Home Blogi Sisäverkon laadun jäljillä Antennimestarien työmaalla

Sisäverkon laadun jäljillä Antennimestarien työmaalla

17.04.2020

Antennimestarit

Antennimestarit Oy keskittyy pääkaupunkiseudulla tietoliikenneverkkojen asentamiseen uudissaneerauskohteissa sekä pientalo- ja yksityisasiakkailla. Kävimme Orbikselta tutustumassa Antennimestarien työmaalla Espoossa ja keskustelimme samalla, kuinka käytännössä M65-sisäverkkomääräyksen edellyttämä laatu varmistetaan.

Helmikuisena pakkaspäivänä saavuimme Espoon Viherlaaksoon vilkkaalle työmaalle kerrostaloyhtiön pihalle. Meneillään oli linjasaneeraus, jossa uudistetaan LVI-putkien yhteydessä asuintaloihin myös sähkö- ja tietoliikennekaapelointi.

Antennimestarien yrittäjä-omistaja Tero Snellman löytyi työmaalta ensimmäisen rapun kellarista, jossa sijaitsi remonttipölyn keskellä taloyhtiön tietoliikenneyhteyksien pääjakamo. Valokuituasentamisessa yhteyksien toiminnan kannalta ylivoimaisesti tärkeintä on puhtaus, joten heti kättelyssä oli selvää, että saneerauksissa kuituasennuksia tehdään haastavissa olosuhteissa.

Sisäverkkomääräys toimintaohjeena

Traficomin antama määräys M65 sisältää kattavasti ja yksityiskohtaisesti ohjeet sisäverkkojen rakenteen, teknisen laadun, turvallisuuden, testaamisen ja dokumentoimisen tekemiseen. Tavoitteena määräyksellä on muun muassa varmistaa verkon suorituskyky, yhteentoimivuus ja tulevaisuuden tarpeet.

Viherlaakson rakennustyömaalla näkyi samaan aikaan useamman yrityksen työntekijöitä. Tietoliikenneasennuksen tilaajana toimii tyypillisesti sähköasennusyritys, jonka hankkimina Viherlaaksossakin Antennimestarien asentajat tekivät yleiskaapeloinnin ja yhteisantenniverkon asennustöitä.

Tero Snellman kertoo, että laatusuunnitelma (ST 681.43) on heidän asennustöissään tärkein työkalu laadun varmistamiseksi. ”Jokainen linjasaneerauskohde on omanlaisensa, joten aina ennen kuin työt aloitetaan, määritellään laatusuunnitelmassa muun muassa mittausten käsittely sekä käytettävien komponenttien tekniset tiedot. Suunnitelma hyväksytetään tilaajalla”, selventää Tero laatusuunnitelman merkitystä.

Verkonrakentaminen tehdään tuotteilla, jotka täyttävät määräyksessä annetut tekniset kriteerit suorituskyvylle. Näin varmistetaan, että asennuksessa päästään tavoiteltuun laadukkaaseen lopputulokseen. Antennimestarit on tyytyväinen Orbiksen asennustuotteisiin ja palveluun. Tero kertoo, kuinka Orbiksen asiakaspäällikön Harri Mutasen kanssa on tehty yhteistyötä jo pitkään ja kehitetty myös tuotteita matkan varrella. 

Antennimestarit
Koulutus osaamisen takuuna

Sisäverkkojen rakentamisessa määräykset, suunnitelmat ja hyvät asennustarvikkeet eivät pelkästään riitä. Tero nostaa esiin myös kouluttamisen tärkeyden: ”Erittäin iso tekijä laadukkaaseen lopputulokseen on asentajien koulutuksella, että he tuntevat määräyksen”. Sisäverkkomääräystä päivitetään jatkuvasti, viimeksi vuoden 2020 alussa, joten jatkuvalla koulutuksella Antennimestarien parinkymmenen asentajan taidot pidetään ajan tasalla.

Työmaavierailullamme näemme lopuksi vielä käytännössä, kuinka valokuitulinja tarkistetaan tehomittaparilla ja todetaan laatusuunnitelman mukaiseksi. Mikäli tarkistusmittauksessa ei päästäisi tavoitearvoihin, vian syy ja sijainti selvitetään tarkemmin valokuitututkalla, jotta se päästään korjaamaan.

Lopuksi kerätyt mittaustulokset tallennetaan ja toimitetaan tilaajalle, joka liittää sen urakan valmistuessa taloyhtiölle toimitettavaan dokumentaatioon.

Katso videolta kuinka Antennimestarit varmistaa M65-sisäverkkomääräyksen mukaisen laadun:


Antennimestarit Oy lyhyesti

Antennimestarit Oy on perustettu vuonna 1973. Päätoimialueemme on pääkaupunkiseutu lähialueineen. Toimitilamme sijaitsevat Helsingissä, Viikissä. Työllistämme tällä hetkellä 25 työntekijää ja liikevaihtomme oli 2,6 milj vuonna 2018.

Antennimestarit Oy on erikoistunut antenni-, yleiskaapelointi- ja kuituverkkojen asennuksiin niin uudis- kuin saneerauskohteissa. Asennuksia myös taloyhtiöille ja kuluttajille. Vuosittain asennamme noin 7500 asunnon sisäjohtoverkot.

Asiakkaitamme ovat pääosin sähköurakointiliikkeet ja rakennusliikkeet, mutta toki teemme asennuksia myös kuluttajille.

Henkilökuntamme koostuu hyvin motivoituneista ja hyvän koulutuksen saaneista työntekijöistä.

www.antennimestarit.fi

Orbis Oy lyhyesti

Suomalainen perheomisteinen Orbis Oy on jo vuodesta 1949 alkaen toiminut teknologian kehitystrendien kärjessä. Tänä päivänä kehitämme digitaaliselle yhteiskunnalle uuden sukupolven mobiiliverkkojen sekä älykaupunkien ratkaisuja.

Tarjoamme tiedonsiirtoverkkoihin RF- ja valokuituteknologioiden osaamista, jota tarvitaan varmistamaan datan luotettava liikkuminen kiinteistöissä, datakeskuksissa, laitteissa ja teollisuudessa sekä kaupunkien ja tietoliikenneoperaattoreiden infrassa.

Pääkonttorimme sijaitsee Vantaalla, jonka lisäksi toimimme myös Baltiassa ja Venäjällä.

www.orbis.fi 
Lataa tästä Kuitu kotiin -opas

Blogin avainsanat: