Kaapelointi- ja asennustarvikkeet

Orbis on panostanut jo yli 25 vuotta valokuitutuotteisiin. Viime vuosina valokuituteknologian sovellusalueet ovat lisääntyneet ja laajentuneet huomattavasti, joten kuitu on nykyään yksi tärkeimmistä teknologioista yrityksessämme.

Orbis – Innovatiivisuus ja tuotekehitys ovat kaiken toimintamme ytimessä.

Orbis maahantuo valokuitukomponentteja huippuluokan valmistajilta ja lisäksi valmistaa itse asiakaskohtaisia valokuituvalmiskaapeleita, kytkentäkoteloita, -paneeleita ja -kaappeja. Orbiksen kaapelointi- ja valokuitutuotteita käyttävät kaikki Suomen suurimmat teleoperaattorit.

Valokuituasentajan tarvikkeet ja työkalut kuten valokuitututkat, jatkoskoneet ja puhdistusvälineet ovat myös Orbiksen valikoimassa. Kaapelointi sujuu tarvikkeilla, joihin voit luottaa.

Esimerkkejä tarjoomastamme:

Kaapelointitarvikkeet

Häntäkuidut

Häntäkuitu (pigtail) on lyhyt valokuitukaapeli, jonka toisessa päässä on valokuituliitin, yleisimmin SC tai LC. Häntäkuituja käytetään valokuidun runkokaapelin päättämisessä. Häntäkuitu asennetaan runkokaapeliin jatkoskoneella ”hitsaamalla”.

Häntäkuitujen helppo kuorittavuus säästää aikaa kaapelointi- ja asennustöissä. Asiakkaidemme antaman palautteen mukaan häntäkuitujemme laatu on erittäin hyvä ja sen vuoksi hävikin osuus pieni. Lisäksi olemme saaneet kehuja liittimien puhtaudesta. Kaapeli oikenee kiepiltä helposti (ei muisti-ilmiötä). Häntäkuidut toimitetaan 12 kappaleen paketeissa ja ne ovat joko yksivärisiä tai Suomessa käytettävää FIN2012-värisarjaa.

Värijärjestelmän häntäkuidut voidaan jatkaa suoraan 12-värisarjan mukaiseen runkokaapeliin. Vastaaviin väreihin hitsaaminen on selkeämpää, koska silloin erillistä merkkausta ei tarvita. Yksiväristen häntäkuitujen käyttö on väristä riippumatonta, eli silloin runkokaapelissa olevat väriyhdistelmät hitsataan yksivärisiin kuituihin ja ne merkataan muilla tavoin jokainen erikseen.

Värijärjestelmät helpottavat ja yksinkertaistavat kuitujen merkitsemistä, kun niitä ei tarvitse merkata erikseen esimerkiksi tarralla ja paneelinumeroinnilla sekä tekevät kaapeleiden jatkamisesta selkeämpää. FIN2012-standardin mukainen värien järjestys on: sininen, valkoinen, keltainen, vihreä, harmaa, oranssi, ruskea, turkoosi, musta, violetti, pinkki ja punainen. 

Kytkentäkuidut

Kytkentäkuitu on tietyn mittainen valokaapeli, jonka päissä on valmiina liittimet UPC- tai APC-hiottuina. 

Kytkentäkuituja käytetään sisätiloissa mm. jakamoissa ja datakeskuksissa. Vaativia olosuhteita kuten kosteutta ja UV-säteilyä kestäviä kytkentäkuituja nimitetään usein jumppereiksi ja niitä käytetään esimerkiksi yhteyksissä ulkokaapista sisälle talojakamoon, teollisuudessa sekä tukiasemissa.

Uusi innovatiivinen Uniboot-liitin mahdollistaa suuremman pakkaustiheyden konesaleissa. Halkaisijaltaan 2 mm tai 3 mm kaapeleissa on kaksi kuitua, mikä säästää tilaa verrattuna normaaliin Duplex-kytkentäkuituun. Uniboot-liitin on saatavilla myös pidemmällä lukitussalvalla, mikä helpottaa käsittelyä tiheästi pakatuissa paneeleissa ja kytkennöissä.

LC-XD Uniboot -kytkentäkuidut sopivat sekä standardi- että minikokoiseen LC Duplex -adapteriin.

Yleisimmät heti varastosta

Valikoimastamme löydät niin yksimuoto- (OS2) kuin monimuotokuituja (OM3, OM4, OM5). Kytkentäkuituja on saatavilla SC- ja LC-liittimillä, joissa hiontavaihtoehtoina ovat APC tai UPC. Myös muita liittimiä, kuten FC tai ST, on saatavissa tarvittaessa.

Saatavilla ovat kaapelityypit simplex ja duplex sekä pituudet 0,25–50 m. Duplex-kaapeli on yleensä vaipaltaan 8-figurea, mutta myös 0-figure-versioita on saatavissa. Tarvittaessa kytkentäkuitujen polariteetti on vaihdettavissa. 

Yleisimmät kytkentäkuidut ovat saatavissa suoraan noutovarastostamme sekä verkkokaupastamme. Vaativiin olosuhteisiin soveltuvia jumppereita tuotantomme valmistaa asiakaskohtaisesti räätälöitynä.

Monikuituiset MPO/MTP-tuotteet

MPO/MTP-kaapelissa (konesalistandardi) on yhdessä liittimessä 12 tai 24 yksittäistä kuitua. MPO/MTP on monimuotokaapeloinnissa suosittu  liitin 40–400 G tiedonsiirtotarpeisiin. MPO/MTP-liitin on yhden SC-liittimen kokoinen ja kaapeli on merkittävästi normaalia kytkentäkuitua pienempi.

Kaapelointeihin, joissa häviöiden määrä pitää minimoida, on saatavilla vähemmän häviöllisiä (low-loss) liitinvaihtoehtoja. MPO/MTP-kaapeleita löytyy OM3-, OM4-, OM5- ja SM-kaapelointeihin. Liittimiin sopivat optiikat ovat 8 tai 20 kuidun QSFP-moduuleita.

Toimitamme sekä MPO- että MTP-kaapeleita, ja pystymme valmistamaan MPO monimuotovalmiskaapeleita myös omassa tuotannossamme.

Optiset transceiverit

Optinen transceiver -moduuli on tärkeä osa optista tiedonsiirtoa, sillä se muuntaa sähköisen signaalin valokuituun sopivaksi. Optinen transceiver koostuu kahdesta osasta: vastaanotto-osasta sekä lähetysosasta. Vastaanottava osa muuntaa valokuitusignaalin sähköiseen muotoon, lähettävä osa muuntaa sähköisen signaalin valokuituun sopivaksi.

Optisen transceiverin toinen pää kytketään aktiivilaitteeseen (Ethernet-kytkin, reititin, palvelin jne.) ja toiseen päähän liitetään valokuitukaapeli.

Optisia transceivereita löytyy 100 megabitin nopeudesta ylöspäin aina 400 gigaan asti. Valittavana on erilaisia pakkaustyyppejä käyttötarkoituksen mukaan. 

High speed -suorakytkentäkaapelit

High speed suorakytkentäkaapelit ovat tehdaspäätettyjä kaapeliratkaisuja, joita käytetään esimerkiksi datakeskuksissa suoriin kytkentöihin aktiivilaitteiden välillä (kytkimet, palvelimet jne.), kun datanopeudet ovat
10 G ja yli. 

High speed suorakytkentäkaapelit ovat joko eri pituisia kuparikaapeleita (DAC) tai valokuitukaapeleita (AOC). Niitä voidaan käyttää samoissa porteissa, kuin optisia transceivereitä (kun siirtonopeus ja portin malli ovat samat). Esimerkiksi, 100G DAC-kaapeli on yhteensopiva 100G optisen transceiverin kanssa. High speed suorakytkentäkaapeleita on saatavilla mm. seuraavilla optisilla transceivereillä: SFP, SFP+, QSFP, QSFP-DD.

High speed suorakytkentäkaapeleita on 3 eri tyyppiä:

  1. Passiivi DAC (Direct Attach Copper)
  2. Aktiivi DAC (Active Direct Attach Copper)
  3. AOC (Active Optical Cable)
 Passiivi DACAktiivi DACAOC
KaapelirakenneTwin-axial kupariTwin-axial kupariValokuitu
Etäisyys< 7 m7–15 m100 m +
Tehon kulutus< 0,15 W0,5–1 W1–2 W

DAC- ja AOC-kaapeleiden edut:

  • Edullinen hinta verrattuna valokuitukaapelointi + optiset transceiverit -ratkaisuun 
  • Pienempi tehonkulutus verrattuna optiset transceiverit -ratkaisuun
  • Yksinkertainen Plug&Play-rakenne 

Raaka- ja valmiskaapelit

Orbiksen valmiskaapelituotteet tarjoavat ratkaisun kaikkiin valokuitujen liittämistarpeisiin. Tuoteryhmä sisältää verkkokauppavalikoiman vakiotuotteiden lisäksi omassa tuotannossamme tehdyt asiakaskohtaiset kaapelit. Kaapelit voidaan esikytkeä esimerkiksi paneeleihin.

Tehtaalla valmiiksi asennetut liittimet säästävät kaapelointikustannuksissa jopa -40 %.

Millaisen kaapelin tarvitset?

  • Kuitumäärä tarvittavan sovelluksen mukaan
  • Raakakaapelina helposti käsiteltävät ja riittävät mekaaniset ominaisuudet täyttävät kaapelit
  • Saatavana myös valmiiksi päätettyinä erilaisiin moduuleihin esim. 19”-paneeliin
  • Asennuksen helpottamiseksi varustettavissa erillisillä vetosuojilla
  • Saatavissa kaikilla standardeilla liitinvariaatioilla
  • Laatuvaatimukset asiakkaan tarpeiden mukaan

Asiakaskohtaisesti räätälöitävä valokuidun valmiskaapeli

Valokuidun runkokaapeleita on lukuisia erilaisia sisä- ja ulkokäyttöön sekä teollisuussovelluksiin. Lisätietietoa raakakaapeleista saa myynnistämme.

  • Maakaapelit
  • Kuitu kotiin / sisäkaapelit
  • Teollisuus- ja erikoiskaapelit

Yleisimmin käytetyt komponentit

  • Kuitutyypit: yksimuoto (SM) OS1 ja OS2 sekä monimuoto (MM) OM1, OM3 ja OM4
  • Kuitujen lukumäärä: Simplex / Duplex 1-96 kuitua
  • Liitin: SC, LC, ST, FC ja MU
  • Hionta: PC / UPC / APC

Muut asennustarvikkeet

Pölysuojatut adapterit

Orbikselta saa nyt valokuituadaptereita, joissa on sisäänrakennettu pölysuojain, joka peittää adapterin zirconia-hylsyn. Swing-suljin avautuu ja sulkeutuu automaattisesti, kun liitin kytketään tai irrotetaan adapterista. Näin irroitettavia suojatulppia ei enää tarvita. Valikoimastamme löytyvät sekä LC että SC –liitintyypit, koot duplex ja quattro, kuitutyypit yksimuoto sekä monimuoto OM3 ja OM4. Tuotteet ovat saatavilla myös Orbiksen verkkokaupasta.

 Tärkeimmät edut:

  • Vähemmän pölystä johtuvia korjauskustannuksia
  • Tiivis kiinnitys, joka estää heilumisen tärinässä
  • Suojaa silmää laser-säteeltä
  • Turvallinen ja helppo asennus sekä irroitus ja nopea mittaus (koska suojatulppia ei ole)

Tekniset ominaisuudet/optiot

  • Sisäänrakennettu pölysuoja
  • Automaattisesti avautuva ja sulkeutuva suljin
  • Yhteensopivuus yleisten kaapelikokojen ja kuitutyyppien kanssa
  • Vaihtoehdot: Duplex ja Quattro, LC ja SC

Valokuidun asennus- ja puhdistustarvikkeet

Tarvikkeiden optinen ja mekaaninen laatutaso on erittäin tärkeä siirtotien ominaisuuksien säilymiseksi. Valokuitukaapelien asentamisessa tarvitaan jatkos-, kuorinta- ja puhdistustarvikkeita sekä etumittakuituja.

Tuotteista löydät kattavan valikoiman verkkokaupastamme Worbiksesta:

• jatkossuojaholkit ja kuitujatkospidikkeet
• katkaisulaitteet, sakset ja pihdit
• puhdistuskynät, -puikot, -liinat ja -kasetit
• etumittakuidut
• valokuituvaimentimet

Valokuidun mittalaitteet

Valokuituverkossa kaapelit jatketaan ja häntäkuidut liitetään runkokaapeliin kuitujatkoskoneella eli hitsilaitteella.

Asentamisen jälkeen tiedonsiirtoverkko mitataan. Orbikselta löydät kaikki laitteet ja koneet valokuidun hitsaamiseen, vian etsimiseen, liikenteen tunnistamiseen ja mittaamiseen.

Anritsun kuitututkista myyntimme auttaa sinua valitsemaan sopivan mallin ja moduulit. Jatkoskoneen, tehomittaparit ja valonlähteet, mikroskoopit ja testerit (myös parikaapeleille) löydät helposti verkkokaupastamme.

Worbis-verkkokauppa

Asennustöissä ja tuotannossa yleisimmin käytettäviä tiedonsiirtoverkkojen komponentteja tilaat vaivattomasti Worbis-verkkokaupasta. Verkkokauppa toimittaa tilauksesi lähes poikkeuksetta vuorokauden sisällä. Worbiksen chat auttaa sinua arkisin heti kun tarvitset apua. Lisäksi noutovarastomme palvelee sinua arkisin klo 8-16. 

Tutustu ratkaisuihimme