[Kuuluvuus sisätiloissa]
Jyväskylästä kehitysehdotuksia kuuluvuushaasteisiin
Hyvä sisäverkko lisää potilasturvallisuutta
Seinäjoen keskussairaalaan päätyvällä potilaalla voi olla mielessään monia huolia, mutta hän voi olla varma siitä, että hänen hoitonsa ei kärsi huonosti toimivasta sisäverkosta. Sairaala on varmistanut verkon toimivuuden hankkimalla osaamista ja mittalaitteita Smart Wireless Cable -projektin tarpeisiin.
5G-verkon sisäkuuluvuuden varmistaminen kiinteistöissä
Syyskuussa 2018 huutokaupattiin Suomessa ensimmäiset 5G-mobiiliverkon taajuusluvat. Uuden teknologian sovellusten ja päätelaitteiden kehitystyö on käynnistynyt ja näillä näkymin verkon rakentaminen lähtee liikkeelle todennäköisesti kesän 2019 jälkeen. Kiinteistöjen rakentamisessa uusiin taajuuksiin kannattaa valmistautua jo nyt.
Vertailu vaihtoehdoista sisäkuuluvuuden parantamiseen
Keväällä 2018 mobiiliverkon sisäkuuluvuuden ongelmat ovat vihdoin nousseet yleiseen keskusteluun. Energiatehokkaat rakennusmateriaalit estävät lämmön karkaamisen, mutta myös langattoman signaalin pääsyn sisälle. Helppoa, kaiken korjaavaa ratkaisua ei ole olemassa, mutta useita vaihtoehtoja on saatavilla.
5G voidaan jo huomioida kiinteistöjen suunnittelussa ja rakentamisessa
Vuonna 2019 valmistuva 5G-verkkoteknologia kannattaa ottaa huomioon uusia rakennuksia suunniteltaessa ja rakennettaessa, jotta tulevaisuuden mobiilipalveluita voidaan käyttää sisätiloissa.
Tiedätkö, miksi 4.3-10-liitin on parempi kuin 7/16?
Mobiiliverkon rakentaminen 4.3-10-liittimellä
Mobiiliverkon tukiasemien ja liittimien valmistajien yhteistyönä on kehitetty uusi pienempi 4.3-10-liitinrajanpinta korvaamaan 7/16-liittimen käyttöä. Verkonrakentamisessa uusi paremman PIM-arvon omaava liitin on nyt tullut käyttöön uusien laitemallien myötä. Uusi liitin on parhaimmillaan sovelluksissa, missä tila-, paino- tai tehovaatimukset ovat haasteena.
Järvenpään sote-keskuksen sisäkuuluvuus
“Kannatti kokeilla Orbiksen tarjoamaa ratkaisua”
Reilun 40 000 asukkaan Järvenpää haluaa olla edelläkävijä sote-uudistuksessa: uusi Myllynkulman sosiaali- ja terveyskeskus yhdistää peräti kymmenen erillisen yksikön toiminnot yhden katon alle. Asiakaslähtöisellä suunnittelullaan huomiota herättänyt rakennus sisältää viimeisintä teknologiaa myös sisäkuuluvuusratkaisujen osalta – siitä pitää huolen ratkaisut suunnitellut ja rakennustöitä valvonut Orbion Consulting.
Tampereen Rantatunneli: "Ei tarvitse olla lakki kourassa"
Yllätykset työmaalla muuttavat kaapelointisuunnitelmia
Espoossa keskuspaloasemalle asennetaan kaikkien mobiilioperaattorien sisäkuuluvuusverkko
Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen keskuspaloasemaa Espoossa uudistetaan vuonna 2016. Urakan mukana rakennukseen toteutetaan sisäkuuluvuusverkko, joka välittää kaupallisten mobiilioperaattorien sekä viranomaisten VIRVE-verkon signaalin varmasti kaikkialle, myös kellarikerrokseen. Sisäverkon asennuksen toteuttajana toimii Orbiksen yhteistyökumppani TelePatrol Oy.
ST-kortista ohjeet sisäantenniverkkoihin
Marraskuun 15. päivä 2015 Sähköinfo julkaisi uuden ST-kortin (Sähkötietokortti): ”Matkaviestinjärjestelmien Sisäantenniverkot – Suunnitteluohje”. ST-kortti numero 625.10 opastaa matkaviestinjärjestelmien sisäantenniverkkojen suunnittelutyötä tekeviä sekä verkon tilaajia yhtenäisiin ja laadukkaisiin toimintatapoihin. Tavoitteena kortilla on yhtenäistää verkon vaatimuksia ja suunnittelun tasoa.
PIM – antenniverkkojen häirikkö
Katettuihin tiloihin ja kulkuneuvoihin asennetut antenniverkot ovat viime vuosina yleistyneet nopeasti mobiiliviestinnän laajentuessa. Verkkoihin syötettävät taajuudet ovat entistä korkeampia ja niitä on enemmän, minkä vuoksi taajuuksien summautumisesta aiheutuvan PIM-särön hallinta on noussut ratkaisevan tärkeäksi.
0.Kuuluvuutta sisätiloihin–seminaarin kooste
Orbis Oy järjesti 26.8.2014 Vantaalla seminaarin sisäpeittoantenniverkoista. Puheenvuoroja pitämään Orbis kutsui alan ammattilaisia, jotta aiheesta saataisiin kattava katsaus. Puheenvuoroista tehtiin lyhyet koosteet, jotka ovat ohessa
8. Case Rakennuttaja: Näkökulma matalaenergiatalojen toteutusongelmiin
Perheyhtiö Conect Oy toimii rakennusprojektien hankesuunnittelijana ja projektinjohtajana. Seminaarissa 26.8.2014 toimitusjohtaja Jukka Lauri toi esiin uudisrakennusten kuuluvuusongelmia havainnollisesti käytännön esimerkeillä.
6. Case: Joensuun sairaalan VIRVE-verkon hankinta
Seminaarissa 26.8.2014 sähköinsinööri Hannu Tuomainen Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymästä valotti projektia, jossa Joensuun sairaalaan rakennettiin kattava sisäpeittoantenniverkko.
5. Case: Heinolan ja Lahden pelastusasemien monitaajuusverkko
Seminaarissa 26.8.2014 Elektro-Arola Oy:n toimitusjohtaja Kalle Arola kertoi kahdesta yrityksensä toteuttamasta projektista.
Tehtävänä oli rakentaa Heinolan pelastusasemalle ja Lahden Paavolan keskuspelastusasemalle monitaajuusverkko. Projektin vaiheet näissä uusiokohteissa olivat samankaltaiset:
4. RF- ja sähköverkkototeutusten eroista
Seminaarissa 26.8.2014 Techvo Oy:n toimitusjohtaja Vesa Orpana valotti radiotaajuusverkkojen suunnittelun ja rakentamisen erityispiirteitä suhteessa sähköverkkoon.
3. Teleoperaattorin näkökulma
Seminaarissa 26.8.2014 puhunut Tomi Heikkilä työskentelee TeliaSonera Finland Oy:ssä nimikkeellä Senior Development Manager. Hän pitää uusien rakennusten kuuluvuusongelmia hankalana ongelmana, jonka ratkaisemiseen tarvitaan kiinteistökohtaisia ratkaisuja sekä yhteistyötä eri toimijoiden välillä.
2. Viranomaisverkkojen tarpeet
Seminaarissa 26.8.2014 verkkopäällikkö Harri Hildén Suomen Virveverkko Oy:stä kertoi VIRVE-viranomaisverkosta, jonka pelastuslaissa säädetty kuuluvuusvaatimus on painava syy sisäpeittoverkkojen yleistymiselle.
1. Milloin tarvitaan sisäpeittoverkkoja?
Seminaarissa 26.8.2014 vierasluennot aloitti toimitusjohtaja Pete Peltola Bandercom Oy:stä. Hänen selkeä esityksensä antoi kattavan käsityksen perusasioista.