Home Yritys Historia

Historia

70 vuotta suomalaisen tietoliikenneteknologian syväosaamista

Orbis historia toimistoVuonna 2019 70 vuotta täyttäneen Orbis Oy:n tarina on kulkenut käsi kädessä Suomen teknologiasektorin merkittävimpien mullistusten ja tiedonsiirron kehitystrendien kanssa:

 • 40–50-luvulla Orbis oli mukana rakentamassa kansalaisille tärkeitä viestintäkanavia: radiota ja televisiota.
 • 70-luvulla yhtiön painopiste siirtyi ammattielektroniikkaan, millä luotiin Suomelle pohja teknologian kärkimaana.
 • 90-luvulla Orbis oli mukana mahdollistamassa telekommunikaatioalan nousua ja globalisoitumista.
 • Tällä hetkellä yhtiö on rakentamassa perustaa uudelle digitaaliselle yhteiskunnalle tietoliikennealan ammattilaisten arvostamana toimittajana.

Juuret radioteknologian maahantuonnissa

Orbiskooppi 1989 Leo Linna-AroLeo Linna-Aro ystävineen perusti maahantuonti- ja agentuurifirman nimeltä Orbis Oy 1.6.1949. Aluksi yhtiö keskittyi radioteknologiaan, jolle oli sotien jälkeen tilausta. Uuden ULA-tekniikan maahantuonti ja myynti oli hyvä alku vastaperustetun yhtiön toimintaan ja kehittymiseen ammattielektroniikan alueella.

Kilpailuetua omasta tuotannosta

Orbis historia 1993 tuotantoVuonna 1993 Leo Linna-Aro väistyi yhtiön toimitusjohtajan paikalta ja tilalle tuli hänen poikansa Markku Linna-Aro. Vaihdos merkitsi samalla käännekohtaa Orbiksen historiassa, sillä siitä alkaen Orbis alkoi kehittää maahantuonnin lisäksi myös omia lisäarvopalveluja ja testijärjestelmäratkaisuja. Uudistuminen osoittautui lopulta merkittäväksi kilpailutekijäksi markkinoilla ja loi pohjan tämän päivän menestykselle.

Kansainvälinen laajentuminen alkoi

Orbiksen vuonna 1998 alkanut laajentuminen ulkomaille pohjautui yrityksen tavoitteisiin ja haluun toimia asiakaslähtöisesti. Ensimmäinen ulkomaan toimipiste perustettiin Dallasiin Amerikan markkinoita varten. Alkusysäyksen antoi kotimaisten elektroniikan valmistajien lisääntynyt tarve ulkoistaa testauspalveluja. Myöhemmin 1999 Orbiksen oma massatuotevalmistus aloitettiin Virossa. Suomessa testijärjestelmiä valmistettiin Oulun, Salon ja Vantaan toimipisteissä. Laajimmillaan Orbiksella oli tytäryhtiöt myös Ruotsissa, Kiinassa ja Intiassa.

Jakautuminen mahdollisti keskittymisen

Orbis historia Elkom-messut 20022000-luvun alussa Orbiksen toiminta alkoi muodostua entistä selkeämmin kahdesta erilaisesta alueesta: paikallisesta maahantuonnista ja jälleenmyynnistä sekä globaalista omien testijärjestelmien valmistamisesta. Vuoden 2012 alussa testijärjestelmäliiketoiminta irtautettiin erilliseksi yritykseksi Orbis Systems Oy:ksi. Jakautumisessa Orbis Oy palasi juurilleen keskittyen maahantuontiin, kokoonpanoon ja jälleenmyyntiin. Vuonna 2014 Orbis perusti tytäryhtiön Venäjälle.

Digitaalista tulevaisuutta rakentamassa

Tänä päivänä Orbiksen ydinosaamista ovat RF- ja valokuituteknologiat. Vuonna 2020 yhtiön liikevaihto kipusi 12,6 miljoonaan euroon. Työntekijöitä on tällä hetkellä 57, joista noin puolet työskentelee valmiskaapelituotannossa Virossa. Perheyhtiön vetovastuu siirtyi kolmanteen polveen Jani Linna-Aron aloittaessa toimitusjohtajana 1.1.2019.

Digitalisaatio muuttaa tällä hetkellä kokonaisia toimialoja ja niiden ansaintalogiikkaa. 5G-verkon yleistyminen ja datakeskusmarkkinan murros tuovat Orbikselle lisää kasvumahdollisuuksia, sillä it-infraa ja palveluja kehitetään käsi kädessä ja siinä tiedonsiirron asiantuntemus on avainasemassa. Orbiksen osaaminen, ratkaisut ja kokemus yhdistyvät luontevasti esimerkiksi tulevaisuuden älykaupunkien tarpeisiin, joissa mm. 5G-mobiiliverkot, kiinteistöjen sisäverkot sekä datakeskukset kuuluvat digitaalisten palveluiden infrastruktuuriin.

Historian käännekohtia

Orbis70Leo Linna-Aro perusti Orbis Oy:n 1.6.1949. Orbis on edelleen yksityisessä omistuksessa oleva perheyhtiö.

 • 1949 - Maahantuonti- ja jakeluliiketoiminta
 • 1970 - Painopiste ammattielektroniikkaan
 • 1993 - Oma tuotanto aloitetaan
 • 1995 - Kansainvälistyminen alkaa
 • 1999 - Orbis Oy Eesti filiaal perustetaan Viroon
 • 2000 - Omien tuotteiden kehitys aloitetaan
 • 2012 - Orbiksen testijärjestelmät omaksi yritykseksi: Orbis Systems Oy
 • 2012 - Orbiksen verkkokauppa Worbis avataan
 • 2014 - Orbiksen Venäjän tytäryritys Orbis Solutions OOO perustetaan
 • 2019 - Orbis täyttää 70-vuotta

 

 

Haluatko seurata Orbista?