Home Content Orbis70 - Maija Lax

Orbis70 - Maija Lax

#Orbis70 – tarinoita matkan varrelta

Maija Lax

Orbiksella toukokuussa 1990 aloittanut Maija Lax toimi pitkään yrityksen talousjohtajana, kunnes jäi tehtävästä eläkkeelle 2002.

”Tullessani Orbiksen palvelukseen yhtiön toiminta rajoittui komponenttien ja mittalaitteiden maahantuontiin ja myyntiin kotimaan markkinoille sekä myytyjen tuotteiden kalibrointi- ja huoltopalveluihin.  Vielä samana vuonna ryhdyttiin jatkojalostamaan komponenttituotteita ja aloitettiin valmiskaapelituotanto”, Maija muistelee Orbis-uransa alkuvaiheita.

Rohkea laajentuminen ulkomaille

1990-luvun alussa oli talouslama, mutta siitäkin selvittiin kovalla työllä ja yhteen hiileen puhaltamalla.  Vuonna 1993 otettiin rohkea askel, kun aloitettiin testausjärjestelmien kehittäminen. Samoihin aikoihin laajennettiin tarjontaa myös konenäköteknologiaan. Valmistustoiminnat veivät Orbiksen ulkomaille, ja tytäryhtiöt perustettiin Viroon, Ruotsiin, Yhdysvaltojen Texasiin, Kiinaan ja Intiaan.

”Työtä riitti, mutta myös intoa ja mahtavaa yrityshenkeä”, Maija kuvaa tunnelmia.

Vuonna 2012 Orbis jakautui kahteen yritykseen. Toimintaa jatkettiin paikallisesti Orbis Oy:nä ja globaalisti Orbis Systems Oy:nä. Maija oli jäänyt tuolloin jo eläkkeelle ja siirtyi myöhemmin Orbis Oy:n hallituksen jäseneksi.

Henkilökunnan arvostus näkyy ulospäin

Nykyinen Orbis Oy muistuttaa Maijan mukaan paljon 90-luvun alun Orbista.

”Kun astuu sisään, siellä henkii sama perheyrityksen innostunut, sitoutunut ja kotoisa ilmapiiri”, Maija kiittelee.

Tulevaisuutta on vaikeaa ennustaa tässä globaalissa epävarmassa tilanteessa, mutta asiakaskunta on mukavasti laventunut.

Maijan mukaan Orbis on yksi maamme parhaimmista työpaikoista.

”Henkilökuntaa on aina arvostettu ja jokainen työntekijä tuntee sen ja tietää olevansa tärkeä. Kollegoille sanoisin, että kunnioittakaa jatkossakin toistenne tietotaitoa ja pitäkää toisistanne huolta. Ja asiakkaat ja yhteistyökumppanit jo tietävätkin, että orbislainen sitoutuu tehtävään aina täysillä. Ja tekee sen, mitä lupaa.”

Dallasin "OITI" on nykyään osa Orbis Systems Oy:tä

Kuva: Dallasin "OITI" on nykyään osa Orbis Systems Oy:tä.