Home Blogi Vertailu vaihtoehdoista sisäkuuluvuuden parantamiseen

Vertailu vaihtoehdoista sisäkuuluvuuden parantamiseen

05.04.2018

Ei kuuluKeväällä 2018 mobiiliverkon sisäkuuluvuuden ongelmat ovat vihdoin nousseet yleiseen keskusteluun. Energiatehokkaat rakennusmateriaalit estävät lämmön karkaamisen, mutta myös langattoman signaalin pääsyn sisälle. Helppoa, kaiken korjaavaa ratkaisua ei ole olemassa, mutta useita vaihtoehtoja on saatavilla.

Mobiiliverkon RF-signaalia ei ole yhtä yksinkertaista toimittaa kuin sähköä tai vettä, koska on olemassa useita operaattoreita ja eri verkkoteknologioita. Myös ympäristö vaikuttaa kuuluvuuteen. Jos tänään kuuluu, huomenna uusi naapuritalo voi estää yhteyden. Mahdollisuuksia häiriöihin on monia. Tulossa olevan uuden 5G-verkon korkeat taajuudet kantavat vain lyhyitä matkoja ja läpäisevät heikosti rakennusmateriaaleja, joten sisäkuuluvuus pysyy haasteena vielä huomennakin.

Mitä on tehtävissä, kun ei kuulu?

Alan toimijana seuraamme Orbiksella kehitystä tiiviisti ja kokosimme yhteen markkinoilla nyt olevat ratkaisut. Vaihtoehtoja 1 ja 4 lukuunottamatta ratkaisut ovat riippuvaisia rakennuksen ulkona olevan mobiiliverkon peitosta. Jos kuuluvuutta ei ole ulkona, ei sitä tällöin voida saada sisätiloihinkaan. 

1. SisäpeittoantenniverkkoSisäpeittoantenniverkko

Varmasti toimiva ratkaisu, koska signaalin teho on hallussa, suunniteltavissa ja mitattavissa. Verkko saa signaalin omalta tukiasemalta tai toistimelta. Kustannustehokkuus edellyttää isompia käyttäjämääriä. Lue lisää antenniverkosta>>

2. Signaalia läpäisevät rakennusmateriaalitSignaalia läpäisevä materiaali

Kuuluvuus laajemmin rakennuksen sisällä riippuu rakennuksen koosta ja rakennusmateriaaleista. Markkinoille on juuri tullut signaalia läpäiseviä ikkunoita, ikkunankarmeja ja eristemateriaalia.

3. Laillinen pieni toistinToistin

Suomen lain mukaan signaalia vahvistavien aktiivilaitteiden on oltava teleoperaattorin hallinnassa, jonka vuoksi toistinratkaisu kannattaa kustannuksiltaan vain kohteissa, joissa on enemmän käyttäjiä. Pienyrityksille on saatavilla järkevän hintainen ratkaisu yhdeltä operaattorilta. Lue lisää Cel-Fi SOLO:sta>>

4. VoLTE/WoWiFi-puhelutVoLTE puhelin

Soveltuu paikkaan, jossa on tiettyjä kyseisen teknologian mahdollistavia puhelinmalleja. Edellyttää myös tätä teknologiaa tukevaa liittymää operaattorilta. Signaali välitetään internetin kautta.

5. Passiivinen lisäantenniPassiiviantenni

Kuuluvuus saadaan hyvin lyhyelle etäisyydelle, koska signaalia ei vahvisteta.

Vertailutaulukko

Sopivan vaihtoehdon valintaan vaikuttaa moni tekijä. Alla olevassa PDF-dokumentissa on taulukossa vertailtu lueteltujen ratkaisujen eroja. Tiedot on päivitetty 16.10.2018.

PDF icon 2018_orbis_sisakuuluvuus_vertailu.pdf

Teksti: Paula Meuronen

Lisätiedot

Orbis Oy
Puh. 020 478 8600
asiakaspalvelu@orbis.fi