Home Content Orbis70 - Juha Nykänen

Orbis70 - Juha Nykänen

Orbis70 – tarinoita matkan varrelta

Juha Nykänen

Teleoperaattori DNA:lla hankintajohtajana toimiva Juha Nykänen kertoo Orbiksen ja DNA:n yhteistyön alkaneen yhteisestä tuotekehitysprojektista.

”Vuonna 2009 rakennettiin 3G-verkkoa ja suunniteltiin jo tulevaa 4G-verkkoa. Tuolloin markkinoilla ei ollut meille sopivaa kaapeliratkaisua powerille tai valokuidulle, kustannus- ja asennustehokkaaseen tukiasemakäyttöön. Orbis oli ainoa, joka halusi lähteä kehittämään ihan uutta käyttöömme soveltuvaa tuotetta. Se tehtiin ja tuotteet laajenivat myöhemmin Orbikselle valikoimaan muillekin asiakkaille”, hän kuvaa yhteistyön lähtökohtia.

Ketterää tuotekehitystä

Juha kiittelee Orbiksen ketteryyttä. Alkuvaiheessa sopivaa tuotetta ei ollut olemassakaan ja Orbis rakensi DNA:n tarpeisiin sellaisen. DNA toisin sanoen ulkoisti tuotteen tekemisen kokonaan, mikä osoittautui toimivaksi ratkaisuksi.

”Ei mennyt montaa kuukautta ideasta siihen, että meillä oli valmis tuote. Meidän ei ole DNA:lla tarvinnut miettiä teknistä puolta, kun Orbis on hoitanut sen, eli verkko on saatu rakennettua meille teknisesti sopivilla laitteilla ja tuotteilla”, Juha taustoittaa.

Orbiksen ja DNA:n yhteistyön ytimessä ovat edelleen samat tuotteet parannettuina versioina eli DNA hankkii Orbikselta etenkin valokuitutuotteita, joiden lisäksi tilataan myös mm. radioverkon toistimia ja laitetilatuotteita. Suurimmat volyymit ajoittuvat aina verkkojen rakennusvaiheeseen, mutta yhteistyötä tehdään myös verkkojen ylläpidossa, kun laitteita on uusittava.

”Yhteistyömme on muuttunut vuosien varrella aika paljonkin ja syventynyt siten, että nykyään myös laitetoimittaja on prosessissa mukana”, Juha kertoo.

Tulevaisuudessa on tilaa innovaatioille

5G-verkon rakentaminen tulee tarjoamaan varsinkin valokuitutuotteiden valmistajille ja myyjille erittäin suuria markkinoita.

IoT:n myötä tulee paljon uusia potentiaalisia asiakkuuksia eri sektoreilta. Kuiturakentaminen ja koko teollisuus onkin menossa siihen suuntaan, että myös harvaan asutuilla alueilla tarvitaan suuria tiedonsiirtonopeuksia. 5G on mahdollistaja monille uusille avauksille, mutta sen piiriin on päästävä kattavasti. Tässä teleoperaattoreilla on merkittävä rooli.

”Valokuitua tulee menemään jatkossakin suuria määriä. Ilman Orbiksen kaltaisia innovatiivisia toimijoita ei 5G-verkkojen rakentaminen välttämättä onnistuisi kovinkaan kustannustehokkaasti”, Juha sanoo.

Yrittäjähenkistä kemiaa

Orbiksen ja DNA:n päivittäinen työskentely sujuu hyvin mutkattomasti ja vapaamuotoisesti.

”Yhteistyömme toimii loistavasti. Orbis on pieni ja tehokas perheyritys ja me DNA:lla olemme erittäin yrittäjähenkisiä eli kemiat kohtaavat erinomaisesti, sekä arvomaailmojen että toimintamallien osalta. Koen, että molemmat yritykset toimivat hyvin maanläheisesti, tehokkaasti ja ennen kaikkea ihmisläheisesti”, Juha kiteyttää.