Home Blogi Tukiaseman teleasentaja luottaa Narda Safetyyn

Tukiaseman teleasentaja luottaa Narda Safetyyn

14.11.2011

Avoimeen telemastoon kiipeävällä asentajalla on kylmät hermot. Virheisiin ei ole varaa, kun maisema leviää 80 metrin päässä alapuolella ja kiinnitettävänä on 30 kilon painoinen lähetin. Narda Safetyn säteilyhälytin kuuluu turvavarustukseen, koska uuden tekniikan myötä mastojen säteilyteho nousee jyrkästi.

Työnjohtaja Ville Stenros vetää työryhmäänsä Empower-yhtiön Porin yksikössä. Suurimman osan ajastaan ryhmä asentaa, huoltaa ja ylläpitää mobiiliverkkoja Satakunnan alueella. Viime keväänä toimipisteeseen hankittiin taskukokoinen RadMan XT -tyyppinen säteilyhälytin, jota asennukseen lähtevät työparit käyttävät innokkaasti.

Riskit selvillä

Insinöörin koulutuksen saaneella Stenrosilla on takanaan 10 vuotta teleasennuksissa, ja sähkömagneettinen säteily on miehelle tuttu juttu. Kaikilla mastomiehillä riskit eivät välttämättä ole yhtä hyvin tiedossa, koska varsinaista erikoiskoulutusta ei korkealla tapahtuviin asennustöihin ole tarjolla. Työnjohtajana Stenros käy työt ja niihin liittyvät riskit huolellisesti läpi kaikkien uusien tulokkaiden kanssa, olivat nämä sitten vastavalmistuneita nuoria tai kokeneita entisiä puhelinasentajia.

- Säteilyyn liittyvät riskit on aina ymmärretty perinteisten yleisradiomastojen asennustöissä, koska niiden lähettimet ovat erittäin suuritehoisia, kymmeniä kilowatteja. Kännykkäpuolella tehot ovat merkittävästi pienempiä. Vanhoissa tukiasemissa oli tyypillisesti 30-40 watin tehot, nyt siellä on 60-70 watin lähettimiä ja joskus jopa kolme sellaista yhtä antennia kohti. Säteily on samalla merkittävästi lisääntynyt, Stenros selvittää.

Säteilyn luonne vaihtelee antennityypin mukaan. Mobiiliverkoissa käytetään paneelimaisia antenneja, jotka säteilevät laajassa kulmassa. Radiolinkeissä käytetty lautasantenni säteilee voimakkaasti ohuella keilalla, mutta hajasäteily on olematon.

Mastomies Ville Stenros luotaa Narda Safetyyn

Empower Oy:n työnjohtaja Ville Stenros ehtii itse kiipeämään enää harvoin, vaikka pitääkin mastotyöstä varsinkin keväisin ja syksyisin, kun ilma on kuulas, tuuleton ja lämpötilaltaan kymmenisen astetta. Stenrosin pitelemää varoitustarraa käytetään taajamien asennuksissa.

Uusi tekniikka, uudet haasteet

Stenrosin mukaan mastotöitä mutkistaa se, että perinteisiin kännykkämastoihin asennetaan uusia antenneja, joiden säteilyä ei välttämättä tiedetä. Ensin tulivat paikallisradiolähettimet ja nyt viimeisimpinä digitaalisen teräväpiirtotelevision antennit. Tunnettu mobiilioperaattori DNA sai toimiluvan HD-televisiokanaville, ja uusia lähettimiä asennetaan yhtiön omistamiin kännykkämastoihin.

Mastoihin tulee siis eri tyyppisiä antenneja, joiden joukossa voi olla suuritehoisia tv-antenneja. Asentajat joutuvat tällöin työskentelemään sekaympäristössä, joissa säteilyaltistuksen riskejä on vaikea, jollei peräti mahdotonta selvittää etukäteen.

Lisähaasteita asennustyöhön tulee siitäkin, että GSM- ja UMTS-verkkojen uudet vahvistimet pyritään paremman hyötysuhteen saamiseksi sijoittamaan ylös mastoon, mikä hankaloittaa asennusta ja kuormittaa mastoja. Perinteisesti vahvistinkaappi oli maston juurella, ja signaali vietiin ylös antenniin koaksiaalikaapelia pitkin. Hyötysuhteen nousu merkitsee kasvavaa säteilyä.

Mobiiliverkkoja ei rakenneta pelkästään antennimastoille, vaan taajamissa antenneja joudutaan asentamaan myös korkeisiin rakennuksiin. Näissä tilanteissa säteilyhälyttimiä voi käyttää riskirajojen määrittelyyn, koska antennin säteilykaistalle voi joissakin paikoissa joutua esimerkiksi taloyhtiön huoltotyöntekijöitä. Eräs operaattori onkin julkaissut asiasta varoittavan keltaisen tarran, jossa suojaetäisyydeksi on merkitty 1,5 metriä.

Helppo ja luotettava mittari

RadMan XT saa Ville Stenrosilta kaikin puolin hyvän arvion, joskin hieman litteämpi muotoilu helpottaisi laitteen sijoittamista rintataskuun.

- Asentajat lähtevät keikalle aina pareittain. Ylös kiipeävä kaveri ottaa laitteen mukaansa ja kytkee virran päälle jo maston juurella. Laitteen käyttö ei voisi olla helpompaa. Säteilyn määrä ilmaistaan neljällä ledillä, äänimerkillä ja värinällä, joten säteilyriskiä tuskin voi olla huomaamatta. Meidän työssämme laite on piipannut aika harvoin, mikä rauhoittaa.

Asentajien keskuudessa säteilyn mahdollisiin terveysvaikutuksiin suhtaudutaan vakavasti, mutta äijäporukoissa tämäkin asia käännetään huumoriksi. Vanhin kavereista on kuulemma mieluusti lähetetty ensin mastoon, koska hänellä on jo perilliset hankittuna. Narda-mittarin myötä tästä perinteestä voidaan varmaan tinkiä.

Teksti ja kuva: Pentti Niemi

Lue lisää

Työturvallisuuskeskus on julkaissut oppaan "Mastotyön työsuojeluohjeet 2004", jossa käsitellään myös säteilyaltistuksen välttäminen. Opas on ladattavissa vapaasti osoitteesta http://www.tyoturva.fi

Tietoa Empowerista

Empower-konserni on suomalaisperäinen yritys, joka viime vuosina on laajentunut voimakkaasti Itämeren alueella. Konserni toimittaa rakentamis- ja asennuspalveluita, ylläpitopalveluita sekä käyttö- ja hallintapalveluita teollisuus-, energia- ja tietoliikenneyrityksille.

Verkkodivisioona tarjoaa palvelut verkkojen suunnitteluun, rakentamiseen, asentamiseen ja ylläpitoon. Konsernin liikevaihto vuonna 2010 oli runsaat 300 miljoonaa euroa ja henkilömäärä noin 3000. Lisätietoa: http://www.empower.fi