Home Blogi SRV Rakennus kartoittaa puheluiden kuuluvuuden kaikissa uudiskohteissa

SRV Rakennus kartoittaa puheluiden kuuluvuuden kaikissa uudiskohteissa

01.10.2020

SRV:n rakennustyömaa Helsingin Lapinmäentiellä

Lämpöeristävät ikkunat ja julkisivumateriaalit eristävät myös kännykkäverkon signaaleja, minkä vuoksi puheluille ei aina saada riittävästi kuuluvuutta sisätiloihin. SRV Rakennus Oy:n jokaisessa uudessa asuinkerrostalossa tehdään Orbiksen toimittama kuuluvuuskartoitus. Tulosten perusteella päätetään, tarvitaanko lisätoimenpiteitä kuuluvuuden parantamiseksi.

Harri Hirvonen työskentelee asuntorakentamisen talotekniikkapäällikkönä SRV Rakennus Oy:ssä, joka rakentaa kerrostaloja isoissa kaupungeissa Suomessa. ”Asukkaat odottavat 4G:n toimivan jokaisessa nurkassa, mikä nykypäivänä alkaa olla aika mahdotonta”, Hirvonen toteaa viitaten signaaleja blokkaaviin energiatehokkaisiin rakennusmateriaaleihin. 

SRV Rakennuksella tavoitteena on varmistaa puheluiden kuuluvuus jokaisessa huoneistossa, vaikka viranomaisvaatimukset edellyttävät kuuluvuutta vain yhdessä kohtaa koko rakennuksessa. Datansiirto tarvitsee paremman mobiiliyhteyden kuin puhelut, joten sen SRV järjestää huoneistoihin 50M:n taloyhtiölaajakaistan muodossa. 

Kumppanuus lisää osaamista

Mobiiliverkon sisäkuuluvuus on erikoisalaa, minkä vuoksi SRV Rakennuksella päädyttiin siihen, että tarvitaan yhteistyökumppani, jolta löytyy osaamista. Orbiksella oli tarjota ratkaisumalli, jota on toteutettu vuodesta 2019 alkaen. ”Nyt tiedetään, kuka tekee ja mitä maksaa, ja saamme haluamamme raportin”, Hirvonen kertoo tyytyväisenä. 

Orbiksen asiakkuuspäällikkö Harri Mutanen kokee, että olennainen osa palvelua on Orbiksen kumppaniverkoston tuominen asiakkaan käyttöön: ”Osaavat ammattilaiset löytyvät helposti meidän kauttamme”.

SRV Rakennus Oy:n asuntorakentamisen talotekniikkapäällikkö Harri Hirvonen ja Orbis Oy:n asiakkuuspäällikkö Harri Mutanen Helsingin Lapinmäentien rakennustyömaallaKuva: SRV Rakennus Oy:n asuntorakentamisen talotekniikkapäällikkö Harri Hirvonen ja Orbis Oy:n asiakkuuspäällikkö Harri Mutanen Lapinmäentien rakennustyömaalla Helsingissä

Päätökset faktojen pohjalta

”Kuuluvuutta ei voi muulla tavoin todentaa kuin mittaamalla”, perustelee Hirvonen linjausta, miksi heillä kaikissa kohteissa selvitetään kuuluvuustilanne. Kuuluvuuskartoituksen tilaamisessa käytetään lähtötietolomaketta, joka auttaa viestimään kaikki kuuluvuuteen vaikuttavat tiedot kohteesta. Mittaus voidaan suorittaa, kun ovet, ikkunat ja parvekelasit on asennettu. 

Graafisesti esitetty mittausraportti näyttää teleoperaattorikohtaisen sisäkuuluvuuden. Mukana ovat asiantuntijoiden toimenpide-ehdotukset, joiden perusteella SRV Rakennuksella pystytään tekemään päätöksiä. Kun puutteista saadaan tieto jo rakentamisen aikana, voidaan helpommin tehdä korjaustoimia kiinteistöön. 

Valmius sisäkuuluvuusverkon kaapelointiin 

Yleensä puheluille riittävä kuuluvuustaso löytyy kaikista huoneistoista, mutta Hirvonen kertoo yhden ääripään esimerkin: ”Vantaan Tikkurilan keskustassa oli pari vuotta sitten tilanne, jossa maantason liiketilassa ei ollut minkäänlaista kuuluvuutta. Kun se korjattiin katolle tuoduilla antenneilla, samalla sai koko kerrostalo sisäkuuluvuusverkon.” Tarjoukset verkon suunnitteluun ja asennustyöhön saatiin Orbiksen verkoston kautta ja SRV Rakennukselle jäi vain urakoitsijan valinta.

Rakentamisen edetessä uudella asuinalueella voi kuuluvuustilanne muuttua. Tehty sisäkuuluvuuskartoitus toimitetaan aina taloyhtiölle, joka voi myös myöhemmin päättää sisäkuuluvuusverkon rakentamisesta. Jokaisessa SRV:n kiinteistökohteessa on nykyään varattuna tilaa lisäkaapeloinnille.

Yhteistyö Orbiksen kanssa auttaa Hirvosen koko asuinrakentamisen tiimiä: ”Tärkeää on, että on yksi yhteyshenkilö, jolle voimme soittaa kuuluvuushaasteissa. Harri Mutaselta saa aina asiantuntevan vastauksen ja hän etsii meille erilaisia ratkaisuja.” 

Hirvonen toivoo myös teleoperaattoreiden ottavan aktiivisempaa roolia sisäkuuluvuusongelmien ratkaisemiseksi ja haastaakin lopuksi operaattorit mukaan samaan pöytään: ”SRV on valmis esittelemään tulevaisuuden rakennushankkeita ja suunnitelmia, jotta sisäkuuluvuusongelmiin voitaisiin varautua etukäteen. Yhteistyön tekeminen on ehdottoman tärkeää.”

 SRV rakentaa Helsingin Lapinmäentielle

SRV konserni lyhyesti
SRV on Suomen johtava projektinjohtourakoitsija, joka kehittää ja rakentaa liike- ja toimitiloja, asuntoja sekä infrarakentamis- ja logistiikkakohteita. Yhtiö toimii Suomen lisäksi Venäjällä ja Virossa. https://www.srv.fi 

Orbis Oy lyhyesti
Suomalainen perheomisteinen Orbis Oy on jo vuodesta 1949 alkaen toiminut teknologian kehitystrendien kärjessä. Tänä päivänä kehitämme digitaaliselle yhteiskunnalle uuden sukupolven mobiiliverkkojen sekä älykaupunkien ratkaisuja. Tarjoamme tiedonsiirtoverkkoihin RF- ja valokuituteknologioiden tuotteita ja osaamista, jota tarvitaan varmistamaan datan luotettava liikkuminen kiinteistöissä, datakeskuksissa, laitteissa ja teollisuudessa sekä kaupunkien ja tietoliikenneoperaattoreiden infrassa. Pääkonttorimme sijaitsee Vantaalla, jonka lisäksi toimimme myös Baltiassa ja Venäjällä. https://www.orbis.fi Lisätietoja