Home Blogi Yliopisto rakensi datakeskuksen parkkihalliin

Yliopisto rakensi datakeskuksen parkkihalliin

20.06.2019

Pieni tai keskisuuri datakeskus voidaan rakentaa vanhaan kiinteistöön hyödyntäen olemassa olevia tiloja. Suuri yliopisto Britanniassa on rakentanut vanhaan parkkihalliin yliopiston alapuolelle keskisuureksi luokiteltavan 5 MW datakeskuksen.

Kävimme huhtikuussa 2019 tutustumassa yliopiston datakeskukseen yhdessä kumppanimme USystemsin kanssa, joka on toimittanut sinne räkki- ja jäähdytysratkaisut.

Räkkejä takaovijäähdyttimillä
Kuva: Räkkejä takaovijäähdyttimillä

Haasteelliseen tilaan takaovijäähdytys

Kun datakeskus rakennetaan olemassa olevaan parkkihalliin, haasteena on yleensä matala tila sekä kantavat betonipilarit. Suurin osa vierailemamme yliopiston datakeskuskokonaisuudesta on rakennettu USystemsin takaovijäähdyttimillä (rear door cooling), jotka ovat suoraan kiinni räkeissä. Takaovijäähdytyksellä räkkejä mahtuu samaan tilaan enemmän kuin rivijäähdytyksellä.

Räkkejä rivijäähdyttimillä

Kuva: Räkkejä rivijäähdyttimillä

Kun kuuma- tai kylmäkäytävärakenteita ei tarvita, räkkien päälle saadaan helpommin asennettua mm. kaapelointeja, sähkönjakelua tai jäähdytysputkistoa. Myös muutostyöt ovat helpompia, mikä vaikuttaa datakeskuksen käytettävyyteen. Tehokkaan tilankäytön lisäksi takaovijäähdytys mahdollistaa datakeskuksen joustavan laajentamisen - vaikka yksi räkki kerrallaan.

Vierailemamme yliopiston datakeskuksessa keskimääräinen teho on yli 20 kW/räkki ja suurimmillaan yli 35 kW. Takaovijäähdytystä käytetään jopa 85 kW tehoissa, joten tällaiset keskisuuret tehomäärät ovat erittäin helposti hallittavissa. Hyvä ilmavirtaus parantaa energiatehokkuutta, mikä näkyy suoraan keskuksen käyttökuluissa.

Rivijäähdytykseen valittu kuumakäytäväratkaisu
Kuva: Rivijäähdytykseen valittu kuumakäytäväratkaisu

Orbis Oy maahantuo USystemsin datakeskusratkaisuja. Jos olet suunnittelemassa rivijäähdytystä, kysy meiltä mitä samaan tilaan voi saada takaovijäähdytyksellä!

Huolella suunniteltu. USystemsin Andy Diss näyttää Swedish Modulesin Björn Axelssonille takaovijäähdyttimen ja virranottimen väliin jäävää vain n. 1 cm tilaa, kun ovi avataan.
Kuva: Huolella suunniteltu. USystemsin Andy Diss näyttää Swedish Modulesin Björn Axelssonille takaovijäähdyttimen ja virranottimen väliin jäävää vain n. 1 cm tilaa, kun ovi avataan.

Lue lisää

Kiinnostaako datakeskukset?

Tilaamalla uutiskirjeemme, lähetämme sähköpostiisi uusimmat uutiset ja blogikirjoitukset aiheesta.

Blogin avainsanat: