Home Blogi Valokuitukaapelit erikoissovelluksiin

Valokuitukaapelit erikoissovelluksiin

21.12.2015

Valokuitukaapeli anturina

Kaapeli: QCFI

Valokuitukaapelia voidaan käyttää lämpötilan, mekaanisen rasituksen ja vetojännityksen mittaamiseen. Kuidussa kulkevassa signaalissa näkyvät muutokset tarkoittavat valvontatilanteessa häiriötä, jonka tarkka sijainti voidaan paikallistaa mittalaitteilla. Valvontakaapeloinnin päähän asennetaan valonlähde ja mittalaite, joka tarkkailee annettujen arvojen puitteessa signaalin kulkua sekä tekee hälytyksen tai jopa käynnistää muita järjestelmiä tarvittaessa.

Tyypillinen kuituvalvonnan sovellusalue on vetää valokaapeli maan alle kaukolämpö, kaasu- ja öljyputkilinjoihin valvomaan paine- ja lämpötilamuutoksia.

Voimalinjojen valvonnassa valokaapelilla seurataan voimalinjassa tapahtuvia lämpötilamuutoksia vikatilanteiden paikallistamiseksi.. Vikojen tarkka paikannus auttaa merkittävästi pienentämään jakeluverkon ylläpidon kustannuksia.  Valokuidun etu muihin antureihin verrattuna on se, ettei se häiriinny sähkömagneettisesta säteilystä.

Erittäin nopeasti lämpötilamuutoksista saatava tieto tekee valokuidusta hyvän valvontavälineen myös tulipalojen havaitsemiseen. Valokaapeli voi valvoa laajoja alueita reaaliajassa ja valvontalaitteisto voidaan kytkeä automaattisesti käynnistämään sammutusjärjestelmät. Tulipaloja tarkkaillaan valokaapeloinnilla esimerkiksi tunneleissa, kaivoksissa, kaapelikouruissa ja liukuhihnoissa.

Mekaanisten kuidun muutosten mahdollistama valvonnan yksi sovellusalue on raideliikenne, jossa kiskoista saadaan mitattua junan kulkunopeus ja sijainti.

 

Hybridikaapeli HDTV-tiedonsiirtoon

Kaapeli: SMPTE 311M HDTV

Erittäin laadukas televisioalan SMPTE 311M standardiin mukainen hybridikaapeli välittää HDTV-tason tiedonsiirron. Hybridikaapeli sisältää kaksi valokuituakaapelia, neljä sähkönsyöttölinjaa sekä kaksi ohjauskaapelia.

HDTV-hybridikaapeli on erittäin kestävää ja taipuisaa, jotta sitä voidaan luotettavasti käyttää vaihtelevissa kenttäolosuhteissa. Tyypillinen käyttökohde kaapelille on tiedonsiirto TV-kameroiden ja lähetysautojen välillä tilapäisissä kuvausympäristöissä.

 

Laivateollisuuden valokuitukaapelit

 

Kaapeli: MBC

Laivoissa kaapeloinneilta vaaditaan erityistä kestävyyttä, koska niiden tulee toimia luotettavasti ympäristön öljystä, mudasta, auringosta sekä kosteudesta huolimatta. Tulipaloissa kaapelien tulee olla vähän savuavia sekä halogeenittomia haittojen minimoimiseksi. Laivateollisuuteen  hyväksytyt kaapelit ovat Veritas-sertifioituja.

MBC-kaapeleissa on malleja yksimuoto- ja monimuototyyppisinä 4/8/12-kuituisina. Orbis pystyy omassa tuotannossaan valmistamaan kaapeleita määrämittaisina asiakkaan haluamilla liittimillä.

 

 

Blogin avainsanat: