Home Blogi Puhelimen huono kuuluvuus sisätiloissa

Puhelimen huono kuuluvuus sisätiloissa

06.05.2014

Puhelin ei löydä kenttääUusien energiatehokkaiden talojen eristys estää tehokkaasti lämpöhukan lisäksi myös langatonta viestintää. Kun matkapuhelin ei löydä kenttää, se harmittaa uuden talon asukasta. Ongelma muuttuu hädän hetkellä vakavaksi, kun samaa langatonta tiedonsiirtoa käyttävät hätärannekkeet ja hätäpuhelut eivät toimi.

Vastaavia kuuluvuuskatveita esiintyy esimerkiksi myös viranomaisten VIRVE-verkossa sokkeloisissa tunneleissa ja suurissa rakennuksissa. Kun VIRVE ei kuulu, joutuu palomies pelastustöihin kuuromykkänä.

Langattomat signaalit kuulumaan antenniverkolla

Puhelimen kuuluvuusTiloihin, joita maanpäällinen radioverkko ei kata, ratkaisuna kuuluvuuden parantamiseksi on rakentaa sisäpeittoantenniverkko. Siinä signaali tuodaan toistimen tai tukiaseman kautta rakennuksen sisälle. Signaali välitetään yhtä fyysistä passiiviverkkoa pitkin antennien ja säteilevien kaapelien avulla jokaiseen katveiseen kulmaan ja sopukkaan. Verkon rakentaminen on luonnollisesti edullisinta sisällyttää heti rakennusvaiheessa mukaan uuteen kiinteistöön.

Yksi antenniverkko voi välittää kaiken langattoman viestinnän, jolloin verkkomateriaaleissa sekä asennustöiden määrässä saadaan säästöjä aikaan. Kaupallisten teleoperaattoreiden ja viranomaisverkon lisäksi sisäpeittoantenniverkon kautta haluttaessa välittyvät myös WLAN-yhteydet. Verkon palveluita (GSM, GPRS, UMTS, 3G, WLAN, VIRVE) voidaan laajentaa aina rakentamisen jälkeen myöhemmin, sillä verkon taajuusalue 380 MHz - 2,7 GHz kattaa tulevaisuuden 4G/LTE-taajuudet.

Ammattitaidolla asennukseen asti

Kuuluvuusverkko sisätiloissaRF-signaaleiden välittäminen edellyttää ammattitaitoa verkon suunnittelussa, komponenttien valinnassa ja asennuksessa, jotta verkko saadaan toimimaan mahdollisimman tehokkaasti. Jo rakennetun kiinteistön kuuluvuudet on ensin mitattava. Suunnittelussa tehdään laskelmat verkkoon tarvittavista tehoista ja kaapelointireiteistä. Verkkokomponenttien valinnassa tärkein kriteeri on, että nk. PIM-arvot ovat kohdillaan, jolloin verkossa olevat eri palvelut eivät häiritse toisiaan.  

Hyvästä suunnittelusta huolimatta eri palvelut ja taajuudet voivat epäonnistuneen asennuksenkin seurauksena alkaa häiritsemään toisiaan, jolloin sisäpeittokuuluvuus ei saavuta sille asetettuja tavoitteita. Kun antenniverkko on rakennettu kaikkien RF-taiteen sääntöjen mukaisesti, kytketään lopuksi mukaan teleoperaattorien toistimet tai tukiasemat. Verkon toimivuus dokumentoidaan ja raportoidaan kiinteistön omistajalle.

Lyhyesti yhteenvetona: langattoman kuuluvuuden parantamisessa ymmärrys ja kokemus RF-teknologiasta takaa laadun. Orbis Oy on suomalainen alan konkari, joka kumppaniverkostonsa avulla pystyy tarjoamaan sisäpeittoantenniverkon avaimet käteen-palveluna.                    

Teksti: Orbis Oy / Paula Meuronen     

Lue lisää

Artikkeli: Kuuluvuutta sisätiloihin >>>

Lataa tästä Sisätilojen kuuluvuusverkot -katalogimme

Haluatko kuulla aiheesta enemmän?

Orbis Oy
Puhelin 020 478 8600
Sähköposti asiakapalvelu(at)orbis.fi

Blogin avainsanat: