Home Content Orbis70 - Eero Rossi

Orbis70 - Eero Rossi

#Orbis70 – tarinoita matkan varrelta

Eero Rossi

Orbis Systems Oy:n toimitusjohtaja Eero Rossi työskenteli ennen nykyistä tehtäväänsä Orbis Oy:ssä 13 vuoden ajan. 

Eero tuli Orbikselle vuonna 1997 tiiminvetäjän tehtäviin. ”Lasken, että Orbis Oy:n aikana minulla oli viisi eri työtä.” Tehtäviin sisältyi mm. tuotekehitystä, prosessinkehitystä ja liiketoimintayksikön vetämistä. Työpaikkana Eero kertoo Orbiksen olleen mielenkiintoinen, sillä hän haluaa olla mukana teknologian kehityksen ytimessä. ”Kännyköiden aikaan nähtiin mielettömät muutokset teknologiassa – puhelimissa ja sitten tukiasemien puolella kaikki eri G:t.”
”Orbiksessa oli hyvä olla. Toki, jos yritys on muuntautumiskykyinen, silloin työntekijänkin on oltava”, Eero muistelee.

Orbis Systems Oy:n synty

Vuonna 2012 Orbis jakautui niin, että järjestelmäliiketoiminta irtautettiin Orbis Oy:stä omaksi yrityksekseen. Samasta omistuspohjasta huolimatta yrityksillä ei ole konsernirakennetta, joten jakautumisessa syntynyt Eeron johtama Orbis Systems Oy toimii täysin itsenäisesti.

Jakautumisprosessia Eero muistelee teknisesti hankalana. Asiaa valmisteltiin pitkään, jotta sinä päivänä, kun yritys jakautui, liiketoiminnat oli jo eriytetty. Orbis Systems Oy:n missio on toimia vahvasti globaaleilla markkinoilla ja keskittyä omien tuotteiden kehittämiseen.

Systemsin ydinosaamista on asiakkaiden mobiiliverkon laitteiden funktionaalinen testaus. Uutta erityisosaamista on OTA-testaus, jossa nyt tuotekehityksessä olevia 5G-laitteiden signaaleja testataan RF-kammioissa ilmarajapinnan ylitse. ”Erityisesti olemme hyviä tuotantolinjalla tehtävän testaamisen kapasiteetin nostossa. Pystymme toimittamaan volyymeissa testausjärjestelmiä ympäri maailman”, Eero kehuu.

Luotettava asiakaskohtainen palvelu

Yhteistyö Orbis Oy:n kanssa jatkuu tänä päivänä asiakassuhteena niin, että Orbis Systems Oy käyttää Orbiksen tekemiä kaapeleita ja maahantuomia komponentteja tuotteissaan. ”Yhdessä ne speksataan”, sanoo Eero. Erinomainen komponenttien laatu on avainasemassa, kun rakennetaan ratkaisuja teknologian huipulle. Luotettavat toimitukset ovat toinen tärkeä asia, kun Orbis Systems haluaa tehdä omille asiakkailleen kyvykkyyttä toimittaa uutta teknologiaa nopeasti markkinoille.

Kysymykseen, kuinka Eeron silmissä pieni suomalainen Orbis Oy pärjää globaalissa kilpailussa, hän huudahtaa: ”Hyvin!” ja selittää sitten: ”Kun ajatellaan Orbis Oy:tä, paikallinen palvelu on tärkeää. Asiakas haluaa tuntea olevansa tärkeä. Orbiksen avoin ja asiakaskohtainen yhteistyö on toiminut ennen ja toimii varmasti edelleen.”

Eero jatkaa Orbiksen tulevaisuuden näkymien pohtimista. Yksi merkittävä tekijä perheyrityksessä on mallikkaasti tapahtunut sukupolvenvaihdos. Hän näkee myös Orbiksen taas tuttuun tapaan ennakoivan ja muuntautuvan teknologian murroksessa: ”Haetaan aina muutoskohta ja mennään sinne eikä jäädä odottelemaan virran vietäväksi. 5G ja Smart City on jo aloitettu ja liikenteessä, joten ovet ovat teillä Orbis Oy:llä auki isoille mahdollisuuksille.”