomiseen tarvitaan fyysistä väkivaltaa, sanoo Hiilasvirta. Ympärisäteileviä antenneja asennettiin toistakymmentä, ja kokemusten mukaan niin Virve kuin valitun operaattorin matkapuhelimetkin kuuluvat häiriöttömästi kaikkialla kiinteistössä.

Valmius laajennuksiin

Heinolan aseman sisäpeittoverkko välittää Virve-liikenteen lisäksi matkapuhelinyhteydet, joista vastaa tätä nykyä DNA. Muiden operaattoreiden lisääminen edellyttää vain vastaavien antennien ja aktiivisten toistimien kytkemisen. Kiinteistön WLAN voisi sekin kulkea samassa verkossa. Näin tehdään parhaillaan parhaillaan rakennettavalla Päijät-Hämeen Paavolan pelastusasemalla, jonka teknisissä ratkaisuissa on hyödynnetty Heinolan hyviä kokemuksia.

Myös GPS-paikannussignaalin välittämistä sisäpeittoverkossa tutkitaan. Pelastusasemalla tuota signaalia tarvitaan koko ajan, jotta autojen paikantimet pysyvät aktiivisina eikä niissä hälytyksen tullen tarvitse odottaa satelliittien löytymistä.

Teksti: Pentti Niemi


Lue lisää

Projektin osanottajatProjektipäällikkö Pasi Hiilasvirta (vas.), valmiusmestari Vesa Lehtinen ja aluepalopäällikkö Tapani Lehtinen Heinolan pelastuskeskuksen telelaitetilassa. Vasemmalla ylhäällä Virven ja matkapuhelinverkon aktiivitoistimet. Alhaalla näkyy Microlab-merkkinen liityntäyksikkö (combiner box), joka summaa eritaajuiset signaalit ja ohjaa ne sisäpeittoverkon antenneihin. Kuva: Pentti Niemi

Sisäpeittoverkon antenniSisäpeittoverkon ympärisäteilevät antennit sulautuvat muihin rakenteisiin. Kuva: Matti Rautanen

 Antennit palolaitoksen tornissa Pelastusaseman tornissa on sekä antennit että suurtehohälyttimet. Kuva: Pentti Niemi

Blogin avainsanat: