Home Orbis70 - Veli Koskilehto

Orbis70 - Veli Koskilehto

#Orbis70 – tarinoita matkan varrelta

Veli Koskilehto
Vuonna 1962 Veli Koskilehto aloitti uransa Orbiksella myynti-insinöörinä. Hän vastasi monta vuosikymmentä Rohde&Schwarzin mitta- ja kommunikaatiolaitteista. Eläkkeelle Veli jäi vuonna 2001.

”Vähän oli semmoista alkeellista alkuaikoina”, kertoo Veli. Yrityksellä oli omistajan Leo Linna-Aron perheen omakotitalon yläkerrassa kaksi huonetta, kellarissa varasto ja pihalla ulkohuussi. Toiminnan laajetessa Linna-Arot muuttivat pois ja yritys valtasi myös talon alakerran. Myöhemmin kasvun myötä yritykselle rakennettiin ja vuokrattiin isompia toimistorakennuksia.

Lähettimet ja vastaanottimet vauhdittivat myyntiä

Velin työvuosina Orbiksen toiminta perustui edustuksiin, joista taloudellisesti tärkeimpiä olivat mitta- ja kommunikaatiolaitteita valmistava saksalainen Rohde&Schwarz sekä sveitsiläinen kaapeli- ja liitinvalmistaja Huber+Suhner.

Kommunikaatiovälineet eli langattoman viestinnän lähettimet ja vastaanottimet olivat tuohon aikaan tärkeitä. Niiden valmistamisessa ja käyttämisessä tarvittiin mittalaitteita. Orbiksen asiakkaina olivat Puolustusvoimat, Ilmailulaitos, Posti- ja telelaitos sekä ulkoministeriön lähetystöt.

”Parhaimpia sopimuksia tehtiin 1970- ja 1980-luvuilla kommunikaatiovälineistä Puolustusvoimien kanssa niin, että esimerkiksi yhdessä sopimuksessa jokainen suomalainen maksoi yhden D-markan, jonka kurssi oli silloin yli 2 markkaa”, kehuu Veli myyntisaavutuksiaan. Hän jatkaa: ”Kun Münchenissä moittivat, että pitäisi myydä enemmän ja enemmän, sanoin, että tehkääpäs tekin sama Saksanmaalla. Niin että jokainen 80 miljoonaa saksalaista maksaa D-markan Rohde&Schwarzille.” 

Pitkän uran kolme kohokohtaa

Työurastaan Veli arvostaa eniten sitä, että hän on saanut seurata ja ottaa osaa laajaan tekniikan kehitykseen. ”Aluksi oli käsivälitteiset ARP-lyhytaaltoradiot, sitten tuli NMT - pohjoismainen mobiiliradioverkko, ja lopulta tuli sitten GSM. Näiden kehitystä on saanut seurata läheltä, kun toimitettiin niihin paljon mittalaitteita.” Toinen vastaava mielenkiintoinen kehitystarina oli kommunikaatiovälineiden digitalisointi ja automatisointi Puolustusvoimissa.

Kolmanneksi kohokohdaksi työvuosiltaan Veli nostaa projektin, jossa luotiin standardinmukainen laatujärjestelmä Orbikselle. Hänen kokemuksensa mukaan laatujärjestelmä antaa yritykselle laadukkaan imagon, mutta myös helpon tavan hoitaa ikävät asiat, kuten reklamaatiot, kun kaikki hyväksyvät korjaavat toimenpiteet.

”Se oli kova homma, mutta tuli tehtyä.”

Velin eläkkeelle jäämisen jälkeen Orbista koetteli 2000-luvun alussa telekommunikaatioalan murros, jonka seurauksena mm. Rohde&Schwarz perusti Suomeen oman tytäryhtiön vuonna 2004.

Velin näkemyksen mukaan viime vuosina Orbiksella on menty koko ajan parempaan suuntaan. Kommunikaatiovälineistä on siirrytty tietoliikenteeseen. ”Positiiviset käsitykset on johdolla, enkä minäkään voi niistä mitenkään olla vastahankaan”, virnistää Orbiksen yhtiökokoukseen vuonna 2019 osallistunut vanha myynti-insinööri.

”Tehkää parhaanne, kyllä se siitä lähtee”, ovat Velin terveiset Orbiksen väelle.