Home Blogi ST-kortista ohjeet sisäantenniverkkoihin

ST-kortista ohjeet sisäantenniverkkoihin

11.01.2016

Marraskuun 15. päivä 2015 Sähköinfo julkaisi uuden ST-kortin (Sähkötietokortti):  ”Matkaviestinjärjestelmien Sisäantenniverkot – Suunnitteluohje”. ST-kortti numero 625.10 opastaa matkaviestinjärjestelmien sisäantenniverkkojen suunnittelutyötä tekeviä sekä verkon tilaajia yhtenäisiin ja laadukkaisiin toimintatapoihin. Tavoitteena kortilla on yhtenäistää verkon vaatimuksia ja suunnittelun tasoa.

Jouni Pekonen esittelee ST-korttia

Ajatuksen sisäantenniverkkojen ST-kortista sysäsi liikkeelle Sähköinfo, joka otti Radiotie Suomi Oy:n Jouni Pekoseen yhteyttä syksyllä 2014. Uuden kortin valmisteluun meni aikaa vuosi. Orbis järjesti henkilökunnalleen koulutuksen kortin sisällöstä, jonka Pekonen piti orbislaisille Vantaalla perjantaina 8.1.2016.

Radiosignaalit vaimenevat uusien rakennusmateriaalien vuoksi

Nykyajan rakennusmääräykset täyttävissä rakennuksissa on ilmennyt ongelmia sisäkuuluvuudessa. Ongelmat johtuvat energiatehokkaiden rakennusmateriaalien käytöstä. Paksut betoniseinät raudoituksineen ja alhaisen U-arvon selektiivilasit saattavat vaimentaa matkapuhelinverkkojen signaalia niin paljon, ettei kännykällä puhuminen sisätilassa enää onnistu. Vaimennus voi olla jopa 35 dBm. Ratkaisu kuuluvuuden parantamiseen on sisäantenniverkon rakentaminen.

Uusi ST-kortti antaa suuntaviivat sisätilan antenniverkon suunnittelun eri vaiheisiin: tarvekartoitukseen, hankesuunnitteluun, kuuluvuuskartoitukseen ja niin edelleen. Kortissa ovat myös sisäantenniverkon erilaiset rakenteet, vaatimukset ja komponentit. Esimerkiksi sisäantenniverkon nousukaapelointiin suositellaan käytettäväksi 7/8” vuotavaa RF koaksiaalikaapelia ja jumpperikaapelina erittäin taipuisaa ½” RF superflex-kaapelia. Molemmat tuotteet löytyvät Orbis Oy:n valikoimasta, kuten antennit ja muut sisäverkkojen komponentit. Myös eri tahojen, kuten viranomaiset ja operaattorit, asettamia vaatimuksia sisäantenniverkolle käydään suunnitteluohjeissa läpi.

Aiheeseen perehtyminen säästää rakennusurakan kustannuksissa

Tilaisuudessa syntyi mielenkiintoista ja antoisaa keskustelua sisäverkon rakentamisesta, kuten hissikuilujen haasteista sekä PIM-arvosta ja sen hienosäädöstä. Koulutuksen käyneinä suosittelemme, että kannattaa hankkia lisää tietoa ja perehtyä sisäverkkojen suunnitteluun etukäteen esimerkiksi ST-kortin avulla. Sen avulla voi tehdä verkon suunnittelun ja valmistautumisen kunnolla, jolloin kiinteistörakennusurakassa säästää pitkän pennin.

Lisää tietoa aiheesta löytyy Sähköinfon sivuilta

http://www.sahkoala.fi/ammattilaiset/sahkoinfo-lehti/s_tietoliikennetekniikka/fi_FI/mobiiliverkko_kuuluviin_sisaverkon_avulla/

ST-kortin voi ostaa Sähköinfon verkkokaupasta ja  Sähköinfo järjestää ST-kortista kaikille avoimen koulutuksen seuraavan kerran maaliskuussa.

 

Teksti ja kuva: Tytti Kokkonen, Orbis Oy

Lisätietoja

Blogin avainsanat: