Home Blogi Sisäverkko kuidusta kuituun - taloyhtiön kaapelointi tukeutuu mediamuuntimiin

Sisäverkko kuidusta kuituun - taloyhtiön kaapelointi tukeutuu mediamuuntimiin

20.06.2016

Helsingin Vuosaaressa asuntoyhtiö Säästökari oli putkiremontissaan vuonna 2011 aikaansa edellä, kun samassa urakassa kerrostaloihin asennettiin optinen kaapelointi. Huippunopea tietoliikenneväylä jäi odottamaan tulevaisuuden tarpeita, jotka toteutuivat Juhani Greinertin muuttaessa taloon.

Asunto-osakeyhtiö Säästökarin neljä kerrostaloa sijaitsevat niin sanotun vanhan Vuosaaren alueella.

Oma aktiivisuus korvasi konsultit

Kun urallaan tietoliikenneasentajanakin toiminut Juhani Greinert muutti vaimoineen Vuosaareen vuonna 2013, hän havaitsi pian, ettei vanha pätkivä puhelinlinja riittänyt nykyaikaisiin palveluihin. Vuosina 1963-1965 valmistuneesta  neljän kerrostalon ja 189 asunnon taloyhtiöstä paljastui kuitenkin iloinen yllätys valmiin valokuitukaapeloinnin muodossa.

Suurpiirteinen kaapelointipiirustus ja vajaat mittauspöytäkirjat toimivat projektin alkulähteinä taloyhtiön projektitiimille. Talojen välistä puuttuivat kaapeloinnit kokonaan, mutta aikaisemman työkokemuksensa perusteella Greinert paikallisti vanhat, kallion läpi kulkevat lämmönjakotunnelit. Kaapelointi sinne saatiin tilattua operaattorilta.

Kun omaa osaamista löytyi, niin kiinteistöihin sisälle verkkotarvikkeet hankittiin suoraan itse ja asennustyöt teetettiin ammattilaisilla. Asennustöissä taloyhtiön edustajalla on tärkeä valvontavastuu, sillä Greinertin kokemuksen mukaan aina ohjeet eivät mene alihankkijaketjun läpi asentajalle saakka.

Mediamuuntimilla yksinkertainen ja edullinen ratkaisu

Juhani Greinert (vas) ja Pasi Särkkä (Orbis Oy) toteuttivat mediamuuntimilla kuidut koteihin.

Nykypäivänä kiinteistöjen sisäverkoissa operaattorin yhteys tulee talojakamoon valokuidulla, josta se jaetaan asuntoihin parikaapeloinnilla - ja edelleen - optinen verkko jää odottamaan tulevaisuuden tarpeita. Juhani Greinert kertoo: ”Minulle sanottiin, että kuidusta kuituun verkkoja on yksi tuhannesta”. Kun kiinteistön puhelinlinjat olivat kuluneet loppuun eikä parikaapelointia ole, niin jotain oli keksittävä.

Vastauksen hän sai Orbis Oy:n Account Manager Pasi Särkältä. ”Pasilta tuli kiva idea muuntimista räkkiin toteutettuna”, Juhani Greinert kehaisee ja hintaakaan ei tarvinnut ihmetellä. Säästökarin tapauksessa operaattorin signaali tuodaan tavanomaisella konseptilla ja jatketaan talon teletilassa RJ45-porttiin mediamuuntimelle, joka muuntaa signaalin huoneistoon menevään valokuituun. ”Teletilassa asuntokohtaiset muuntimet ovat 19 tuuman räkkikehikossa, josta ne saavat sähkönsyötönkin”, kertoo Särkkä Orbikselta ja jatkaa: ”Samat edulliset muunninmoduulit soveltuvat myös asuntojen päähän. Ne mahdollistavat jopa 100Mb/s yhteyden asuntoihin, mikäli operaattori sen tarjoaa.”

Talojakamon 19” räkkikaapissa alaosan mediamuuntimet on kytketty yläosan asuntokohtaisiin valokuituihin. Kuva: Juhani Greinert.

Katso netistä lisää

Asunnossa muunnetaan signaalitekniikka taas toisinpäin, jotta voidaan kytkeä WLAN-modeemi tai jatkaa huoneiston sisällä verkkoa parikaapelointina. Kukin asunto Säästökarissa oli kohteena hieman erilainen, mutta luovuutta käyttäen muuntimet ja modeemit saatiin paikoilleen.

Verkonrakentamisen haasteet voittanut asunto-osakeyhtiö tarjoaa nyt asukkailleen huippuyhteydet: 10/10M sisältyy vastikkeeseen. Lisää nopeutta sekä palveluita saa kukin halutessaan helposti.  Greinert toteaa: ”Mitä tahansa asiaa, niin aina sanotaan: Katso netistä lisää. Aina ajoitain pitää käydä korjaamassa naapureiden modeemeja ja viihteitä, kun operaattorin asiakaspalvelu puhuu ongelmatilanteissa liian teknisillä termeillä”. Digitaaliset palvelut ovat saatavilla, mutta taloyhtiön tietoliikenneasiantuntijalla riittää tekemistä.

Tuotetiedot

Mediamuuntimet saa nyt helposti Orbiksen verkkokaupasta Worbiksesta:
Worbis.fi-verkkokauppa

Lisätiedot

AsOy Säästökari
Juhani Greinert
Puh. 045 671 5156
juhani.greinert(at)saunalahti.fi

Blogin avainsanat: